3,2K
Sambata, 30 aprilie, la sala Studio 125 a Teatrului „Al. Davila” din Pitesti a fost ridicata cortina celei de a X-a editii (dupa anii 1990) a concursului de interpretare si creatie „Pe aripile poeziei”. Manifestarea a fost inclusa in cadrul sarbatoririi celor 55 de ani impliniti de Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Arges, organizatorul acestui concurs initiat de poetii Miron Cordun si Marian Stoica.
Actuala editie a fost una dintre cele mai reusite – ma refer la editiile la care am fost martor, adica ultimele patru. Aceeasi impresie cred ca au avut-o si ceilalti membri ai juriului la sectiunile Recitare, Monolog, Scenete: actorul Florin Dumitru (presedintele juriului), Magda Grigore (poeta), Sorin Mazilescu (director C.J.C.P.C.T. Arges). Toate premiile, meritate din plin de laureati, au fost acordate de C.J.C.P.C.T. Arges.
La sectiunea Recitare, premiul I a fost acordat lui Stefan Iordache (11 ani, elev la Scoala „G. Topirceanu” din Mioveni, prof. indrumator Victorita Ciorobea); premiul II a revenit Teodorei Negescu (10 ani, eleva a Scolii cu clasele I-VIII din Poienita, com. Balilesti, prof. indrumator Ion Bucurescu); premiul III a fost oferit Larisei Georgiana Traistaru (18 ani, eleva a Liceului Teoretic „I. Cantacuzino” din Pitesti).
Laureatii sectiunii Monolog sunt: Anca Vasiliu – premiul I (19 ani, Casa de Cultura „Pr. I. Ionescu”; textul interpretat: „Barfa”, de Corneliu Lamba); Albert Vamanu – premiul II (18 ani, elev al Liceului Teoretic „I. Cantacuzino” din Pitesti; textul interpretat „Te-nvata tata tot”, de Iulia Bogdan); Bianca Dragne – premiul III (13 ani, eleva a Scolii „G. Topirceanu” din Mioveni, prof. indrumator Victorita Ciorobea; textul interpretat: „Printul Miorlau”, de Nina Cassian).
La sectiunea Scenete castigatorii sunt: elevii Scolii cu clasele I-VIII, Poienita – premiul I (prof. indrumator Ion Bucurescu; pentru sceneta „Pupaza din tei”, prelucrare dupa Amintiri din copilarie); Ioana Maria Crasan si Miruna Elena Breazu – premiul II (Casa de Cultura „Pr. I. Ionescu”; pentru sceneta „Ale vietii valuri”, de Tudor Musatescu); elevii Liceului Teoretic „I. Cantacuzino” din Pitesti – premiul III, pentru sceneta „Ei spun droguri, eu spun nu”, de Albert Vamanu.
Alegerea a fost foarte dificila la fiecare dintre cele trei sectiuni si de aceea toti participantii merita felicitari. Pentru mine, surpriza foarte placuta a acestei editii o reprezinta tanarul Albert Vamanu, care este nu doar un bun interpret, ci mai ales un textier de mare talent si pe care cred ca il asteapta un viitor stralucit in domeniu. El a scris monologul „Salbatica” pentru Larisa Georgiana Traistaru (aflata la un pas de a castiga un premiu si la aceasta sectiune) si textul scenetei „Ei spun droguri, eu spun nu”, in care a si jucat, alaturi de colegii sai de liceu: Daniela Arsene, Nicoleta Mateescu, Camelia Lautaru, Ana Maria Nedelea, Nicolae Madalin Marinescu, Andra Lavinia Penescu, Miruna Cumpanasoiu, Cezar Constantin Cumpanasoiu. Este cu atat mai demna de remarcat capacitatea lui Albert Vamanu de a se exprima fericit si de a transmite mesaje pline de miez, cu cat la liceul la care este elev in clasa a XI-a, el nu este la un profil umanist. Pentru astfel de tineri, concursul de interpretare si creatie „Pe aripile poeziei” reprezinta nu numai o ocazie de afirmare, dar si sansa primilor pasi intr-o viitoare cariera.
Premiul pentru sectiunea Creatie la editia din acest an a fost acordat – de juriul format din Magda Grigore, Denisa Popescu si subsemnatul – poetei Synthia Jacob din Pitesti, o voce care se face din ce in ce mai auzita in randul tinerilor creatori.