Daca Apple recolteaza datele clientilor fara sa le ceara acordul, producatorii sistemelor de navigatie Tom-Tom au vandut date politiei olandeze. Pe de alta parte, bazele de date ale clientilor platformelor online patronate de Sony s-au dovedit a fi vulnerabile.
Paguba suferita de clientii platformelor online patronate de Sony este mai mare decat s-a crezut intr-o prima faza. Pe langa cei 77 de milioane de utilizatori ai retelei de jocuri video, Playstation, initial afectati, alte aproximativ 25 de milioane de conturi, din serverele ce deservesc serviciul Sony Online Entertainment, au suferit acelasi tip de atac. Si de data aceasta au fost sustrase nume, adrese postale si de email, parole si, foarte probabil, informatii bancare.
Michael Waidner, de la Institutul Frauenhofer pentru Securitatea Tehnologiei Informatice, acuza concernul japonez: ,,Ceea ce am aflat, ca stocarea parolelor nu s-a facut cifrat, nu corespunde normelor tehnologiei actuale si nici nu e de asteptat ca acolo sa se lucreze asa de superficial". Chiar daca nu au fost sustrase date bancare, simplul furt de parole deschide hotilor porti spre o buna parte din lumea digitala. ,,Daca eu as fi hotul, as incepe prin a incerca sa folosesc aceleasi combinatii de nume de utilizatori si parole pe cat mai multe alte servicii", comenteaza Waidner.
Astfel de surprize pot aparea si in cazul utilizatorilor altor aparate high-tech. Si nu doar prin furt. Multa lume a fost socata sa afle, in aprilie, ca producatorii sistemelor de navigatie Tom-Tom au vandut date politiei olandeze care a aflat, astfel, zonele in care soferii sunt predispusi la a conduce cu mai mare viteza si au demarat o operatiune de optimizare a amplasamentului radarelor.
Apple, pe de alta parte, inmagazineaza informatii privind locul in care posesorii de iPhone-uri se afla, stabilindu-le traseul chiar si fara acceptul proprietarilor. De fapt, cand isi instaleaza iTunes, utilizatorul accepta implicit urmarirea sa, mai exact, atunci cand se declara de acord cu termenii si conditiile de utilizare.