Odată cu creșterea costurilor la energie, izolarea adecvată și completă devine din ce în ce mai importantă pentru proprietarii de locuințe din țara noastră. Ce facem însă cu acele informații inexacte privind izolația din celuloză, o tot mai populară opțiune?
Dacă facem o scanare rapidă online a articolelor recente care enumeră avantajele și dezavantajele izolației cu celuloză, observăm cât de răspândite sunt preconcepțiile legate de acest apreciat material de izolație pentru poduri și mansarde.
Izolația cu celuloză este una dintre cele mai vechi forme de izolație, ea datând cel puțin de când Thomas Jefferson (președinte american din secolul XIX) a folosit ziare pentru a izola pereții faimosului său Monticello. Ironia este că mulți „experți” pe tema izolației clădirilor încă greșesc, când acuză pericolele de incendiu, apăsare, umiditate și multe altele. Instituțiile și asociațiile de producători și constructori continuă să ofere date exacte despre celuloză, făcând chiar și comparații pentru toate produsele de izolare, pentru a ajuta proprietarii de case și profesioniștii din industria construcțiilor.
Iată câteva dintre cele mai frecvente inexactități recurente, găsite în argumentele pro și contra, enumerate în multe articole referitoare la umiditate și izolarea cu celuloză.
- Mitul fals: Izolația cu celuloză absoarbe ușor umezeala.
REALITATE: Izolația cu celuloză elimină de fapt umezeala. Izolația din celuloză trece testul de absorbție a vaporilor de umiditate ASTM C739, confirmând că aceasta, atunci când este instalată corespunzător, nu absoarbe și nu reține umezeala.
- Mitul neadevărat: Toate tipurile de izolație din celuloză necesită o barieră de vapori.
REALITATE: O concepție greșită comună este că toate izolațiile necesită bariere de vapori în toate situațiile. Cercetările au arătat că acest lucru este incorect. Nu se recomandă utilizarea barierelor de vapori cu izolația din celuloză, cu excepția circumstanțelor specifice – când există niveluri de umiditate excepțional de ridicate (un climat foarte rece). Asta pentru că celuloza este singura izolație care gestionează de fapt umiditatea.
- Mitul incorect: Izolația cu celuloză este predispusă la lăsare și așezare.
REALITATE: Toate produsele de izolare suflate ori pulverizate se pot lăsa în timp. Compensarea pentru așezare este inclusă în diagramele de acoperire a izolației cu celuloză. Când este instalată corespunzător, în conformitate cu graficul de acoperire, izolația din celuloză nu se va stabili sub valoarea R dorită.
- Mitul final: Izolația cu celuloză generează mult praf în timpul instalării.
REALITATE: Toate produsele de izolație suflate cu umplutură liberă generează praf în timpul izolației. Spre deosebire de fibra de sticlă suflată, praful de celuloză nu provoacă iritații extreme ale pielii, ochilor și plămânilor. În plus, datorită proprietăților sale de absorbție a umidității, o cantitate mică de apă poate fi amestecată cu produsul în timpul instalării pentru a ajuta la gestionarea prafului. Cea mai mare parte a prafului în exces apare atunci când izolația din celuloză este instalată de către contractori de izolație needucați sau în timpul proiectelor individuale, direct de proprietari.
Când luați în considerare un proiect de izolație pentru casă, birou sau altă clădire, puteți consulta site-ul Izolațiinaturale.ro pentru a lua o decizie informată despre care produs de izolare este cea mai bună opțiune generală – veți găsi aici și oferte pentru izolația din celuloză ori fibră de lemn STEICO .