1,7K
Figura emblematica pentru istoria Tarii Romanesti la inceputul secolului al XIX-lea, fiind conducatorul Revolutiei de la 1821 si al pandurilor. Cunoscator al limbii germane, Tudor Vladimirescu a putut sa urmareasca problemele politice care se dezbateau in presa in capitala Imperiului Austriac. Intors in tara la inceputul anului 1815, Tudor a aflat ca garnizoana otomana din Ada-Kaleh, care cutreierase judetele Mehedinti si Gorj, distrusese si gospodaria lui de la Cerneti si ii luase toate bucatele. Prezent apoi in capitala tarii pentru sustinerea unui proces de mosie in fata Divanului, Tudor afla de hotararea Eteriei de a porni miscarea de eliberare a Greciei. Considerand momentul prielnic pentru a ridica poporul la lupta, are unele discutii cu reprezentantii Eteriei pentru cooperare militara, pentru ca ,,pandurii sa inlesneasca trecerea lui Ipsilanti peste Dunare”. A semnat o intelegere cu Comitetul de obladuire prin care Tudor urma sa ridice ,,norodul la arme” avand drept obiectiv inlaturarea regimului fanariot. Continutul prea revolutionar al ,,Proclamatiei de la Pades” i-a speriat pe boieri, care trimit corpuri de oaste pentru a-l opri. Adresandu-i-se lui Nicolae Vacarescu, unul dintre cei insarcinati cu infrangerea ostirii pandurilor, Tudor arata ca „pesemne dumneata pa narod cu al caror sange s-au hranit si s-au poleit tot neamul boieresc, il socotesti nimic, si numai pe jefuitori ii numeri patrie… Dar cum nu socotiti dumneavoastra ca patria se cheama poporul, iar nu tagma jefuitorilor”. Diplomat, Tudor asigura in permanenta pasalele de la Dunare si Poarta Otomana ca poporul s-a revoltat din cauza ,,cumplitelor patimi ce sufera din partea unirii pamantenilor boieri, cu cei dupa vremi trimisi domni si ocarmuitori acestui norod”. Intrand in Bucuresti in fruntea ,,adunarii poporului” este primit cu entuziasm de catre masele populare din capitala. Preia de fapt, in primavara anului 1821, conducerea tarii, fiind numit de popor „Domnul Tudor“. Prezenta lui Alexandru Ipsilanti la Bucuresti in fruntea unei armate nedisciplinate, dupa ce actiunea lui fusese dezavuata, ca si a romanilor de altfel, de catre Rusia, l-au pus intr-o situatie dificila. Tudor ii cere conducatorului Eteriei sa treaca Dunarea, asa cum promisese initial, pentru ca Tara Romaneasca sa nu fie transformata in teatru de razboi.
Evenimente
1600 – Mihai Viteazul devine ,,domn al Tarii Romanesti si al Ardealului si a toata Tara Moldovei” realizand prima unire politica a celor trei tari romane.
1860 – In cadrul Expeditiei celor O Mie, Giuseppe Garibaldi si Camasile Rosii au inceput asaltul asupra orasului Palermo.
1879 – Membrii Academiei au fost primiti la Palatul Cotroceni de catre domnitorul Carol I. Drept recunostinta pentru sprijinirea culturii din initiativa si pe cheltuiala sa, Academia Romana a inceput publicarea lucrarii lui Hasdeu ,,Etymologicum Magnum Romaniae” suveranul a fost ales presedinte de onoare al Academiei Romane.
1933 – The Walt Disney Company lanseaza desenul animat ,,Three Little Pigs” cu hit-ul sau, ,,Who’s Afraid of the Big Bad Wolf?”
1936 – Nava de pasageri ,,Queen Mary” a plecat in primul ei voiaj, spre Franta.
1937 – A fost inaugurat Podul Golden Gate, la acea vreme fiind podul suspendat cu cea mai mare distanta intre stalpii de sustinere din lume.
