Stilul industrial sau industrial chic se referă la o tendință estetică în designul interior care s-a inspirat din vechile fabrici și spații industriale care în ultimii ani au fost transformate în mansarde și alte spații de locuit. A devenit popular la sfârșitul anilor 2000 în metropolele urbane și a rămas în trend până în prezent. Este utilizat în apartamente la mansardă, la spații comerciale dar și la interioare de case moderne din întreaga lume.
Pentru cei mai puțin cunoscători, locuințele amenajate în acest stil par neterminate, cu aspect de hale sau de depozite industriale. Dar o privire mai atentă va dezvălui frumusețe, abordări moderne și foarte practice.
Care sunt caracteristicile stilului industrial
Materiale de construcție la vedere -este vorba despre afișarea cu mândrie a materialelor de construcție ale clădirii pe care mulți încearcă să le ascundă. Asta poate să însemne pereți din cărămidă expuși netencuiți, dușumele și alte zone din beton la vedere. La casele noi este vorba despre adăugarea unui aspect brut, neterminat la cele mai atent gândite locuințe.
Țevi, conducte și alte instalații expuse – alături de pereți cu aspect nefinisat, instalațiile casei sunt plasate la vedere. Uneori acestea sunt amplificate de adăugarea mai multor țevi și conducte pe pereți sau includerea lor în piesele de mobilier ori ca decorațiuni.
Lemn degradat – ca și în stilul rustic, stilul industrial include în design lemn cu aspect vechi sau mai puțin finisat, atât la construcția pereților, tavanului, dușumelelor, cât și la piesele de mobilier folosite. Totuși lemnul este bine îmbinat cu metal și alte materiale și aduce interioarelor stil, nu impresia de vechi.
Mult metal – în acest stil se poate folosi metal oriunde: stâlpi, bârne din metal, platforme, scări, pereți, uși, rame de geamuri, mobilier, instalații de încălzire, instalații de la baie, obiecte de uz casnic și decorațiuni.
Spații deschise și generos luminate – pentru a întregi aspectul de hale și încăperi industriale, locuințele construite în acest stil au tavane înalte și foarte puține partiții în interior. Când se divizează camerele, se folosește de obicei un material diferit de cel al pereților: sticlă, lemn, chiar plăci metalice. Bucătăriile sunt open-concept, cu insulă mare în mijloc, de multe ori dormitoarele sunt și ele deschise, construite de o platformă metalică sau de lemn deasupra sufrageriei. Deși materialele folosite pot da un aspect rece și sumbru, acest lucru nu se întâmplă fiind compensat de o luminare excesivă a aspațiului, prin ferestre supradimensionate dar și prin geamuri fixate în tavan. Separarea de exterior se poate face cu o usa culisanta cu ridicare sau usa osciloculisanta.
Corpuri de iluminat industriale– predomină lustrele mari, lungi din metal dar și becurile simple, atârnate din tavan, felinarele și sfeșnicele metalice etc.
Mobilier divers – caracteristica stilului industrial este mobilierul de epocă, lemnul și metalul, în tonuri de gri. Dar în funcție de tendința care vrea să se dea spațiului (industrial chic, modern, industrial retro) se pot folosi și alte materiale și culori. Sunt populare fotoliile și canapelele din piele sau acoperite cu materiale textile. Aspectu poate fi încălzit și îndulcit cu puncte îndrăznețe de culoare: o pernuță colorată, un scaun acoperit cu un material textil în culori aprinse, o pătură moale aruncată pe canapea. La bucărărie predomină oțelul inoxidabil pentru suprafețe și aparatele de uz casnic (frigider, aragaz, hotă, cuptor, aparte etc). Se selectează piese funcționale și confortabile.
Decorațiuni creative – stilul industrial promovează aspectul practic, așa că nu se încarcă prea mult spațiul cu mobilier și decorațiuni. Pereții se înfrumusețează cu picturi și schițe, afișe și fotografii vechi, chiar cu desene murale tip graffiti. Obiectele decorative pot fi diverse, din metal, sticlă transparentă, porțelan simplu alb. Creatorii includ cu succes șuruburi, roți zimțate și alte componente din mașinării vechi pentru a crea obiecte utile sau de decor, foarte căutate de proprietarii caselor acestui stil.
Culori neutre – designul industrial prezintă tonuri neutre, griuri colorate, nuanțe naturale (culori ale pământului) și rustice. Pereții având o culoare neutră, permite ca zonele deschise, precum mansardele, să se simtă mai mari și mai conectate, oferind în același timp mobilierului posibilitatea de a crea un flux natural al camerei.