Cel mai probabil, ești familiară cu conceptul de vintage, fie că ne referim la bijuterii, haine, accesorii, mașini, piese de artă, mobilier sau stil de viață. Bijuteriile sunt acele puncte de accent care conferă unei ținute unicitate, culoare, vivacitate și pot transforma o combinație stilistică anacronică într-una elegantă și impunătoare. Aceste reguli ale bunului gust, care au dominat mentalul omului de-a lungul mileniilor, reflectă predilecția umană pentru bijuterii, iar acest fapt ne permite să conchidem că „frumosul chiar stă în ochii privitorului”.
Află care sunt cele 4 bijuterii care au captat atenția arheologilor și inimile oamenilor de mai bine de 135.000 de ani!
1. Vulturii și Neanderthalienii din Croația
Acum mai bine de 300.000 de ani, Neanderthalienii și Homo sapiens au coexistat până la dispariția celei mai vechi specii umane. Din această perioadă tulbure a protoistoriei provine un colier sau o brățară din gheare de vultur, descoperită într-o peșteră din Croația. Grație acestei proto-bijuterii, arheologii au concluzionat că Neanderthalienii posedau abilitatea de a atribui o simbolistică obiectelor create, dar și de a vâna unele dintre cele mai feroce păsări de pradă pentru hrană și pentru crearea unor bijuterii-totem protectoare, utilizate probabil într-un rit al maturității.
2. Melcii Nassarius și mărgelele strămoșilor noștri din Leagănul Civilizației
Pandantele și podoabele făurite din cochiliile acestor specii de melci sunt unele dintre cele mai frecvent descoperite artefacte de pe teritoriul Africii de Nord. Un exemplu din Israel, datând de acum circa 100.000 de ani, a fost considerat pentru mult timp cea mai veche bijuterie a tuturor timpurilor, înainte ca piesa din Croația să fie scoasă la lumină. Specialiștii au conferit acestor mărgele Nassarius mai multe semnificații, între care cea de podoabă, formă de comunicare și bun de schimb sau de troc. Cea din urmă ipoteză a fost probată prin compararea mai multor exemplare provenite din diferite colțuri ale spațiului afro-mediteranean. Astfel, putem afirma că omul preistoric cunoștea o formă incipientă de capitalism și marketing.
3. O brățară din clorit de acum 50.000 de ani
În adâncurile scoarței terestre a Siberiei, într-un sit funerar, a fost descoperită o brățară din clorit. Făurită de Denisovenieni, o specie umană care a precedat-o pe cea a Neanderthalienilor și Homo sapiens, această descoperire face parte dintr-o tradiție funerară și ceremonială complexă, reprezentând cel mai probabil o cheie simbolică a individului către lumea spiritelor și strămoșilor.
4. Zăcăminte și podoabe din aur bulgăresc
Orașul Varna, din nord-estul Bulgariei, este renumit pentru tezaurul său din Epoca Cuprului, considerat cel mai vechi din întreaga lume.
La o distanță temporală de 100-500 de ani de primele urme ale civilizației umane din acest areal geografic, locuitorii regiunii extrăgeau zăcăminte de aur. Mai precis, din 4600 î.Hr. datează o mărgea sau o za din aur, descoperită în Pazardzhik. Concomitent, în mormintele din Varna au fost identificate diverse bijuterii prețioase, precum inele ceremoniale (simboluri de putere sau inele din aur de logodnă), coliere, brățări, platoșe și ornamente masculine asociate simbolurilor taurului și bucraniului.
Amprenta umană s-a făcut remarcată încă din zorii civilizației printr-o căutare constantă a frumosului, învăluită de o aură pregnantă a cultului strămoșilor și spiritualității. Acest instinct primar – cel al cultivării esteticului și înfrumusețării trupului – poate fi înțeles și astăzi, datorită aspirației noastre de a îmbunătăți sinele, de a comunica cu divinitatea și de a progresa social. Dacă povestea acestor bijuterii te-a fascinat, pe bb-shop.ro vei găsi modele contemporane din aur, perfecte pentru gusturile rafinate ale unui iubitor de frumos cu suflet ancestral.