1,K
Nikola Tesla a fost un inventator, fizician, inginer mecanic si inginer electrician si unul dintre promotorii cei mai importanti ai nasterii electricitatii comerciale. Tesla este considerat ca fiind unul dintre cei mai mari oameni de stiinta ai sfarsitului de secol 19 si inceputului de secol 20. Inventiile, precum si munca teoretica ale lui Tesla au pus bazele cunostintelor moderne despre curentul alternativ, puterea electrica, sistemele de curent alternativ, incluzand sistemele polifazice, sistemele de distributie a puterii si motorul pe curent alternativ, care au determinat cea de-a doua Revolutie Industriala. Tesla era etnic sarb, s-a nascut in satul Smilijan, in Imperiul Austro-Ungar. Era cetatean al Imperiului Austriac prin nastere si mai tarziu a devenit cetatean american. Prin demonstratia lui de comunicare fara fir prin intermediul undelor radio in 1894 si dupa victoria in ,,razboiul curentilor” a fost recunoscut ca fiind unul dintre cei mai mari ingineri electricieni ai S.U.A. Mare parte din munca sa initiala a fost pionierat in ingineria electrica moderna si multe dintre descoperirile lui au fost de foarte mare importanta. In toata aceasta perioada, in Statele Unite faima lui Tesla rivaliza cu a oricarui inventator sau om de stiinta al vremii, dar din cauza afirmatiilor sale aparent incredibile si in unele cazuri aproape neverosimile despre dezvoltarea inventiilor si inovatiilor stiintifice si tehnologice, Tesla a fost in final etichetat drept un om de stiinta nebun. Amprenta lui Tesla poate fi observata in civilizatia moderna oriunde este folosita electricitatea. Pe langa descoperirile sale despre electromagnetism si inginerie, Tesla este considerat un pionier in domeniile roboticii, balisticii, stiinta calculatoarelor, fizicii nucleare si fizicii teoretice. Tesla considera cercetarea diferitelor intrebari ridicate de catre stiinta drept cea mai nobila metoda de imbunatatire a conditiei umane cu ajutorul principiilor stiintei si progresului industrial si una care sa fie compatibila cu natura. Totusi, o parte din munca sa a fost ultilizata intr-un mod mai putin ortodox si intr-un mod controversat, pentru a sustine pseudo teorii stiintifice, teorii despre OZN-uri si ocultism-ul New Age. Cu numele sau a fost botezata unitatea de masura a inductiei magnetice din Sistemul International ,,1 Tesla = 1T”.
Evenimente
1890 – Wyoming a fost admis ca cel de-al 44-lea stat al Statelor Unite.
1925 – A fost infiintata agentia rusa de presa TASS
1943 – Armatele anglo-americane debarca in insula Sicilia, deschizand un nou front in cel de-Al Doilea Razboi Mondial ,,Operatiunea Husky”
1955 – S-a infiintat Comitetul pentru Energie Nucleara.
1955 – Uniunea Sovietica – Primul zbor al avionului ,,TU-104” pionier al aviatiei civile cu reactie
1962 – A fost lansat, de la Cape Canaveral ,,Telsar” primul satelit de telecomunicatii, facand posibila transmiterea de programe de televiziune peste Oceanul Atlantic
1970 – A fost creata ,,Banca Internationala de Investitii”
1991 – Boris Eltan a devenit primul presedinte rus ales de un electorat
2000 – Israel – Presedintele Ezer Weizman isi da demisia, cu trei ani inainte de incheierea celui de-al doilea mandat in fruntea statului.
S-au nascut astazi
1509 – Jean Calvin, reformator religios francez
1682 – Roger Cotes, matematician englez
1830 – Camille Pissarro, pictor francez
1856 – Nikola Tesla, fizician si inventator american de origine sarba
1871 – Marcel Proust, scriitor francez
1872 – Aristide Demetriade, actor si regizor roman
1902 – Kurt Alder, chimist german, laureat Nobel
1920 – Teodor Oroveanu, inginer roman, membru al Academiei Romane
1920 – Owen Chamberlain, fizician american, laureat Nobel
1951 – Vasile Seicaru, autor si interpret roman de muzica folk
1955 – Maria Dragomiroiu, interpreta romanca de folclor
1980 – Jessica Simpson, cantareata americana
Au murit astazi
138 – Hadrian, imparat roman
1096 – El Cid, erou national spaniel
1851 – Louis Jacques Mande Daguerre, pictor, decorator francez, inventatorul daghereotipului
1863 – Clement Clarke Moore, compozitor si poet american
1884 – Karl Richard Lepsius, lingvist prusac
2005 – A. J. Quinnell, scriitor britanic