Cum populatia globului a crescut intr-un ritm alarmant in ultimii ani, fiecare a cautat sa se aseze care pe unde a putut. Unii dintre ei au ajuns pe apa…la propriu. Si probabil ca apa va gazdui pe multi de acum inainte, tinand cont ca planeta noastra beneficiaza de din ce in ce mai putin uscat.
1.Una dintre asezarii este numita Ko Panyi si se afla in Thailanda, intr-un sat de pescari din provincia Phang Nga. O mare parte din asezare sta pe stalpi infipti pe fundul apei, casele in sine neavand o fundatie, asa cum o stim noi. Populatia de 200 de familii, intre 1.500 si 2.000 de oameni, se trage din musulmani din Java.
2.O alta mica minunatie creata de mana omului este si satul plutitor Halong Bay, din Vietnam. Mica asezare numara 600 de suflete. E o comunitate foarte calma, aproape magica, complet diferita de celelalte orase sau comunitati aglomerate ale Vietnamului. Oamenii traiesc din pescuit, peticele de uscat fiind prea stancoase pentru a fi cultivate. Vand pestele celor care au barci mai mari, care le duc pe continent.
3.Ajungem si in Europa, unde intalnim un satuc numit Giethoor din provincia olandeza Overijssel. Supranumit si Venetia Olandei, deoarece asezarea seamana cu vestitul oras italian Venetia, fiind strabatut de o retea de canale de 7,5 kilometri. Asezarea a fost intemeiata in 1230 de oameni fugiti din diferite regiuni si motive. Acum are o populatie de 2.620 de oameni, iar circulatia se face numai pe apa sau pe cele 50 de poduri de lemn.
4. Continuand cautarile, ajungem pe Continentul negru, unde gasim o asezare umila numita Uros, construita din radacini. Este una dintre asezarile construite complet de oameni pe Lacul Titicaca. Casele din Uros sunt temporare, oamenii renuntand la ele si mutandu-se cand acestea sunt impracticabile. Li se adauga noi straturi de stuf la fiecare doua saptamani. Cei din Uros traiesc de pe urma pescuitului prin metode traditionale si din pasarile pe care reusesc sa le prinda.
5. Intorcandu-ne in Asia, mai exact in China, gasim asezarea Wuzhen, una dintre cele mai vechi asezari construite pe apa ale Chinei, avand o istorie de 2.000 de ani. Ocupa o suprafata de peste 70 de kilometri patrati, iar orasul numara 60.000 de locuitori, dintre care 12.000 de rezidenti permanenti.
6. In statul Brunei intalnim o alta asezare antica, Kampong Ayer, aceasta fiind o regiune care tine de capitala. Asezarea este constituita din 39.000 de oameni ce locuiesc in satul plutitor, aproape 10% din populatia totala a statului. Toate cladirile de aici sunt construite pe picioroange. In satul plutitor sunt scoli, spitale, restaurant, moschee, tot ce are nevoie o comunitate. Desi la o prima vedere cladirile par darapanate, pe alocuri chiar parasite, in realitate multe sunt dotate cu facilitati moderne, chiar aer conditionat, televiziune prin satelit, acces la internet, oamenii traind aici de peste 1.300 de ani.
7.Tot pe Continentul Negru intalnim comunitatea Ganvie, construita pe Lacul Nokoue, langa Cotonou, cu o populatie de 20.000 de oameni, numita si Venetia Africii. Asezarea cu o populatie de 20.000 de oameni este, probabil, cel mai mare sat construit pe un lac din Africa, fiind extrem de popular printre turisti. Aceasta a fost intemeiata in secolul XVI-XVII de populatia Tofinu. Desi la inceput locuitorii munceau in ferme, acum, in afara de turism, oamenii isi castiga painea din pescuit si chiar crescatorii de peste.