Heliul este un element folosit pentru umflarea baloanelor colorate de la petreceri, insa in ultimul timp cantitatea de heliu a scazut atat de mult incat specialistii se tem ca ar putea disparea complet in urmatorii 30 de ani. Pare incredibil insa cercetatorii ii învinuiesc pe patronii firmelor organizatoare de petreceri pentru ca folosesc in exces elementul ce nu poate fi obtinut artificial.
Problema vine din faptul ca al doilea cel mai usor element din lume este crucial pentru activitati umane mai serioase, asa cum ar fi utilizarea unor echipamente precum cititoarele cu imagistica prin rezonanta magnetica si generatoarele de raze neutronice.
Heliul a fost descoperit in 1868 de catre astronomul francez Pierre-Jules-Cesar Janssen, atunci cand a observat o linie colorata in galben in spectrul luminii Soarelui cu ocazia unei eclipse solare. Linia, a carei lungimi de unda masura 587,49 nanometri, a fost denumita „heliu” de catre astronomul englez Sir Norman Lockyer, inspirandu-se din numele lui Helios, zeul grec al Soarelui.
Atmosfera Terrei este compusa din heliu in proportie de 0,0005%, iar elementul este deseori eliberat in spatiu, deoarece gravitatia planetei nu-l poate atrage in jos. Al doilea element din tabelul periodic se formeaza pe Pamant printr-un proces de injumatatire a rocilor radioactive, fiind apoi eliberat din depozite de gaze. Heliul este un gaz inert care nu reactioneaza cu alte substante chimice, si este sigur de utilizat precum si vital in cadrul cercetarii stiintifice, gratie faptului ca nu ingheata nici chiar la temperaturi extreme de scazute. Heliul nu este o sursa de energie regenerabila si nici nu poate fi obtinut artificial.
Din cauza pretului scazut la care a fost vandut, mai ales in ultimii ani, s-a ajuns la folosirea lui abundenta, in scopuri mai degraba frivole, comparativ cu cele productive, din punct de vedere stiintific.
Sursa:Digital Journal