Alexandru cel Mare, cunoscut si sub numele de Alexandru Macedon, rege al Macedoniei, a fost unul dintre primii mari strategi si conducatori militari din istorie. Cuceririle sale spectaculoase i-au facut pe macedoneni stapani ai Orientului Apropiat. La moartea sa, la varsta de 33 de ani, Alexandru era stapanul celui mai mare imperiu cucerit vreodata. Alexandru a contribuit substantial la raspandirea culturii elene in intreaga lume. Realizarile si domnia lui Alexandru cel Mare sunt prevestite si mentionate in Biblie, in special in Cartea lui Daniel si Cartea Macabeilor ,,Si va iesi la iveala un rege viteaz si va stapani peste un regat puternic si va face numai ceea ce i se va parea bun.Iar cand va fi in culmea puterii sale, regatul lui se va prabusi si se va imparti dupa cele patru vanturi ale carului, fara ca sa ramana urmasilor lui si nici sa aiba putere intocmai ca mai inainte, ca regatul lui va fi sfasiat si se va imparti la altii decat la aceia din neamul lui”. In Egipt, Alexandru a fost portretizat ca fiul lui Nectanebo al II-lea, ultimul faraon inainte de cucerirea persana. In Coran, el a fost o figura eroica, care a construit un zid de aparare impotriva popoarelor Gog si Magog. El a calatorit apoi in lumea cunoscuta in cautarea fantanii tineretii, in cele din urma devenind un profet. De remarcat este faptul ca Bucefal, calul sau favorit, a fost numit Ducipal, care inseamna ,,cap de taur” facand aluzie la forma unui taur cu coarne in frunte. In India si Pakistan, mai precis Punjab, este cunoscut sub numele de ,,Sikandar” derivat din persana. In Europa medievala a fost inclus in categoria celor ,,Noua vrednici” un grup de eroi care au toate calitatile ideale ale cavalerismului. In Shahnameh, Alexandru este descris ca un copil de rege persan, dar care a fost adoptat de regele macedonean, Filip. Insa, conform lui Dante Alighieri, la Cantul 12 din Infernul, Alexandru cel Mare a ajuns in cea mai adanca parte a raului de sange, Cercul al saptelea al iadului, asezat alaturi de cei mai mari ucigasi ai istoriei.
Istoria zilei. 10 iunie – 2336 ani de la trecerea in nefiinta a lui Alexandru cel Mare
Alexandru cel Mare, cunoscut si sub numele de Alexandru Macedon
1,3K
Evenimente
1415 – Prima mentiune documentara a functiei de „spatar" in Tara Romaneasca atributiile acestuia erau comanda armatei si prezentarea insemnelor autoritatii domnesti la ceremonii.
1912 – Mitingul aviatic de la Aspern (Austria) la care Aurel Vlaicu a obtinut un mare succes; aflat in competitie cu piloti celebri ai timpului, a obtinut premiul I pentru aruncarea unui proiectil la tinta, de la o inaltime de 300 metri si premiul al II-lea, pentru aterizarea la punct fix
1940 – Al Doilea Razboi Mondial – Italia declara razboi Frantei si Marii Britanii, Canada declara razboi Italiei,Norvegia se preda fortelor germane.
1967 – A incetat Razboiul de Sase Zile dintre Israel, Siria, Egipt si Iordania
S-au nascut astazi
1819 – Gustave Courbet, pictor francez
1844 – Carl Hagerbeck, zoolog german
1853 – Ion Pop-Reteganul, folclorist si traducator roman
1860 – Hariclea Hartulari Darclee, soprana romanca
1880 – Andre Derain, pictor francez
1903 – Poul Hoybye, lingvist danez
1915 – Saul Bellow, scriitor american, laureat al Premiului Nobel
1953 – Mihail Lupoi, om politic roman
1931 – Dan Constantinescu, compozitor roman
1955 – Gheorghe Firczak, politician roman de etnie ruteana
1969 – Cosmin Olaroiu, fotbalist si antrenor roman
1970 – Loredana Groza, cantareata romanca de muzica usoara
Au murit astazi
323 i.Hr. – Alexandru cel Mare, rege al Macedoniei
1580 – Luis de Camoes, poet portughez
1836 – Andre-Marie Ampere, fizician si matematician francez
1918 – Arrigo Boito, compozitor si poet italian
1949 – Sigrid Undset, scriitoare norvegiana, laureata a Premiului Nobel
1967 – Spencer Tracy, actor american
1983 – Geo Barton, actor roman de teatru si film