"De Pasti s-a castigat al treilea premiu ca valoare din istoria Loteriei Romane. Biletul castigator a fost jucat in Arad si a costat doar 26,5 lei".
Asa se lauda Loteria Nationala pe site-ul oficial. A devenit deja o regula ca in zile de mari sarbatori sa se castige premiul cel mare. Sa fie vorba, din nou, doar de nevinovate coincidente? Nu vi se pare cusuta cu ata alba istoria asta?
Loteria Romana se incapataneaza sa demonstreze ca, la zile mari, o mana magica (oare a cui?) aranjeaza bilele in asa fel incat, din ce in ce mai des, un bilet pe care s-a jucat o amarata varianta simpla cu 6 numere castiga potul cel mare. De aici se nasc o multime de intrebari, care afecteaza credibilitatea acestei institutii de facut bani, din banii nostri. Ni se va spune, desigur, ca romanii joaca mai mult de sarbatori.
Loto 6 din 49 a fost un joc foarte popular. Fie ca era vorba de savante combinatii dictate de ratiuni matematice ori simple alaturari ale numerelor de la pantof cu zile de nastere, romanii isi facusera un obicei din a juca saptamanal la 6 din 49. Iscusitii manageri ai Loteriei Romane (de Liliana Ghervasuc-Minca nu mai scapam de pe ecrane), incapabili sa gaseasca solutii inteligente pentru a atrage mai multi jucatori, s-au rezumat la a mari constant pretul jocului. In consecinta, numarul variantelor jucate s-a diminuat semnificativ, mai ales pentru ca schemele reduse au ajuns la preturi prohibitive pentru buzunarul romanului.
, i-am putea spune chiar "noroc nesimtit". Jucandu-se mai putine variante, probabilitatea ca premiul cel mare sa fie castigat este proportional mai mica. De la o saptamana la alta, reportul creste lasand impresia ca, iata, 6 din 49 este un joc de succes.
La fel ca in politica de impozitare, statul roman prefera sa ia cat mai mult de la cat mai putini, in loc sa ia cat mai putin de la cat mai multi.