Dacă prioritizați calitatea atunci când achiziționați haine pentru cei mici, atunci ar trebui să luați în considerare mai mulți factori care influențează calitatea finală a oricărui articol de îmbrăcăminte. Motivul pentru care este deosebit de important să acordați atenție sporită la achiziționarea hainelor pentru copii, are legătură cu materialele care se folosesc de foarte multă vreme și care pot dăuna sănătății copilului.
Pielea este cel mai mare organ al nostru și tot ceea ce punem pe piele este absorbit în sânge. Materialele sunt cele care dictează cel mai mult calitatea și longevitatea unei piese vestimentare. Dacă aveați impresia că nu există mare diferență între bumbacul obișnuit și bumbacul organic, vă înșelați. De la modul în care a fost cultivat bumbacul și până la modalitatea de fabricare a hainelor pentru copii, materialele organice fac diferența.
Iată, în rândurile următoare, cum diferă bumbacul non-organic de bumbacul organic:
Cum se fabrică hainele din bumbac non-organic?
În primul rând, bumbacul non-organic se deosebește de bumbacul organic prin pesticidele cu care a fost tratat în timpul dezvoltării sale. Pentru fiecare kilogram de bumbac produs, se folosește aproape jumătate de kilogram de pesticide și îngrășăminte. Atunci când se interesează care sunt cele mai potrivite haine pentru copiii lor, majoritatea părinților află că hainele de bumbac sunt cele mai adecvate și, prin urmare, tind să cumpere haine din bumbac 100%, crezând astfel că susțin sănătatea copilului lor. În realitate, hainele pentru copii din bumbac non-organic sunt printre cele mai murdare haine, din cauza cantității uriașe de pesticide care a fost folosită la creșterea bumbacului. Pentru a vă face o idee despre cât de mult bumbac este necesar pentru un articol de îmbrăcăminte, gândiți-vă că pentru fabricarea unui singur tricou este nevoie de aproape 1 kg de bumbac brut, iar acel kilogram de bumbac poate conține aproape o jumătate de kilogram de pesticide. Cifrele arată că 16% din pesticidele din lume sunt utilizate pentru tratarea culturilor de bumbac. Nu încape îndoială că bumbacul este cultura tratată cel mai intensiv cu pesticide. Nu doar bumbacul are de suferit din cauza pesticidelor, ci toate elementele care intră în contact cu pesticidele folosite. Pulverizarea cu pesticide afectează calitatea aerului, a solului și, implicit, afectează obținerea altor culturi necesare pentru producția de alimente. Agenția pentru Protecția Mediului consideră că 7 dintre cele 15 pesticide utilizate pentru tratarea bumbacului non-organic sunt agenți cancerigeni. Bumbacul este considerată cea mai murdară cultură din lume din cauza utilizării intense a insecticidelor, acestea fiind cele mai periculoase pentru sănătatea umană și animală. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, peste 20.000 de oameni mor în fiecare an din cauza pesticidelor utilizate în agricultura convențională a bumbacului. Cea mai mare parte a bumbacului convențional cultivat în prezent este, de fapt, bumbac modificat genetic, deoarece bumbacul este o cultură care are cerințe uriașe de apă. Un alt aspect la care ar trebui să vă gândiți atunci când doriți să achiziționați haine pentru copii este țara unde au fost fabricate acele haine. Majoritatea hainelor de bumbac sunt fabricate în China, în ateliere de cultură, acolo unde femeile și copiii sunt exploatați și lucrează cu mult sub salariul minim. Este foarte posibil ca o cămașă din bumbac fabricată în China pe care doriți să o cumpărați pentru propriul copil să fi fost fabricată de un alt copil.
Ce înseamnă bumbac organic?
Dacă doriți să achiziționați haine pentru copii fabricate din bumbac organic la noi în țară, respectând o etică strictă a muncii, atunci puteți accesa https://www.ladica.ro/haine-imbracaminte-fete pentru a explora o gamă cuprinzătoare de haine pentru copii fabricate din materiale organice. La cultivarea bumbacului organic, nu se folosesc pesticide, îngrășăminte sau alte substanțe chimice. Pentru ca bumbacul să fie certificat organic, solul trebuie să fie lipsit de substanțe chimice timp de cel puțin 3 ani. De asemenea, terenul și solul ar trebui să beneficieze de rotația culturilor. Pentru a avea siguranța că achiziționați haine din bumbac organic, căutați certificarea GOTS care atestă faptul că acel articol de îmbrăcăminte este organic și non-toxic din momentul cultivării bumbacului și până la obținerea articolului final. Această certificare este foarte importantă, deoarece puteți cumpăra îmbrăcăminte din bumbac organic, care nu deține niciun certificat, și care a fost finisată cu coloranți toxici sau chimicale.