Cred ca toata lumea si-a pus, macar o data in viata, intrebarea ,,Cum au luat nastere planatele, stelele?" Incredibilul fenomen a fost descoperit de cercetatori si pus la dispozitia publicului. Cu ajutorul celul mai mare telescop din muntii Anzi, pe teritoriu Chilian, la 5000 de metri deasupra Oceanului, oamenii de stiinta au realizat imagini surprinzatoare din etapele formarii planetelor. Acestea surprind doua fluxuri de gaze care unesc discurile interioare si exterioare ale materialului cosmic ce inconjoara steaua HD 142527, care se afla la 450 de ani-lumina de Pamant.
Astronomii au comunicat de mult timp faptul ca planete gigant formate din gaze, ca Jupiter, vor lua nastere prin colectarea de praf si moloz care se aduna in jurul unei stele tinere. Oamenii de stiinta spun ca, acum, au prima dovada care sustine acest fenomen.
Intrebarea ce ii framanta in continuare pe cercetatori este, insa, cum se poate ca un nou soare sa creasca acumuland material cosmic, cand protoplanetele care orbiteaza sunt ocupate sa inghita de la aceeasi sursa praf cosmic si gaz, creand astfel goluri in norul care formeaza noua planeta. ,,Acesta a fost un mister, dar acum am descoperit un proces care permite stelelor sa creasca in ciuda golurilor care se formeaza." incearca o explicatie cercetatorul Simon Casassus de la Universitatea Chile in Santiago.