În ultima perioadă s-a discutat intens despre cum putem reduce consumul de electricitate al gospodăriilor, astfel încât iarna să treacă fără a se ajunge la scenarii sumbre, precum black-out sau probleme ale reţelelor de energie electrică. Dincolo de recomandările Uniunii Europene şi ale specialiştilor în energie sau de discuţiile din spaţiul media, adevărul rămâne unul singur: unele electronice consumă mai mult decât altele.
Dacă şi tu te întrebi care sunt electronicele care îţi cresc factura la curent şi ce poţi face pentru a reduce consumul de energie, acest articol vine să te ajute să capeţi mai multă claritate pe subiect.
Top 3 dispozitive electrice care îţi cresc factura de curent şi cum poţi scădea consumul
Descoperirea curentului electric şi a modului în care acesta poate fi utilizat de către om în avantajul său sunt printre descoperirile care au schimbat cursul istoriei. Puţini ne imaginăm azi cum ar fi să trăim fără confortul pe care curentul electric, prin nenumăratele dispozitive care îl folosesc, ni-l oferă. Cu toate acestea, însă, criza energetică anunţată de guvernele lumii ne aduce perspectiva unei lumi în care accesul la curentul electric nu va mai fi la fel de la îndemână pentru toţi cei care şi-l permit acum. Vestea bună e că, pentru a preveni concretizarea unor astfel de scenarii sumbre, putem acţiona inclusiv individual, pornind de la aparatura din locuinţele noastre.
Iată care sunt cei mai mari consumatori de electricitate din casa ta:
Congelatorul
Unul din obiectele fără de care nu ne putem închipui viaţa, congelatorul este şi regele consumului în gospodărie, el folosind 30% din electricitatea consumată în orice gospodărie. Pentru a reduce consumul, alege un congelator de clasă A++, de pe altex.ro eficient energetic, şi evită să laşi uşa congelatorului deschisă prea mult timp, deoarece asta îl face să consume în plus.
Maşina de spălat rufe
Îţi poţi imagina spălatul rufelor de mână ca o activitate frecventă, şi nu ceva ce faci doar cu câteva haine mai delicate? Cel mai probabil nu, dar asta nu înseamnă că maşina de spălat, atât de utilă în vieţile noastre, nu este şi un mare consumator de electricitate. De fapt, aceasta ocupă un onorabil loc doi, cu 11% din consumul total de electricitate al unei gospodării.
Dacă îţi doreşti o viaţă în care să beneficiezi de confortul oferit de maşina de spălat, dar şi de o factură mai mică la electricitate, se poate. Trebuie doar să înlocuieşti maşina de spălat veche cu una de generaţie nouă, eficientă energetic, de clasă energetică A+++, şi să ai grijă la comportamentul de consum.
Indicat este să speli la temperaturi joase, şi doar când umpli cuva maşinii de spălat, pentru a reduce risipa de energie electrică.
Televizorul
Nimic nu bate momentele de relaxare în faţa televizorului, după o zi lungă. Nelipsit din casele noastre, televizorul este şi el în topul consumatorilor de electricitate. Dacă vrei să uşurezi consumul de electricitate al casei tale, atunci optează pentru un televizor LED în locul celui LCD, şi nu îl mai lăsa în priză atunci când nu te uiţi.
Să economiseşti energie electrică ajută nu doar bugetul, ci şi mediul pe termen lung. Poţi face asta fără să sacrifici confortul, dacă acorzi suficientă atenţie detaliilor şi gesturilor mici, dar constante.
Sursa foto: pexels.com