Putin spirit critic nu le-ar strica unora dintre editurile noastre cu pretentii atunci cand ne propun cate o carte. Dar ce sa mai spunem atunci cand o editura zisa cu mari standarde arunca pe piata nu mai putin de trei editii dintr-o peltea pasunista lipsita de orice valoare literara ori istorica?
Sa vedem, deci. In colectia ‘Casa regala’, Editura Humanitas a editat, anul trecut, pentru a treia oara, opera istorica a zisului Paul Lindberg, intitulata ‘Regele Carol I al Romaniei.’ In spiritul unei traditii incetatenite la Humanitas, despre autor nu aflam decat ca, ‘apropiat al familiei regale, a stat in preajma personajului sau, fiindu-i chiar intaiului nostru monarh un fel de fiu spiritual, si l-a putut percepe in dimensiunea lui umana’ (nu exagerez cu nimic, sunt singurele informatii despre Paul Lindberg – ce facea el la curtea regala, ce meserie deprinsese, daca era biograf oficial sau doar admirator entuziast – putem doar presupune, sau cauta prin alte parti).
Acum, despre valoarea istorica a obiectului cu pricina: nu chiar zero, sunt si cateva informatii pe care un elev de liceu in pragul repetentiei nu le cunoaste. In rest, tot continutul cartii ar putea fi sintetizat, din punctul de vedere al informatiei istorice, in maximum doua pagini, scrise la liniuta. Bun, veti intreba, si atunci cu ce sunt umplute celelalte 283 de pagini? Iaca: ‘Manat de devotament si zel, principele lua masurile necesare pentru a duce la bun sfarsit marea sarcina ce i se incredintase’(pag. 186, pentru cine nu ma crede).
Sau: ’La 22 mai 1891, intr-o atmosfera de entuziasm general si a celei mai calde recunoasteri din partea strainatatii, regele Carol si-a sarbatorit implinirea a 25 de ani de domnie.’
Sau: ‘Dar si in aceste momente de apasatoare responsabilitate, principele Carol si-a pastrat calmul sau de om hotatat si curajul sau nestramutat’. si: ‘Cuvantarea principelui a fost intrerupta de mai multe ori de aclamatii entuziaste, multi dintre deputati nu-si ascundeau lacrimile, urarea de « Traiasca regele !Traiasca regele » se revarsa in vuiet de cascada’.
Si uite-asa o tine toata cartea, din vuiet in vuiet si din traiasca in traiasca… N-am nimic cu encomiasticul biograf, dar prea nu are nicio calitate ‘opera’ lui, si sunt convins ca singurul lucru care o vinde este titlul. De aici si acuzatia pe care o aduc editurii: profita de dorinta legitima a multora dintre noi de a cunoaste mai in amanunt istoria casei regale a Romaniei, si ne ofera, cu cinism, un mare nimic la un pret astronomic (285 pagini, 35 lei). Si totul, bineinteles, sub stindardul unei actiuni nobile si generoase – parca aud: ‘sa le redam romanilor istoria’ si cate alte bla-bla-uri…
Dar despre asemenea activitati lucrative, camuflate ca acte caritabile pe pasunea culturii nationale, vom mai vorbi. Pana atunci, cele bune si aveti grija ce cumparati din librarii.
