1,7K
Alexandre Dumas – Dumas Davy de la Pailleterie, cunoscut si ca Alexandre Dumas pere Alexandre Dumas tatal, a fost un autor de romane istorice de aventuri, prin care a devenit cel mai popular scriitor francez din lume. In 1823, se muta la Paris, unde, datorita caligrafiei sale, intra in slujba Ducelui d’Orleans. Dupa studii neglijate, a lucrat ca functionar in biroul unui notar si a debutat redactand piese de teatru impreuna cu prietenul sau, vicontele Adolphe Ribbing de Leuven. Aceste prime incercari literare au fost esecuri. Continua sa scrie teatru si cunoaste, in fine, succesul in 1829, gratie reprezentatiei cu ,,Henric al III-lea si curtea sa” la Comedia Franceza. Succesul continua pe toata durata carierei sale literare, in genurile sale predilecte – dramatic si romanul istoric. A fost un autor prolific cu ajutorul cunoscut al unor „negri”, mai ales Auguste Maquet care a participat la cele mai multe opere ale lui Dumas, semnand mari opere, cum ar fi ,,Cei trei muschetari” sau ,,Contele de Monte-Cristo” in 1844.
Evenimente
1534 – Exploratorul francez Jacques Cartier plaseaza o cruce pe Peninsula Gaspé si ia in posesie teritoriul, in numele regelui Francisc I al Frantei.
1772 – S-a desfasurat Congresul de pace de la Focsani si Bucuresti. Delegatiile Moldovei si Tarii Romanesti au cerut independenta de fapt, sub garantia Austriei, Rusiei si Prusiei, si unirea celor doua tari romanesti.
1864 – Domnitorul Alexandru Ioan Cuza i-a unificat pe granicerii munteni si moldoveni, punand bazele institutiei moderne de paza a frontierelor tarii.
1911 – Redescoperirea orasului Machu Picchu ,,orasul pierdut al incasilor”.
1917 – Batalia de la Marasesti. Victoria armatei romane comandate de generalul Eremia Grigorescu asupra trupelor germane conduse de generalul von Mackensen.
1923 – S-a semnat tratatul de la Lausanne, prin care se stabileau granitele moderne ale Turciei, in urma razboiului turc de independenta.
1929 – A intrat in vigoare pactul Briand-Kellogg, prin care mai multe state se angajau sa renunte la razboi ca instrument de politica externa.
1945 – In timpul desfasurarii Conferintei de la Potsdam, presedintele Harry Truman l-a informat pe Stalin despre producerea in SUA a bombei atomice.
1990 – Senatul Romaniei adopta un proiect de lege prin care se instituie ca sarbatoare nationala a Romaniei ziua 1 decembrie, zi in care, in anul 1918, prin unirea Transilvaniei cu Romania, s-a incheiat procesul constituirii statului national unitar roman.
1990 – Nave de razboi sub pavilion american au fost comasate in apele teritoriale irakiene si trupe de uscat insumand 30.000 soldati sunt desfasurate la granita irakiano-kuweitiana, in stare de alerta.
2001 – Simeon de Saxa-Coburg si Gotha, care in copilarie fusese tar al Bulgariei, a devenit prim ministru al acestei tari.
S-au nascut astazi
1783 – Simon Bolivar, general si politician sud-american
1802 – Alexandre Dumas ,,tatal” scriitor francez
1803 – Adolphe Charles Adam, compozitor francez
1857 – Henrik Pontoppidan, scriitor danez, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura
1856 – Emile Picard, matematician francez
1860 – Emile Charles Achard, medic francez, membru de onoare al Academiei Romane
1864 – Frank Wedekind, scriitor german
1880 – Ernest Bloch, compozitor elvetian naturalizat american
1894 – Andrei Otetea, istoric roman, membru al Academiei Romane
1911 – George Ivascu, publicist, critic si istoric literar roman
1934 – Alexandru Jula, interpret roman de muzica usoara
1954 – Vasile Diba, caiacist roman
1970 – Jennifer Lopez, actrita si cantareata americana
Au murit astazi
1862 – Martin Van Buren, al 8-lea presedinte al Statelor Unite
1908 – Aleksei Ostroumov, medic rus – a fost primul care a demonstrat provenienta valvulara a ritmului cardiac
1937 – Alexandru Obregia, medic roman
1974 – James Chadwick, fizician britanic
1977 – Emil Botta, poet, prozator si actor roman de teatru si film
1980 – Vladimir Visotki, actor, poet si muzician rus
1991 – Isaac Bashevis Singer, autor polonezo-american, laureat Nobel
2010 – Victor Ciornei, dirijor roman