1938 – Conducatorul Miscarii Legionare, Corneliu Zelea Codreanu, este condamnat la 10 ani de munca silnica. El nu va mai parasi practic niciodata inchisoarea.
1940 – Al Doilea Razboi Mondial – Gruparea de trupe aliate, izolate de ofensiva germana, a desfasurat operatii de retragere si evacuare, prin portul Dunkerque.
1940 – Acord economic romano-german Olwaffen Pakt ,,pactul petrolului” care adanceste dependenta fata de Germania hitlerista a economiei nationale. Romania renunta astfel la declaratia de neutralitate din 7 septembrie 1939
1941 – Al Doilea Razboi Mondial – Vasul german Bismarck este scufundat in Atlanticul de Nord cu 2.300 de oameni la bord.
1942 – In timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, rezistenta ceha din Praga ocupata de nazisti l-a asasinat pe Reinhard Heydrich, seful RSHA si Protectorul Boemiei si Moraviei.
1948 – Printr-un decret al guvernului Petru Groza, bunurile fostei case regale treceau in proprietatea statului.
1984 – Inaugurarea oficiala a Canalului Dunare-Marea Neagra, considerat al treilea canal de navigatie, ca importanta, dupa Suez si Canalul Panama; lucrarile de constructie au inceput in 1973.
1984 – A fost resfintita Biserica Neagra din Brasov, in urma lucrarilor de restaurare incepute in anul 1970.
1994 – Rusia – Revine in tara, dupa un exil de 20 de ani, Aleksandr Soljenitin, scriitor, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura, pe anul 1970.
1995 – A fost constituita Academia de Politie ,,Stefan cel Mare” a Ministerului Afacerilor Interne a Republicii Moldova.
1997 – Semnarea de catre NATO si Rusia a Actului fondator al relatiilor bilaterale, deschizandu–se calea extinderii NATO.
2004 – NASA a anuntat descoperirea unei noi planete, cea mai tanara dintre cele identificate pana in prezent, avand mai putin de un milion de ani.
2004 – Orasele Sibiu si Luxemburg au fost desemnate drept ,,capitale europene ale culturii” pentru anul 2007, de catre ministrii pentru educatie, tineret si cultura din cele 25 de state membre UE intruniti la Bruxelles.
S-au nascut astazi
1623 – William Petty, om de stiinta, filosof englez
1862 – Alexandru Voevidca, folclorist si muzicolog roman
1871 – Georges Rouault, pictor si artist grafic francez
1884 – Max Brod, autor austriac
1886 – Emil Isac, poet simbolist roman
1888 – Louis Durey, compozitor francez
1897 – John Douglas Cockcroft, fizician britanic, laureat Nobel
1923 – Henry Kissinger, diplomat american, laureat al Premiului Nobel
1928 – Constantin Ticu Dumitrescu, politician roman
1934 – Harlan Ellison, scriitor american
1948 – Daniel Ionescu, politician roman
1965 – Gratiela Iordache, politician roman
1974 – Medeea Marinescu, actrita romanca
Au murit astazi
366 – Procopius, uzurpator al imparatului roman Valens
1508 – Ludovico Sforza, conducator italian, Duce de Milano
1525 – Thomas Muntzer, lider rebel german
1564 – Jean Calvin, reformator religios francez
1766 – Ivan Polzunov, inginer inventator rus
1797 – Francois-Noel Babeuf, revolutionar francez
1821 – Tudor Vladimirescu, lider revolutionar roman
1910 – Robert Koch, savant german, laureat al Premiului Nobel
1958 – Anton I. Davidoglu, matematician roman
1972 – Vasile Grecu, filolog roman
1973 – Constantin Daicoviciu, istoric si arheolog roman
1978 – Vintila Mihailescu, geograf roman
1987 – John Howard Northrop, chimist american, laureat Nobel
1988 – Ernst Ruska, inginer si fizician german, laureat al Premiului Nobel
2001 – Corneliu Buzinschi, scriitor roman