În contextul vremurilor tumultoase din ultimii ani, pandemia, criza financiară, inflația, și criza energetică, multe persoane și-au schimbat radical viața alegând să se retragă la o casă la țară și să trăiască de pe urma resurselor sau alimentelor provenite din propriile lor curți. Astfel, acești oameni aleg, cât mai mult posibil, să devină independenți de producătorii externi și să trăiască de pe urma muncii lor din gospodărie. Dacă și tu vrei să faci acest pas și să alegi un stil de viață mai liniștit, în intimitatea casei tale, iată cele mai beneficiare activități pe care poți să le întreprinzi.
Ce să produci în gospodăria ta?
Deși independența alimentară nu este 100% garantată, îți poți procura singur principalele grupe de alimente în casa ta: produsele provenite de la animale (carne, ouă, lactate), legume și fructe, și cereale, prin următoarele activități:
- Creșterea animalelor
Utilă nu numai pentru producerea de carne, creșterea animalelor vine la pachet cu accesul la alte resurse precum lactatele (brânză, lapte, iaurt, unt), ouă, dar și pene, piei, și blănuri, folosite în prelucrarea de pături, perne, haine, și decorațiuni. De asemenea, mai este și categoria de animale domestice care nu sunt crescute pentru mâncare, ci mai degrabă pentru roluri diferite în gospodărie, precum siguranța (câinele, pisica) sau transportul (calul, boul).
- Cultivarea legumelor
Bineînțeles, dacă decizi să te muți la țară, cultivarea legumelor ar trebui să fie prioritară. Construiește-ți o grădină în gospodăria ta, indiferent de mărimea acesteia, și alege să cultivi legume de mai multe soiuri, care apar în momente diferite ale anului așa încât să ai o producție constantă de-a lungul timpul. La toamnă, pune legumele la murat pentru a avea resurse și pe timp de iarnă. De asemenea, cercetează regiunea în care locuiești și descoperă ce soiuri de legume cresc cel mai bine în funcție de clima și tipul de sol din regiune.
- Cultivarea unui livezi
Dacă ai posibilitatea și spațiul necesar, cultivă o livadă (sau plantează câțiva pomi fructiferi în grădină). Chiar dacă va dura câțiva ani până acești pomi fructiferi vor crește îndeajuns de mult încât să dea o cultură satisfăcătoare, sacrificiul timpului va fi răsplătit odată ce o să mănânci din primele roade. Mere, vișine, caise, piersici, prune… cultivă-le pentru gem, băuturi spirtoase, sau consumul lor simplu.
- Prelucrarea produselor din cereale
Pe lângă legume și fructe, cultivarea cerealelor aduce un beneficiu pentru gospodăria ta. Cerealele ajută alimentația proprie dar și cea animală. Nu o să mai fie nevoie să cumperi produse precum făină, mălai, sau ovăz, dar nici alimentele derivate din acestea, în special pâinea. Pentru a te folosi de toate proprietățile cerealelor, este indicat să investești într-o moară de cereale, perfectă pentru furaje pentru hrană animalelor, tocarea cerealelor și prelucrarea oricărui bob de cereală. Pe site-ul Viața-la-țară.ro găsești cele mai atractive oferte atât pentru mori de cereale cât și pentru alte utilaje folositoare în gospodărie.
În concluzie, dacă vreodată te hotărăști să scapi de viața de oraș în detrimentul unei vieți mai liniștite la țară și implicit să îți procuri singur toate produsele de care ai nevoie, încearcă activitățile menționate mai sus.
Sursa foto: unsplash.com