Cutremurator este gandul ce se indreapta catre anii domniei lui Vlad Tepes! Fiu al lui Vlad Dracul si nepotul direct al lui Mircea cel Batran, Vlad Draculea sau Kaz?kl? Bey (Printul Tepes) cum ii spuneau turcii, a avut o domnie zbuciumata atat din punct de vedere politic, cat si militar. O mare notorietate a capatat mai ales prin prisnma pedepselor la care erau supusi cei ce incalcau legile.
A fost cunoscut ca un carmuitor absolut si crud, dar in judecata oamenilor de rand a ramas ca un mare fauritor de bine, dupa cum este caracterizat in cateva cuvinte si de Petre Tutulea: „Vlad Tepes…are meritul de a fi pus pe tronul Moldovei pe cel mai mare voievod roman, pe Stefan cel Mare. Cu armele! Are meritul ca a coborat morala absoluta prin tepele puse in cur la nivel absolut. Dormeai cu punga de aur la cap si ti-era frica sa n-o furi tu de la tine. Asta-i voievod absolut, Vlad Tepes. Pai fara asta istoria romanilor e o pajiste cu miei!”
Putin sunt cei ce privesc si latura sensibila a domniei lui Vlad Tepes, momentele de tandrete ce i-au marcat viata. Istoria il transpune ca pe un domnitor, nu si ca om.
Cateva marturi ramase de-a lungul timpului aduc in evidenta si latura sensibila a celui vazut de catre contemporanii sai drept un tiran, un insetat de sange…un vampir.
Cea care i-a furat inima domnitorului definitiv si pentru care probabil si-ar fi dat si viata a fost Katharina, fiica unui tesator sas din Corona, numele cetatii Brasovului din acele timpuri. Era vorba despre Katharina Siegel, care se remarca printr-o frumusete iesita din comun. Fata starostelui breslei tesatorilor, Thomas Siegel, copilarise la Manastirea Franciscanelor din Mahlersdorf, dupa ce un incendiu cumplit ii lasase pe parintii ei saraci lipiti. Sarac, bolnav si ramas fara casa, fostul conducator al breslei tesatorilor locuia impreuna cu familia sa la rudele sotiei, Susanna, nascuta Fronius, in asa-numita Casa Tartler.
Se spune ca Vlad s-a indragostit de aceasta fata din prima clipa, uitand de celelalte aventuri galante, printre care Ursulla din Schassburg din Sighisoara, Erika din Bistrita si Lize din Hermannstadt (Sibiu). S-au cunoscut cand frumoasa sasoaica avea doar 17 ani, iar Tepes 34, in perioada Craciunului anului 1465, pe cand cateva fete foarte tinere se chinuiau sa traga dupa ele, prin zapada, o sanie, plina cu provizii pentru soldatii din Bastionul Tesatorilor, cantonat in apropierea casei lui Vlad. Aflat impreuna cu ofiterii sai in trecere, a sarit sa le ajute. Galanteria voievodului li s-a parut tuturor ciudata, pana cand cei din jur au observat ca acesta nu-si mai lua ochii de la fetiscana blonda cu ochi albastri. Se crede ca aceasta Katharina este singura persoana ce ii provoca crize de gelozie, iar urmarile, in unele din cazuri, se rasfrangeau asupra celor din jur.Vlad era atat de galant cu fetiscana incat acesta ii comanda cele mai frumoase rochii, din matasuri si dantele aduse din Venetia si Flandra.
Cronicile spun ca pe 2 aprilie 1459, fiind enervat de taxele impuse de sasii din Brasov si intrigile capilor cetatii, Vlad Tepes a distrus toate recoltele de grane din Tara Barsei. A poruncit sa fie prinsi sute de targoveti si negustori care veneau cu marfa in cetate, pe care i-a dus langa mahalaua orasului, in zona Bartolomeului de astazi si i-a tras in teapa.
Dupa moartea acestora, a poruncit jefuirea si incendierea Bisericii Bartolomeu, precum si arderea satului Codlea. In timpul acestui nefericit eveniment,Katharina cade in mainile sotiilor targovetilor si nobililor omorati de Vlad,fiind batuta si pusa la Stalpul Infamiei. Pentru ca i-au taiat cozile, domnitorul a amenintat cã va da foc intregii cetati. Ca s-o scape pe iubita sa, i-a eliberat pe ceilalti negustori sasi ce urmau sã fie ucisi.
Dragostea ce i-o purta Katharinei era atat de mare incat Vlad, recuperand una din cosite, o tinea ca pe un obiect sacru pe o pernuta de catifea.
Domnitorul chiar a vrut sa se casatoreasca cu aceasta Katharina, numai ca impediment ii erau rigorile religiei, desi avea deja copii cu ea. I-a scris, chiar, de doua ori Suveranului Pontif, Papa Pius II, cerandu- i o scrisoare de indulgenta pentru a i se anula casatoria cu prima sotie, Anastasia Holszanska, nepoata reginei Poloniei, dar s-a lovit de refuzul acestuia.
Ocazia de a avea o relatie oficiala cu Katharina s-a ivit in anul 1462, cand cetatea Poienari, unde se retrasese Tepes, era asediata de catre trupele turcesti in frunte cu fratele sau, Radu cel Frumos. Sotia lui, Vlad Anastasia, se sinucide aruncandu-se din unul din turnurile cetatii, fiindu-i frica sa nu cada prizoniera turcilor.
Soarta nu este de partea lui Vlad. Dupa evenimentul nefericit legat de moartea sotiei, pleaca in Transilvania cu gandul a de a lua de sotie pe Katharina, femeia ce deja ii daruise trei copii: Vladislav ,,Laszlo” (1456), Catherina (1459) si Christian (1461). Ajuns in Ardeal, cade victima unul complot organizat de Matei Corvin si este intemnitat la Buda. Conditia eliberarii pusa de Matei lui Vlad a fost aceea de a lua de sotie pe Elisabeta Corvin de Hunyadi, matusa lui Corvin. Astfel, Tepes a ratat oficializarea relatiei cu Katharina. Insa a mai avut cu aceasta inca doi copii – Hanna (1463) si Sigismund (1468).
Katharina i-a ramas aproape lui Dracula chiar si dupa caderea acestuia de pe tron, in 1462, iar Tepes s-a ingrijit de toti descendentii sai, asa cum atesta cartile funciare din 1850 ale familiilor Draguly, Laszlo sau Siegel. Asasinarea voievodului, in 1477, a pus capat celei de-a doua domnii si dragostei dintre el si Katharina. Cat despre frumoasa care l-a cucerit pana la moarte pe Dracula… aceasta s-ar fi intors la manastire.