Mereu atenți la preferințele turiștilor, specialiștii Agenției ”Coral Tour”, din Pitești, au pregătit prietenilor agenției un sfârșit de august de neuitat. O altfel de excursie pe pământ elen. Opt zile (25.08. – 01.09.2022) prinse ca-ntr-un colier magnific al istoriei unor meleaguri ce te poartă în timpuri trecute. Vizitarea vechiului oraș Mistra, ultimul teritoriu bizantin din Europa, acum oraș-fantomă, este surpriza pregătită pentru cei care se vor îmbarca, în autorcarul care va porni în acestă călătorie în timp. Firește, din programul ”Grecia altfel” nu vor lipsi redescoperirea Salonicului, a Atenei – orașe cu ale sale vestigii păstrate secole de-a rândul -, sau vizitarea primei capitale a Greciei moderne, Nafplio. O lecție de istorie îmbinată perfect, natural, cu sesiuni de cumpărături, dar și cu bucuria turistului de a savura bucate tradiționale grecești.
Salonic, principalul oraș din regiunea greacă Macedonia, se oferă călătorului
Capitolul de început al acestei minunate excursii – una care nu trebuie ratată -, se va scrie la Salonic, prima oprire pe pământ elen după plecarea de la Pitești. Acolo, în al doilea oraș ca mărime din Grecia și principalul din regiunea greacă Macedonia, la picioarele călătorului însetat de cunoaștere se vor așeza Palatul, Arcul de triumf şi Rotonda, toate trei ridicate de împăratul roman Galerius, în secolul IV d.Hr., Turnul Alb, statuia ecvestră a lui Alexandru Macedon, Biserica Sfânta Sofia, ce încă păstrează mozaicuri din secolul IX, şi principalul monument de arhitectură religioasă bizantină din oraş, dar și Biserica Sfântul Dumitru Izvorâtorul de Mir, construită pe locul în care sfântul a suferit martiriul.
Acropolea, monumentul-simbol al Greciei
Atena, cu al său monument-simbol al Greciei, Acropolea, ale cărei strălucite vestigii veghează oraşul de peste două milenii şi jumătate, este următorul popas al călătoriei, de fapt o întoarcere în secolele pierdute în negura vremii. Ne vor încânta, mai ales, Erehteionul, cu a sa elegantă tribună a Cariatidelor, Propileele, Teatrul lui Dionisos şi, bineînţeles, Partenonul. Piaţa Syntagma, unde se află Parlamentul, păzit de garda evzonilor, pitoreasca piaţă Monastiraki, din inima veche a Atenei, precum şi strada care leagă cele două pieţe, Ermou, principala arteră comercială pietonală a oraşului, cu restaurante şi magazine pentru toate gusturile şi buzunarele sunt locuri care nu trebuie ratate în timpul plimbărilor pe care turistul le va putea face după ”predarea” lecției de istorie de către Cătălin Eftene, specialistul Agenției ”Coral Tour”, din Pitești.
Nafplio, prima capitală a Greciei moderne
În incursiunea în trecutul istoric al Greciei – o aventură ce se întinde pe durata a opt zile (25.08. – 01.09.2022) -, un capitol aparte îl are Nafplio, prima capitală a Greciei moderne, între anii 1827 şi 1834. Oraşul, vegheat de fosta fortăreaţă veneţiană Palamidi, cocoţată pe culmea unei stânci abrupte, scăldată-n soarele puternic al Peloponesului, păstrează o puternică amprentă a Veneţiei, timp de mai multe secole fiind sub stăpânirea Serenissimei Republici. Biserica Sfântul Spiridon, locul unde a fost asasinat Ioannis Capodistria, primul preşedinte al Greciei, Biserica Sfîntul Gheorghe, secolul XVI, ce adăposteşte tronul primului rege al elenilor, Othon de Bavaria, Piaţa Syntagma, inima centrului istoric, dominată de eleganta clădire a Arsenalului veneţian şi mărginită de terase umbroase şi de faţadele înalte ale vechilor case ce au aparţinut patricienilor veneţieni, sunt locuri care vor încânta privirea și sufletul turiștilor care, cu siguranță, vor impresionați de locurile vizitate.
