1,2K
Victor Valcovici a fost un matematician roman, membru titular al Academiei Romane. Lucrarea sa de doctorat ,,Miscari fluide discontinue cu doua linii libere” care corespundea preocuparii stiintifice ale epocii, a atras atentia specialistilor si a fost des citata in scrierile referitoare la aceste fenomene. Rezultatele sale in legatura cu schema considerata, numita in lucrarile de specialitate ,,schema Valcovici-Birkhoff” au fost expuse in detaliu de Umberto Cisotti, apoi reluate de Garet Birkhoff. Victor Valcovici a preluat catedra de matematica la Universitatea din Iasi, unde i-a succedat lui Dimitrie Pompeiu. In 1921, in urma infiintarii Scoalei Politehnice din Timisoara, gratie staruintelor lui Traian Lalescu, Valcovici devine profesor la Timisoara si este ales rector al noului centru de invatamant superior tehnic. Cu simtul datoriei implinite, lasand la Timisoara un institut infloritor, acesta se stabileste ca profesor de mecanica in 1930 la Universitatea din Bucuresti activand pana in 1962 cand a fost ales membru al Academiei Romane. In 1965 a devenit membru titular al Academiei. Victor Valcovici este considerat creatorul hidrodinamicii si al aerodinamicii teoretice romanesti si primul mecanician de anvergura pe care l-a dat tara noastra. Opera sa stiintifica are peste 150 de lucrari dedicate mecanicii analitice, teoriei elasticitatii, astronomiei si cosmogoniei. De numele sau se leaga importante cercetari asupra problemei la limita mixta a lui Volterra, asupra teoremelor universale ale mecanicii, asupra principiilor lui D’Alambert si Lagrange, asupra teoriei miscarii lichidelor pe suprafetele Bernoulli, asupra generalizarii ecuatiilor lui Ciaplaghin. A intreprins cercetari cu caracter fundamental de mare interes in teoria elasticitatii, continuand, in special studiile lui Leonhard Euler asupra teoriei flambajului tijelor elastice cu aplicatii la tehnica extractiei petrolului. De asemenea, a studiat generalizarea legii de recesie a lui Hubble. Si-a incheiat activitatea stiintifica prin cercetari cosmogonice si asupra extinderii Universului. A avut preocupari si in domeniul filozofiei stiintei, formuland principiul aristotelic al relativitatii.
Evenimente
1607 – Este instaurata prima Parohie Protestant Episcopala din SUA, in Jamestown.
1633 – Omul de stiinta italian Galileo Galilei este gasit vinovat de catre Inchizitie de ,,banuita erezie” pentru apararea opiniei heliocentrice copernicane, in care se crede ca Pamantul si alte planete orbiteaza in jurul Soarelui. Desi a fost fortat in a renega public opinia heliocentrica, pedepsei sale i s-a adaugat si o perioada nelimitata de arest la domiciliu.
1848 – In revista ,,Foaie pentru minte, inima si literatura” a aparut poezia ,,Un rasunet” de Andrei Muresanu. Din data de 24 ianuarie 1990, aceasta poezie, pe muzica lui Anton Pann, a devenit Imnul de Stat al Romaniei, cunoscut sub titlul ,,Desteapta-te, romane!”
1940 – Al doilea razboi mondial – Franta capituleaza in fata Germaniei
1941 – Al doilea razboi mondial – In noaptea de 21 – 22 iunie, ora 24.00, Armata Romana a declansat operatiunile militare pentru eliberarea Basarabiei si Bucovinei de Nord de sub ocupatia sovietica
S-au nascut astazi
1639 – Increase Mather, teolog American
1851 – Daniel Carter Beard, organizatorul primei trupe de cercetasi din Statele Unite ale Americii
1884 – Marcel Schlumberger, inginer francez
1905 – Jean-Paul Sartre, romancier, dramaturg, filosof francez
1925 – Maureen Stapleton, actrita, castigatoare a Premiului Academiei
1927 – Elena Greculesi, pictorita romanca
1943 – Andrei Serban, regizor roman de teatru si film
1955 – Michel Platini, fotbalist si antrenor francez, presedinte al UEFA
1968 – Liviu Campanu, politician roman
Au murit astazi
1527 – Niccolo Machiavelli, istoric, scriitor, politician italian
1922 – Tache Ionescu, om politic roman
1957 – Johannes Stark, fizician german
1970 – Victor Valcovici, matematician roman, membru al Academiei Romane
1988 – George Ivascu, istoric si critic literar roman