Coroanele dentare cu suport pe implanturi dentare sunt o modalitate fiabilă de a reface dinții. Însă, uneori o coroana pe implant începe să se miște. Această problemă poate fi cauzată de diverși factori, dar când apar primele semne ale mobilității este important să contactați un medic stomatolog.
Se mișcă coroana de pe implant. Ce e de făcut?
De ce se poate slăbi o coroană de pe un implant?
Popularitatea implanturilor dentare este în continuă creștere, deoarece poate ajuta la restabilirea funcționalității și aspectului danturii. În acest scop, se folosesc lucrări protetice care diferă ca design, metodă de fixare și material.
Dintele pe implantul este format din trei părți: un șurub (implantul în sine), un bont protetic și o coroană protetică. Implantul înlocuiește rădăcina pierdută, coroana protetică de pe implant este identică cu coroana naturală, iar bontul este responsabil de conectarea acestora. Instalarea corectă a tuturor elementelor crește șansele unui rezultat eficient și absența complicațiilor.
Pentru ca implantul să funcționeze complet și fiabil, toate părțile sale trebuie să fie staționare. Când partea coronară se slăbește, există riscul de deteriorare a implantului, a dinților vecini sau a țesuturilor moi din jurul său. Această problemă poate apărea din cauza diverșilor factori, dar necesită întotdeauna consultarea unui medic. El va putea identifica și elimina motivele pentru care coroana de pe implant a început să se clatine.
Cel mai adesea, următorii factori duc la o mobilitatea unei coroane artificiale:
Instalarea defectuoasă a șurubului de fixare. Acest element fixează bontul protetic (și implicit coroana) de implantul dentar. Dacă este deteriorat sau nu este înșurubat cu o forță suficient de mare, exista riscul de a reduce stabilitatea întregii structuri. De asemenea, mobilitatea coroanei poate să apară atunci când între spirele șurubului de fixare pătrund resturile alimentare.
Slăbirea cimentului dentar. Pentru restaurarea protetică a dinților anteriori, pentru a obține o estetică superioară, coroanele sunt adesea fixate de bontul protetic folosind un ciment stomatologic. Acesta unește în siguranță toate părțile structurii protetice, dar sub influența anumitor factori își poate pierde proprietățile adezive. Astfel de schimbări pot fi cauzate de abuzul de alimente tari, calde sau reci, de utilizarea de materiale de calitate scăzută sau de o nerespectare a metodei de preparare a cimentului. Expunerea regulată la acești factori duce la deteriorarea cimentului și la mobilizarea coroanei.
Mobilitatea implantului dentar. Slăbirea stabilității implantului dentar duce implicit la mobilizarea întregii structuri protetice. Înseamnă că integrarea implantului în osul înconjurător a fost compromisă. Astfel de probleme apar ca urmare a nerespectării recomandărilor medicale pentru îngrijirea implanturilor, a obiceiurilor proaste (fumat, consum de alcool) sau a dezvoltării patologiilor care afectează legătura implantului cu osul. De asemenea, o sarcină masticatorie excesivă și neuniformă poate atrage după sine compromiterea osului ce susține implantul. În absența intervenției medicale, poate apărea respingerea completă a implantului.
Eroarea tehnicianului dentar. Inexactitatea tehnicianului dentar în realizarea coroanei, utilizarea elementelor protetice prost compatibile de la diferiți producători, încălcarea tehnologiei de modelare duce la scăderea eficacității și durabilității restaurării protetice.
Cum aflăm dacă se mișcă doar coroana sau chiar implantul dentar?
Mobilitatea coroanei este un defect care poate indica începutul procesului de respingere a implantului dentar sau dezvoltarea infecției în țesuturile moi. Pentru a determina cauza exactă a mobilității, medicul îndepărta coroana de pe implantul dentar și va analiza fiecare componentă în parte. De asemenea, va cere cel mai probabil efectuarea unei radiografii sau computer tomografii pentru a determina starea osului înconjurător. Acest lucru va permite diagnosticarea problemei și găsirea unei modalități de a o remedia problema.
Ce trebuie făcut dacă coroana de pe implant a început să se miște?
Metodele de eliminare a mobilității coroanei dentare depind de tabloul clinic și de motivele apariției acesteia:
- dacă cimentul este compromis sau șurubul de fixare este slăbit, coroana este refixată;
- dacă întreaga structură este mobilă și procesul inflamator a început, medicul prescrie antibiotice și medicamente antiinflamatoare, precum și curățarea implantului, îndepărtarea depunerilor din pungile parodontale, deschiderea și curățarea abceselor;
- dacă există o lipsă de țesut osos, tratamentul va depinde de procentul de os pierdut, și se poate ajunge chiar la îndepărtarea implantului;
Dacă implantul dentar este respins, acesta trebuie îndepărtat și trebuie eliminate cauzele problemei.
Pentru a monitoriza procesul de tratament, radiografii de control sunt efectuate în mod regulat. După eliminarea cauzelor de respingere, după o anumită perioadă de timp (de regulă după minim patru luni), un nou implant dentar inserat.
Dacă cauza mobilității nu poate fi determinată sau pacientul are probleme de sănătate, implantul nu este reinstalat. În aceste cazuri, restaurarea danturii se face folosind o proteză mobilă sau, dacă situația permite, se realizează o punte dentară.