Muzica poate face mai mult decât să distreze. Aproape toată lumea are melodii pe care le asociază cu anumite momente sau emoții. Ea reconfortează, construiește, relaxează, conectează și oferă sprijin. În terapia muzicală, puterea acesteia este utilizată pentru a trata depresia, anxietatea, stările de epuizare și multe altele.
În aceste vremuri agitate, stresul și depresia nu sunt neobișnuite. Căci din ce în ce mai mulți oameni simt efectele negative ale acestor afecțiuni. Cu anumite metode, se pot contracara însă aceste boli. Muzica poate ajuta. Te poate face să dansezi, să plângi sau doar să te bucuri. Căci, pe lângă efectele pozitive cunoscute asupra bunăstării și emoțiilor tale, ea poate face mult mai mult decât atât. Și fie că doar o asculți sau cânți la anumite instrumente precum pianul, vioara sau chitare electro-acustice, poți depăși toate acele zile în care negativitatea se simte din plin.
Iată cum te poate ajuta muzica să depășești depresia:
Muzicoterapia, cale spre vindecare
În cadrul unor studii, s-a dovedit că muzica are efect asupra structurilor din creierul uman. În timp ce ascultau piesele preferate, subiecților le-a fost eliberată în corp o cantitate mare de dopamină, iar acest lucru le-a indus o stare de bine.
Muzicoterapia utilizează aceste efecte pozitive pentru a trata o mare varietate de boli: de la scleroza multiplă și demență la depresie și anxietate. Căci sunetele și ritmurile muzicii ”vorbesc” inconștientului.
Există două tipuri de terapie muzicală:
-
Terapia activă: pacientul compune muzică cu instrumente simple, precum tobe, percuții, chitare sau chiar cu propria voce. Acest lucru nu înseamnă că cel care beneficiază de acest tip de ajutor trebuie să aibă în spate multe ore de studiu, ci este pur și simplu despre a încerca și experimenta.
-
Terapie receptivă: pacientul ascultă un anumit tip de muzică, în mod individual sau în grup.
Muzica și depresia
Riscul de a dezvolta depresie pe parcursul vieții este de 16-20% la nivel internațional, iar femeile sunt afectate mai des decât bărbații. Totuși, aceasta poate apărea la orice vârstă.
Această boală poate fi tratată și vindecată, însă aduce cu ea mari provocări în viața celor afectați, iar procesul de recuperare se poate întinde pe o perioadă foarte mare de timp.
De-a lungul timpului au fost efectuate numeroase studii pentru a se demonstra beneficiile muzicii, iar toți cei care, pe lângă tratamentele convenționale, au avut și ședințe de terapie prin muzică, au avut rezultate incredibile. Subiecții au căpătat mult mai multă încredere în sine, iar abilitățile lor de comunicare și interacțiune s-au îmbunătățit.
Beneficiile muzicoterapiei, chiar dacă nu au fost pe deplin cercetate, și-au dovedit din plin eficiența atunci când alte terapii utile pentru combaterea depresiei au fost continuate cu terapia prin muzică.
Pentru a te bucura de tot ceea ce muzica aduce bun în viața ta, poți cânta la duș, dansa la bucătărie în timp ce gătești sau cânta la un instrument, folosind diferite tutoriale de pe Internet. Poți alege chiar să asculți muzică atunci când meditezi, căci meditația este foarte eficientă în eliminarea stresului sau a depresiei din viața ta.
Ca și concluzie și ultim sfat, încearcă să găsești o melodie care îți place în mod deosebit și care declanșează ceva pozitiv în tine și ascult-o de fiecare dată când te confrunți cu o provocare, când ai o zi deosebit de dificilă sau chiar și atunci când trăiești ceva grozav. Muzica te va ajuta să te relaxezi, te va umple de un sentiment de fericire, mai exact, îți va atinge sufletul. Și astfel, vei reuși să treci peste fiecare clipă grea din viața ta!
Sursa foto: pexels.com