Cele mai multe persoane consideră că utilizarea unui espressor de cafea va rezolva complet problema tehnicii preparării cafelei. Ei bine, la fel ca orice altă băutură deosebită, i cafeaua are micile sale secrete, chiar dacă utilizezi un espressor. În mod evident, un aparat de cafea îți va ușura foarte mult treaba, dar și aici pot apărea anumite greșeli în procesul de preparare.
Există câteva erori foarte comune, pe care probabil că le-ai făcut și tu, iar rezultatul a fost o cafea care nu și-a atins capacitatea maximă. Pentru a savura cafeaua perfectă, este necesar să eviți următoarele greșeli enumerate în acest articol.
Iată cum poți evita cele mai comune greșeli în prepararea cafelei la espressor:
Folosești espressorul la temperatura greșită
Indiferent de tipul de espressor pe care îl ai, acesta trebuie lăsat măcar 15-20 de minute pentru a ajunge la temperatura ideală și pentru a se regla. Nu ai nevoie de foarte multă tehnică, ci doar de răbdare. Setările sunt deja făcute pentru fiecare aparat de cafea în parte. În gama celor de la Altex.ro vei găsi mai multe tipuri de aparate de cafea, dar reține că fiecare espressor are modul său propriu de utilizare în ceea ce privește reglarea temperaturii.
Lipsa apei proaspete
Dacă și tu lași apa în aparatul de cafea peste noapte, află că acest aspect poate degrada gustul produsului final. Apa trebuie pusă în aparat atunci când decizi că ai poftă de o cafea bună. Cu cât apa este mai stătută, cu atât calitățile și caracteristicile cafelei vor avea mai mult de suferit.
Distribui greșit cafeaua în portafiltru
Deși pare un aspect foarte pretențios, distribuirea cafelei în portafiltru contează foarte mult. În momentul măcinării cafeaua poate fi încălzită, iar rezultatul acestui proces este reprezentat de mici cheaguri de pudră de cafea. La fel se întâmplă și în urma umezelii produsului. Pentru a evita formarea acestor cheaguri care perturbă procesul de extracție poți răscolii cafeaua cu ajutorul unui dop de plută în care să mai multe ace de cusut. Dispozitivul simplu te va ajuta să distribui uniform cafeaua în portafiltru.
Nu tampezi cafeaua
Un alt aspect foarte important este să tampezi cafeaua. Există dispozitive speciale pentru acest proces și sunt extrem de utile. În această etapă, este necesar să te asiguri că presezi cafeaua uniform, pe o suprafață dreaptă. Tamparea pudrei de cafea în portafiltru o transformă într-o masă compactă. Eliminând surplusul de aer, procesul de extracție va fi realizat corect, iar prin optimizarea acestuia cafeaua ta va dobândi și o textură mult mai catifelată.
Prin urmare, cele mai comune greșeli în prepararea cafelei la espressor sunt reprezentate de lipsa apei proaspete, care poate degrada aromă, de o temperatură prea scăzută a procesului de extracție sau de erori de pregătire a cafelei în portafiltru. Pentru a prepara o cafea perfectă chiar la tine acasă, este necesar să pui în aplicare aceste detalii tehnice. Ulterior, diferențele de gust și aromă te vor surprinde cu adevărat!
Sursa foto: unsplash.com