Ce vad doi calatori straini in Bucurestii inceputului de secol XIX (citate preluate din Neagu Djuvara, ‘intre Occident si Orient’!
F. G. Laurencon:
«Viena vinde in Tara Romaneasca o multime de calesti din cele mai elegante[…]. Cred ca, daca tinem seama de populatie, in Europa sunt putine orase unde sa se gaseasca un atat de mare numar de echipaje ca la Bucuresti. Fiecare negustor isi are trasura sa, iar boierii si le schimba in fiecare an.»
Reverendul Robert Walsh:
«Cel dintai lucru ce m-a izbit uitandu-ma pe strada a fost multimea de echipaje stralucitoare, care alergau in toate partile sau asteptau in fata portilor. Erau noi si frumoase datorita lacului si podoabelor aurite.[…] Boierilor le place nespus de mult sa-si arate obiectele acestea, pe care dau sume foarte mari; caci nu sunt decat de fudulie, dupa un an se harbuiesc, si trebuie dati alti bani, pe altele, noi.[…] Vazand multimea de trasuri pe strada, am crezut ca este cine stie ce mare primire la Curte, ca sa aflu ca, dimpotriva, in momentul acela, nici vorba nu era de asa ceva ; numai ca desertaciunea acestor boieri este atat de mare, incat nu se pot impiedica sa nu-si arate luxul, chiar si in timp de ciuma.»
Doua sute de ani, trei razboaie, doua revolutii, democratie, dictatura regala, comunism, monarhie, republica, toate s-au succedat ca sa ajungem la aceleasi strazi desfundate, populate de trasuri de lux (chiar daca ele se cheama acum BMW sau Audi). Sa nu-i dai dreptate lui Noica, atunci cand spunea ca istoria noastra se face in cerc, si «cine nu se dezvata de occidentalism nu are acces la ea»?