„Experimentul Piteşti”, filmul despre cinicul proces de reeducare prin tortură, care a fost aplicat deținuților politici în comunism, începe un turneu național în cadrul căruia va fi proiectat în 44 de orașe ale țării. Filmul este o producție independentă realizată de regizoarea Victoria Baltag din donaţii şi prin voluntariat.
Unul dintre susținătorii proiectului este Raluca Cincu, nepoata unui fost deținut politic, care niciodată nu a știut că unchiul ei a trecut prin Experimentul Pitești. A aflat acest lucru de la regizoarea filmului, Victoria Baltag.
Realizarea filmului se întinde pe 12 ani… Este o lecție de istorie care încă nu a ajuns în manuale și care a adus mari probleme celor care au vrut să facă un film despre reeducarea prin tortură impusă de comunism românilor care nu iubeau regimul.
Actorul Adrian Lepădatu îl interpretează în film pe Ioan, fiul unei familii înstărite, ajuns la Piteşti. Așa a aflat despre tortură și reeducare, despre cruzimea din temnițele comuniste. Pelicula a fost filmată în zeci de locații autentice, case memoriale, muzee, foste închisori comuniste.
Regizoarea Victoria Baltag, doctorandă în Istoria filmului la Universitatea din Belfast, a lucrat cu o echipa uriașă, peste 1000 de oameni dintre care 120 de actori. Toți au lucrat benevol. Și fără nici un ajutor de la stat.
Filmul „Experimentul Piteşti” va străbate 44 de oraşe, din toate regiunile țării.
1 comentariu
Experimentul Pitesti reprezinta o calatorie in trecutul greu al Romaniei si este o lectie de istorie importanta care nu ar fi putut fi realizata fara marea dedicare de care au dat dovada regizoarea Victoria Baltag si cei peste 1000 de oameni care au lucrat benevol. Acesta este un documentar foarte important care va instrui mai multe generatii despre atrocitatile comuniste. Acest experiment si realizarea acestui film ne reamintesc ca nun trebuie sa uitam trecutul si de aceea merita sa-l vedem in special cand va rula in 44 de orase!