Cetate Micene, oraş al aheilor unde a domnit legendarul rege Agamemnon
În drumul spre Mistra, ne vom opri pentru a vizita faimoasa cetate Micene, oraş al aheilor, unde a domnit legendarul rege Agamemnon, ucis de soţia sa, Clitemnestra, şi de amantul acesteia, Egist, după ce regele s-a întors din Războiul Troian, fapte nemurite de Homer şi de tragediile clasice greceşti. La Micene, arheologul Heinrich Schliemann, cel care a descoperit Troia, a scos la lumină o fabuloasă comoară, pe care a atribuit-o regelui Agamemnon.
Mistra, orașul-fantomă, ultimul teritoriu bizantin din Europa
Diamantul neșlefuit al acestui inedit program – Grecia altfel -, pregătit de specialiștii Agenției de turism ”Coral Tour”, cea mai spetculoasă etapă a călătoriei pe aripile istoriei este orașul Mistra. Vechiului oraş bizantin Mistra, astăzi oraş fantomă, capitală a Despotatului Moreea, ultimul teritoriu bizantin din Europa, cucerit de turci în 1460, la şapte ani de la căderea Constantinopolelui şi abandonat în secolul al XIX-lea după ce Grecia şi-a câştigat independenţa. Chiar dacă este un oraş-fantomă, vestigiile de la Mistra evocă, într-un mod tulburător pentru privitor, splendoarea şi rafinamentul la care ajunsese arta religioasă bizantină, susţinută de mari aristocraţi, în anii dinaintea căderii imperiului sub otomani. Vom admira Biserica Sfânta Sofia, Palatul Despotului, Mănăstirea Pantanassa, Casa Lascaris, Biserica Sfântul Dumitru şi Biserica Maica Domnului Hodighitria, dar şi porţile de intrare în oraş.
Vizitarea Arta, unul dintre cele mai frumoase oraşe istorice greceşti, vechea capitală a Epirului, este un alt spectaculos moment al excursiei. Se traversează golful Corint peste faimosul pod Rio Antirio. Plimbarea prin centrul vechi al oraşului, unde vor putea fi admirate bisericile bizantine Panaghia Paragoritissa şi Sfînta Teodora (secolele XII-XIII), spectaculosul pod otoman de pe râul Arachthos, ridicat în secolul al XVII-lea şi castelul Arta, secolul XIII, va întregi tabloul unei zile de excepție.
Parga, o destinație de top a Greciei
Specialiștii Agenției ”Coral Tour” din Pitești au gândit pentru călătorul iubitor de istorie și pauze pe care le pot petrece vizitând individual fortăreaţa veneţiană şi castelul lui Ali Paşa. Varianta unei excursii opţionale în Parga – fermecătorul orăşel de pe coastele estice ale Mării Ionice -, o destinaţie estivală de top a Greciei, cu plaje renumite este o variantă sugerată de organizatori. Pentru că Parga are cu ce să-și întâmpine musafirii: străduţe înguste, clădiri elegante, viu colorate, cu faţade înalte, magazine cochete, restaurante şic şi plaje cu nisip fin, toate asigură farmecul inconfundabil al oraşului, adevărată perlă a ţărmurilor ioniene.
Înainte de plecarea spre casă, la finalul celor opt zile de vis, Paralia-Katerini și complexul monastic de la Meteora – unde mănăstirile, parcă suspendate-n aer, sunt adevărate cuiburi de vulturi ridicate pe culmile stâncilor ce ţâşnesc semeţe din pământul aspru al Tesaliei -, vor fi locuri speciale pe care prietenii agenției le vor redescoperi. Mănăstirile Varlaam şi Marele Meteor, precum şi un atelier de producere a icoanelor ne vor fi gazde primitoare.
Pentru a fi personaj în minunata aventură pe tărâmuri elene – o adevarată întoarcere în timp, în secole pierdute în inima istoriei -, turistul trebuie să plătească doar 450 de euro. Prețul unor amintiri care, cu siguranță, nu se vor terge niciodată.
”Programul propus de noi este unul aparte, care nu urmează tiparul clasic al excursiilor în Grecia. Timp de șapte zile, turiștii noștri vor putea admira pe lângă vestigile clasice le civilizației grecești și orașul-fantomă Mistra, precum și bogata moștenire venețiană de pe pământuilre Eladei, de la Nafplio și de la Parga. Ca de obicei, transpotul și căzările vor fi la standardele cu cre ne-am obișnuit turiștii”, ne-a declarat Sorina Coman, patroana Agenției de turism ”Coral Tour”, din Ptești.