Mediul afacerilor online a cunoscut un boom puternic în ultimii ani, competiția între magazinele online din diferite nișe fiind foarte strânsă. Așadar, apare necesitatea găsirii unor strategii de marketing cât mai inovatoare și bine puse la punct pentru ca un magazin online să reușească să se evidențieze printre competiție și să câștige mai mulți clienți. Cu certitudine, promovarea joacă un rol important, dar nu trebuie să uităm de importanța asigurării unei game de produse cât mai potrivită cu necesitățile clienților.
Pentru a obține o poziție avantajoasă pe piață, site-urile de e-commerce sunt nevoite să ia în considerare poziționarea organică în principalul motor de căutare folosit de către români, adică Google. Aici intervine SEO, sau Search Engine Optimization/ Optimizarea pentru Motoarele de Căutare. Această ramură a marketingului online presupune o serie de tehnici și strategii menite, pe scurt, să îmbunătățească poziționarea organică din rezultatele de căutare și, mai apoi, să mențină această poziție avantajoasă în ciuda diverselor schimbări de algoritm aduse de Google.
De ce este atât de important SEO pentru un site de e-commerce?
În prezent, majoritatea utilizatorilor își încep căutarea pentru produsele de care au nevoie pe Google. Fie că sunt în faza de căutare de informații în legătură cu o anumită problemă pe care o au (renovare dormitor), fie că au trecut la faza de identificare a celor mai bune produse pentru a-și rezolva problema (cele mai bune lustre pentru dormitor) sau doresc să vadă dintre ce produse ar putea alege (lustre dormitor), ei vor realiza mai multe interogări în Google până când vor ajunge în momentul final al unei achiziții.
Astfel, este necesar ca un site de e-commerce să fie alături de un utilizator în toate fazele căutării sale, să ofere conținut atât pentru căutările informaționale, cât și pentru cele tranzacționale. Dacă un magazin online care comercializează echipamente de iluminat interior va oferi utilizatorilor articole complexe și relevante despre cum pot aceștia să își reamenajeze dormitorul pentru a obține un spațiu pe placul lor, punctând cât de important este iluminatul în acest spațiu și oferind sfaturi utile despre cum pot fi alese lustrele potrivite în funcție de diverși factori, șansele ca acei utilizatori să verifice ulterior oferta de produse a acelui magazin online sunt foarte ridicate.
Lucrurile funcționează în felul următor – articolele optimizate SEO de tip informațional contribuie la obținerea încrederii utilizatorilor, întrucât oferă informații valoroase și utile pentru problema pe care acele persoane o întâmpină în prezent. Câștigând încrederea acestora și poziționându-se în mintea lor drept un site de încredere, ele vor privi site-ul respectiv într-o lumină pozitivă și vor fi mai predispuse să dea click pe „adaugă în coș” când vine vorba de produsele de care au nevoie.
Bineînțeles, nu este îndeajuns ca lucrurile să fie optimizate din punct de vedere SEO, oferta de produse de pe site trebuie să fie mulțumitoare, prețurile competitive, site-ul user friendly etc. Optimizarea SEO va reuși să aducă utilizatori pe site, să le trezească interesul și poate să le câștige încrederea, însă afacerea ta trebuie să le ofere ceva mai mult pentru a-i determina să încheie o tranzacție.
După cum a fost menționat la începutul articolului, competiția dintre magazinele online în diverse nișe este foarte acerbă, iar când vine vorba de promovare și optimizare, lucrurile nu pot fi făcute cu jumătate de măsură. Așadar, optimizarea SEO pentru magazinele online trebuie să fie abordată într-o manieră holistică, atât on-page, cât și off-page, iar toate aceste eforturi trebuie corelate cu alte tipuri de promovare, precum promovarea PPC. Sfatul specialiștilor este ca antreprenorii să apeleze la serviciile unei agenții de marketing online care oferă atât servicii SEO, cât și PPC, așa cum este Limitless.ro, pentru a asigura o funcționare sinergică a celor două metode de promovare și optimizarea bugetului alocat. Pe lângă PPC și SEO, nu putem uita de necesitatea prezenței pe social media, aceasta reprezentând un alt pilon pentru succesul din mediul online.
Revenind la SEO și importanța pentru site-urile de e-commerce, merită să menționăm că aceste optimizări vor contribui și la o mai bună experiență a utilizatorului pe site. Prin modificările de ordin tehnic (structura meniului, denumirea produselor etc.), unui utilizator îi va fi mai ușor să înțeleagă ce produse oferă magazinul tău online, care sunt principalele caracteristici ale acestora sau ce va găsi într-o anumită subcategorie.
Obținerea unei poziționări organice avantajoase va aduce trafic numeros pe site-ul tău, iar șansele ca acești utilizatori să se transforme în clienți sunt mari. Acest lucru se datorează faptului că utilizatorii au făcut o anumită interogare în Google, au căutat anumite cuvinte cheie pentru care a fost oferit printre rezultate și site-ul tău. Astfel, putem considera că utilizatorii sunt interesați în mod direct de ceea ce oferi, iar dacă ai un USP bine evidențiat, diverse oferte promoționale sau produse care se găsesc mai greu, vânzările nu se vor lăsa așteptate.
Optimizările smart ale paginilor în funcție de căutările informaționale, navigaționale sau tranzacționale vor asigura faptul că utilizatorii vor găsi site-ul tău în orice fază a căutării lor în care s-ar afla. Cu cât îți vor vedea site-ul mai des și vor descoperi mai multe informații folositoare, informații pe care nu le găsesc la competiție, cu atât vor fi mai înclinați să devină clienții tăi.
Trebuie să fii conștient de faptul că SEO nu îți va aduce rezultate peste noapte, nu este la fel ca în cazul anunțurilor plătite unde primele conversii pot apărea chiar și în ziua următoare implementării. Pentru ca SEO să funcționeze, este nevoie de timp și resurse susținute pentru câteva luni sau chiar un an (poți citi aici mai multe detalii sau poți consulta specialiștii unei agenții de SEO). Totuși, după această perioadă, vei avea parte de rezultatele mult așteptate.
În concluzie, SEO este o parte esențială într-un mix de online marketing care să dea roade și să ajute o afacere online să fie competitivă pe piață. Deși costurile inițiale pot fi mai mari, rezultatele vor fi prezente pe termen lung, chiar și după finalizarea campaniei. Nu puține sunt magazinele online care după ce au investit corect în SEO au reușit să se mențină în prima pagină din SERP fără a mai realiza eforturi active de promovare organică. După ce vei deveni cunoscut pe piață și publicul va avea încredere în tine, vei vedea că SEO va deveni mult mai ușor!
Sursa foto: Freepik.com