Saptamana trecuta a avut loc cea de-a doua editie a Festivalului de film de scurt – metraj ,,trei fest”, cu tema ,,Ceea ce simt”. Directorul festivalului, Ania Dana Cazan are 18 ani si este in clasa a XII-a, la Colegiul National „I.C.Bratianu”. Desi este pasionata de muzica, teatru si film, Ania crede ca cel mai bine i se potriveste facultatea de Stiinte politice, pentru ca se impaca foarte bine cu teatrul din toate punctele de vedere. Cu o zi inaintea festivalului a fost aleasa presedintele elevilor pe Pitesti.
Tocmai s-a incheiat cea de-a doua editie a Festivalului ,,trei fest”. Ce inseamna ,,trei fest” si cum a fost editia de anul acesta?
,,trei fest” este un festival de film de scurt metraj pentru tineri. Anul trecut festivalul a avut trei semnificatii: durata filmului, care este de trei minute; la realizarea unui singur film participa doar trei membrii si s-au acordat trei premii. Anul acesta am acordat patru premii, cu ajutorul sponsorilor nostri.
A existat un numar limitat de filme sau au participat toti cei care au dorit?
Numarul filmuletelor este nelimitat. Problema este ca si in 2007 si anul acesta toti mi le-au dau in ultima zi. Asa ca ii rog pe cei care vor participa anul viitor sa-mi aduca filmele la timp.
Cui apartine ideea de a face un asemenea festival de film, la Pitesti?
Ideea imi apartine in totalitate. Am vazut anul trecut filmele frantuzesti care au fost difuzate la Alianta franceza si m-am gandit ca trei minute nu este prea mult pentru a putea realiza un filmulet si ca as putea sa fac si eu asta pentru tineri. Am realizat acest proiect impreuna cu Rotaract club si Rotary club, care ne-au dat o parte din bani. Anul trecut a fost prima editie, cu tema ,,Eu si lumea mea”. Presedintele juriului a fost Catalin Saizescu, fiul lui Geo Saizescu.
Cum a fost editia din acest an?
Atmosfera de la festivalul de anul acesta a fost foarte frumoasa si mult mai buna decat anul trecut. Tema a fost ,,Ceea ce simt…”. Tinerii au varste cuprinse intre 14 si 25 de ani. Toata filmarea a fost realizata de ei cu aparatele lor. Le-am spus ca nu au voie sa lucreze cu un adult. Dar chiar si asa spui ca sunt montate de o persoana cu experienta si aparatura profesionala. S-a vazut din filmuletele lor ca sunt dedicati si pasionati. Toti mi-au reprosat ca au stat multe nopti fara sa doarma din cauza acestui festival sau ca nu au invatat.
Ce se va intampla cu ,,trei fest” incepand de anul viitor?
La editia a doua am prins mai mult curaj si la anul, chiar daca o sa plec la facultate, proiectul va fi preluat de Rotaract si o sa facem si editie nationala. Filmele vor fi aduse din toata tara, dar festivalul se va desfasura tot la Pitesti, la Teatrul ,,Al. Davila”. Eu imi pun toate bazele in acest festival. Este ca un copil al meu si vreau sa-l vad cum creste din ce in ce mai mult si mai bine.
Ce ii sfatuiesti pe cei care vor dori sa participe la anul?
Pentru la anul, tinerii ar trebui sa se motiveze mai mult si sa dea drumul imaginatiei, pentru ca sunt o gramada de lucruri pe care pot sa le exprime intr-un film. Anul acesta s-a simtit o evolutie, deoarece majoritatea celor care au participat anul trecut au participat si anul acesta. Deci toata lumea a prins curaj chiar daca au obtinut ceva sau nu in 2007.
Crezi ca tinerii din Pitesti pot face filme la fel de bune sau chiar mai bune decat francezii?
Eu cred ca filmuletele romanesti sunt mai bune decat cele frantuzesti poate si datorita faptului ca ei pun tot sufletul la realizarea acestor filme, dar si pentru ca sunt copii, tineri si au o gramada de lucruri de exprimat. Adultii se exprima altfel. Nu cred ca exista o comparatie intre filmele frantuzesti si cele romanesti. Si Romania are cu ce sa se laude, tinerii pun mai mult suflet in ceea ce fac. In trei minute sunt povesti de doua zile si asta imi place la ei, ca stiu cum sa comprime foarte bine ceea ce simt.
Crezi ca acest festival poate fi o rampa de lansare pentru tinerii care isi doresc sa urmeze o cariera in teatru sau film?
Pornind de la faptul ca presedintele juriului este chiar regizor de film, automat o sa aiba in vedere viitori tineri talentati. Acest festival poate fi o rampa de lansare pentru multi. Dl. Saizescu chiar mi-a zis sa nu renunt la acest festival, pentru ca altfel nu mai are cine sa promoveze tinerii. Se poate intampla ca un tanar care a luat premiu la acest festival sa nu-l intereseze filmul, iar unul care nu a luat niciun premiu sa ia urmatorul Palme d’Or. Chiar daca sunt elevi de liceu, se descurca foarte bine in acest domeniu. De exemplu, tanara care a luat locul doi anul trecut, a intrat a doua la regie, la Facultatea de Teatru din Bucuresti.
De ce l-ai ales pe Charlie Chaplin ca imagine a festivalului?
Cand o sa fie festival national si international, vreau sa obtin drepturile de autor ca sa fac si un trofeu cu Charlie Chaplin. El vreau sa fie prietenul nostru. Am o pasiune pentru el, pentru ca este un om care a spus foarte multe in filmul mut. Mi se pare un geniu.
Premiile acestei editii
» Marele Premiu, in valoare de 500 RON – Lemnaru Adonis si George Bucsan, cu filmul ,,Viata unei portocale”
» Premiul de regie – Ana Tache si Ana Daniela- ,,Sentimente”
» Premiul de interpretare – Mihai Enculescu, Amzoi Andrei si Vicentiu Bacioiu – ,,Noi”
» Premiul de scenariu – Miruna Popescu, Cosmin Stuparu, Ioana Minca – ,,Cupid Clown”
» Premiul pentru animatie – Alexandru Tanase si Flavia Florea – ,,Plastilina” *Premiul special – Stefania Ivan si Nila Raluca Alexandra – ,,Tu si eu” *Premiul sponsorilor – Cristian Stan, Mihai Stan – ,,Impreuna”.
» Au mai participat la concurs Synthia Albulescu, Andrei Coman, Stefan Chitu, Loredana Oprea, Florentina Dumitrescu, Popescu Aura, Razvan Stoica, Sindie Diana Raisa. Sunt tineri de la Colegiul ,,I.C. Bratianu”, ,,Dinu Lipatti” si ,,Scoala Generala Nr. 3”.