Din păcate, românii încă aruncă anual aproximativ 2.5 milioane de tone de alimente, iar acest lucru se întâmplă din cauza lipsei de educație atunci când vine vorba de risipa alimentară.
Există persoane care încă nu știu cum se depozitează corect mâncarea și ingredientele pentru a se putea bucura de ele și ziua următoare. Dacă și tu faci parte din această categorie sau pur și simplu vrei să îți îmbunătățești metodele de depozitare a alimentelor, sfaturile de mai jos îți vor fi de mare folos!
Învață cum să depozitezi corect fiecare aliment
Știai că fructele și legumele nu se spală decât înainte de a fi consumate? Spălarea și mediul umed accelerează procesul de deteriorare, așa că, ar fi bine să le lași în frigider exact așa cum le-ai cumpărat din piață sau de la supermarket. Mai mult decât atât, fructele și legumele ar trebui depozitate separat pentru a prelungi termenul de valabilitate. Produsele lactate se depozitează pe raftul de mijloc sau de jos al frigiderului pentru că aici temperatura este constantă. Același lucru este valabil și pentru ouă. Apropo, știai că aceste alimente se strică mult mai rapid dacă le ții pe ușa frigiderului? Pâinea nu se păstrează mai bine sau un timp mai îndelungat la frigider, ci într-o plasă de bumbac, la temperatura camerei. Dacă o ții la frigider, s-ar putea să constați că se strică chiar mai repede.
Verifică constant starea alimentelor și folosește-le înainte de a se strica
Dacă observi că unele legume încep să se pălească sau să se strice, nu le arunca, ci gândește-te la rețete în care le poți folosi. Spre exemplu, legumele le poți prepara sub forma unor frigarui la cuptor, în timp ce fructele pot deveni o salată de fructe delicioasă. Dacă vorbim de alimente ambalate, fă-ți un obicei din a le depozita pe cele care au un termen de valabilitate mai scurt în partea din față a raftului pentru a fi consumate primele.
Nu cumpăra mai mult decât poți consuma
Una dintre cele mai importante reguli atunci când vine vorba de cumpărături este să nu mergi la piață sau la supermarket când ești flămând pentru că vei ajunge să pui în coș și alimente care nu sunt pe listă. Dacă vrei să eviți risipa alimentară, ar fi bine să nu cumperi mai mult decât crezi că poți consuma. Și dacă totuși se întâmplă asta, ar fi bine să intri în bucătărie, să iei o tigaie grill și alte oale, să gătești mai mult și să depozitezi porțiile de mâncare la congelator. Un fel de meal prep ad-hoc.
Urmează sfaturile de mai sus și vei vedea că vei ajunge să fii mult mai conștient de modul în care mănânci și te vei bucura de alimente o perioadă mai îndelungată de timp.