Cum sa alegi un scaun de birou? Chiar daca marca si pretul sunt parti fundamentale ale acestei alegeri, nu sunt singurii sau chiar principalii factori care trebuie luati in considerare.
Pe masura ce ne petrecem o mare parte a zilei stand pe aceste scaune de birou, este mai mult decat esential ca acestea sa fie ergonomice si functionale. De aceea am facut ergonomia, spatarul, bratele, inclinarea, reglarea, rotile, materialul si tipurile de scaun de birou care sunt pe piata necomplicate.
In procesul de cumparare a celui mai bun scaun de birou, trebuie sa incepem cu cel mai elementar: confortul. Un scaun de birou de acasa frumos din punct de vedere estetic este inutil daca iti provoaca dureri in partea inferioara a spatelui, de exemplu. Si exista multe probleme pe care le poate cauza un scaun inconfortabil si neergonomic.
Este posibil sa se dezvolte leziuni lombare, cervicale, sold, umar si genunchi si tendinite la incheieturi, pe langa oboseala si stres. In cele din urma, disconfortul este inca un factor de pierdere a veniturilor la locul de munca, influentand direct productivitatea ta acasa.
Potrivit expertilor, un scaun de birou ergonomic ar trebui sa aiba urmatoarele caracteristici:
Cap: Scaunul ergonomic de birou de acasa trebuie sa aiba suport pentru cap, reglare a inclinarii si trebuie pozitionat astfel incat monitorul sa fie in linia de vedere a ochilor.
Trunchi: Este esential ca, atunci cand stai intr-un scaun de birou, sa se poata mentine o pozitie verticala in orice moment, trunchiul sprijinindu-se pe spatare reglabile care pastreaza curbura coloanei, oferind confort si siguranta.
Umeri: Pentru a evita durerea si ranile la nivelul umerilor, acestia trebuie pozitionati in pozitie verticala, naturala, fara nici un fel de ridicare.
Coate: Coatele trebuie mentinute la 90 de grade spre masa de lucru, astfel incat antebratele sa fie sustinute confortabil si intotdeauna aproape de corp. De asemenea, ar trebui sa se alinieze cu incheieturile.
Incheieturile: incheieturile trebuie sa fie aliniate cu coatele si la aceeasi inaltime cu tastatura, intr-o pozitie neutra. Incheieturile in pozitii incomode si inadecvate pot provoca leziuni precum tendinita, care sunt foarte frecvente la lucratorii de birou.
Solduri si coapse: Pentru a avea o ergonomie buna in raport cu soldurile si coapsele, scaunul trebuie sa aiba marginea rotunjita, iar soldul trebuie sa fie aliniat si intr-o pozitie confortabila. Coapsele trebuie sa se sprijine complet pe scaun. Si nu trebuie sa lucrati niciodata cu picioarele incrucisate, deoarece aceasta pozitie este foarte daunatoare pentru coloana vertebrala.
Genunchi: Cea mai buna pozitie pentru genunchi este putin sub solduri, cu o indoire de aproximativ 90 de grade.
Picioare: In sfarsit, picioarele trebuie sa fie sprijinite complet pe sol sau pe un suport fix care are o inclinare de pana la 20 de grade.
Spatarul scaunului de birou este extrem de important, mai ales pentru cei care petrec cateva ore pe zi stand si au nevoie sa aiba o postura dreapta si sanatoasa. Pentru aceasta, idealul este sa alegi scaune pentru birou cu spatar inalt.
Aceste scaune variaza de la talie pana la cea mai inalta parte a umerilor. In acest caz, preferati scaunele cu tetiere. Au un suport mai mare pentru baza gatului, ceea ce ajuta la evitarea problemelor cervicale.
spatarul scaunului
Spatarul scaunului de birou trebuie sa fie ergonomic, pentru a respecta curbura coloanei vertebrale. Prin urmare, spatarele scaunelor complet drepte nu sunt indicate. In cazul utilizarii prelungite, acestea pot dauna sanatatii. De asemenea, spatarul scaunului trebuie sa fie articulat si sa aiba reglare pe inaltime.
Este important ca spatarul sa fie inalt, mergand de la inaltimea taliei la inaltimea umerilor. In acest fel, ar trebui sa ofere un sprijin mai bun pentru coloana vertebrala in timp ce esti asezat. Prin urmare, cu cat spatarul scaunului este mai inalt, cu atat mai bine.
Tetiera este, de asemenea, un punct cheie. Ideal este sa dai preferinta scaunelor de birou care au tetiera. Asta pentru ca acest tip de spatar ofera sprijin complet pentru gat.
Un alt punct la care ar trebui sa acordati atentie este daca tetiera are reglare inaltime si inclinare. Daca scaunul contine aceste doua tipuri de ajustari, ergonomia devine si mai completa.
O alta intrebare care apare atunci cand cumpar un scaun de birou este: Ar trebui sa cumpar un scaun cu cotiere sau fara? Pentru a raspunde la aceasta intrebare, trebuie sa intelegeti scopul pentru care intentionati sa utilizati scaunul. Pentru fiecare rol propus, va exista o nevoie diferita.
Daca iti doresti un scaun de birou acasa, de exemplu, idealul este sa alegi un scaun de birou cu brat, acesta fiind mai ergonomic, confortabil si functional. Daca esti interesat de un scaun care sa fie folosit intr-o zona de receptie sau intr-un alt loc in care nu vei petrece multe ore din zi asezat, un scaun de birou fara brate va fi la fel de eficient.
Scaunul de birou fara cotiera este indicat celor care nu intentioneaza sa stea in el multe ore pe parcursul zilei, deoarece creste efortul pe umeri, ceea ce poate duce la oboseala si durere.
Aceasta optiune de scaun este recomandata si pentru locurile cu spatiu limitat, deoarece este mai mic in comparatie cu fotoliile. De asemenea, aduce o mai mare diversitate de modele, imprimeuri si culori.
Cotierele scaunelor de birou sunt importante pentru a contribui la o postura corecta, mentinandu-va coatele intr-o pozitie confortabila pentru lucrul la computer, minimizand durerile de spate.
Aceste scaune sunt si mai bune daca au optiunea de a regla inaltimea acestor suporturi. Deoarece oamenii au inaltimi diferite, aceasta ajustare este esentiala pentru ca oricine sa gaseasca pozitia ideala pentru a lucra.
Chiar si cu aceste sfaturi pentru alegerea celui mai bun scaun de birou, ramanerea in aceeasi pozitie timp de multe ore poate provoca unele probleme de sanatate. De aceea este important sa te ridici din cand in cand pentru a-ti intinde coloana, incheieturile si gleznele.