O echipă de cercetători a descoperit o pădure fosilizată, estimată la 290 de milioane de ani, în sudul Braziliei. Este considerată o fereastră către trecut și este foarte importantă pentru studiul evoluției plantelor.
,,Descoperirea acestui set de 164 de trunchiuri de licofite (fără fructe, flori sau semințe) dintr-un soi dispărut este cea mai importantă din emisfera sudică, datorită cantității și calității conservării. Cu o vârstă estimată la 290 de milioane de ani, aceste plante reprezintă forme foarte primitive în istoria Pământului.” a explicat Thammy Mottin, geolog și dr. de la Universitatea Federală din Parana.
Mottin studiază perioada postglaciară, când clima a devenit mai caldă și mai favorabilă apariției pădurilor dense precum aceasta. Descoperirea din Ortigueira, din statul Parana, oferă acces la felul în care primele plante au colonizat mediul înconjurător, la modul în care erau distribuite în spațiu și la interacțiunea cu mediul.
Au fost doar două astfel de descoperiri similare în emisfera sudică, dar de dimensiuni mai mici, în statul brazilian Rio Grande do Sul și în Patagonia argentiniană.
Pădurea Parana a fost găsită la sfârșitul anului 2018, când în zonă a fost deschis un drum pentru a da acces la o uzină industrială. Geologii au mers acolo pentru a studia rocile expuse, dar, spre surprinderea lor, au dat peste o pădure fosilizată.
,,Conservarea deosebită a acestei păduri a fost posibilă deoarece copacii au fost îngropați rapid când erau în viață și au fost acoperiți progresiv de sedimente, până când au murit prin asfixiere. Evenimentul care înghețat practic acea pădure așa cum a fost a fost o inundație majoră a unui râu pe ale cărui maluri se aflau copacii.” a explicat Mottin.