Cu toții ne dorim și încercăm să avem o dietă cât mai diversă și echilibrată, bazată pe alimente cât mai sănătoase și naturale. Găsim pe rafturile supermarketurilor fructe și legume cu etichetă verde, bio sau eco, însă nu întotdeauna suntem siguri de proveniența lor.
Din acest punct de vedere, cei mai câștigați sunt cei care locuiesc la casă și își permit să cultive legume și fructe în propria grădină. Acest proces nu este chiar atât de simplu cum poate ne-am aștepta, ba chiar fiind vorba de un efort considerabil. Este nevoie să ținem cont de niște aspecte legate de îngrijirea culturii și distrugerea dăunătorilor, pentru a ne putea bucura de roade gustoase și sănătoase. În rândurile ce urmează, vom vorbi câte puțin despre cum ne putem proteja cultura de vietățile dăunătoare, precum și cum putem scăpa de vegetația nedorită.
Iată ce trebuie să faci pentru a avea o cultură bogată de legume
După ce te-ai hotărât ce legume dorești să cultivi, este necesar să ai grijă de cultura prin câteva proceduri, precum:
- distrugerea crustei sau altfel spus, afânarea solului, care se realizează cu instrumente manuale precum sapă, săpăligă sau automate, cum ar fi prășitorul și care are ca scop o mai bună drenare și aerare a solului.
- plivitul are ca scop îndepărtarea buruienilor și se realizează cu o unealtă numită scafă, mai ales în locurile mai greu accesibile, unde nu se poate utiliza o sapă. Se recomandă ca plivitul să se realizeze când solul este umed, pentru a smulge buruienile cu tot cu rădăcini.
- erbicidarea se realizează tot pentru a distruge buruienilor ce împânzesc culturile, însă se folosește în special pe culturile de dimensiuni mari. Există erbicide speciale pentru aproape fiecare tip de legumă pe care vrei să o cultivi, precum erbicid pentru porumb, pentru roșii, pentru cartofi, așa cum le poți găsi pe site-ul celor de la Hectarul.ro.
- mușuroirea constă în acoperirea bazei tulpinii plantei și are rol de a susține tulpina și de a ajuta la formarea unor rădăcini mai puternice.
- fertilizarea reprezintă adăugarea în culturi a unor substanțe nutritive, care ajută suplimentar plantele cu necesarul organic și mineral, însă trebuie ținut cont că o fertilizare în exces poate duce la o scădere a calității culturii.
- irigarea suplimentară susține, alături de fertilizare, la obținerea unei culturi bogate și sănătoase. Având în vedere că legumele au cerințe diferite de apă, acest necesar trebuie suplimentat în perioadele mai uscate prin irigare. Se recomandă ca irigarea să se facă dimineața devreme sau seara, după apusului soarelui, pentru a evita arderea culturii.
- defolierea presupune îndepărtarea frunzelor îmbătrânite de la baza tulpinii și se realizează mai ales la culturile de roșii și castraveți. Acest lucru se realizează pentru a permite razelor soarelui să pătrundă mai bine la fructe și aerarea solului și tulpinii.
- distrugerea dăunatorilor se realizează cu ajutorul pesticidelor, în funcție de tipul de cultură și este o procedură foarte importantă, având în vedere că aceștia sunt responsabili pentru obținerea unor culturi de slabă calitate.
Să cultivi legume este un proces de lungă durată și complex, care necesită răbdare si multă muncă. Trebuie să te ocupi aproape zilnic de întreținerea acestora, să combați eventualele boli și dăunători ce pot apărea, însă ce poate fi mai satisfăcător decât să pui pe masă alimente naturale și sănătoase, crescute în propria grădină?
Sursa foto: Pexels.com