1,2K
Diplomat, functionar public, filozof om politic si scriitor italian. Intrat in serviciul guvernului in calitate de contabil, a cunoscut succesul dupa proclamarea Republicii Florentine, in 1498. A fost secretar al consiliului de zece oameni care conduceau negocierile diplomatice si supravegheau operatiunile militare ale republicii. Printre insarcinarile sale s-au numarat vizitele la suveranul francez la Sfantul Scaun si la imparatul german. In timpul misiunilor sale diplomatice a cunoscut multi dintre principii italieni si a putut sa le studieze strategiile politice, in special cele ale lui Cesare Borgia, care era preocupat, la vremea respectiva, de extinderea posesiunilor sale in Italia centrala. Din 1503 pana in 1506, Machiavelli a reorganizat apararea militara a Republicii Florentine. Desi, in aceasta perioada, armatele de mercenari erau folosite in mod curent, a preferat sa se bazeze doar pe recrutarea de localnici pentru asigurarea unei aparari permanente si patriotice a bunurilor publice. In 1512, cand familia florentina Medici a recastigat puterea asupra Florentei si republica a fost dizolvata, Machiavelli a fost destituit din functie si arestat pentru scurt timp. A fost inchis in Florenta, fiind invinuit de o presupusa conspiratie impotriva noii puteri. Dupa eliberarea sa, a fost exilat si detasat in San Casciano, unde si-a scris cele mai importante lucrari. In ciuda incercarilor sale de a castiga increderea casei de Medici, nu a revenit niciodata la pozitia inalta pe care o detinuse in cadrul guvernului. Cand republica a fost reinstaurata pentru scurt timp, in 1527, a fost suspectat de multi republicani ca ar sustine casa Medici.
Evenimente
1494 – Cristofor Columb descopera Jamaica.
1560 – Diaconul Coresi si Tudor diacul incep tiparirea la Brasov, a primului ,,Tetraevanghel” in limba romana.
1847 – La Iasi, are loc premiera comediei ,,Piatra in casa” de V. Alecsandri.
1848 – Are loc marea Adunare Nationala de la Blaj, in cadrul careia romanii ardeleni au adoptat programul Revolutiei romane din Transilvania ,,Petitiunea Nationala”.
1891 – Se infiinteaza ,,Fundatia Universitara Carol I” actuala Biblioteca Universitara sin Bucuresti.
1924 – Echipa Romaniei de rugby castiga prima medalie olimpica pentru tara noastra.
1946 – Potrivit rechizitoriului din 29 aprilie incepe audierea in procesele de la Tokyo impotriva membrilor japonezi ai armatei imperiale si a fostilor oficiali guvernamentali.
1975 – La varsta de 13 ani si jumatate, Nadia Comaneci devine campioana absoluta a Europei la gimnastica, precum si pe aparate
1990 – Demonstrantii din Piata Univesitatii primesc un mesaj de solidaritate din partea lui Eugen Ionescu, care se declara ,,academician golan”.
1991 – Asociatia mondiala a ziarelor si Federatia Internationala a Editorilor de Ziare adopta ziua internationala a presei libere.
1997 – Garry Kasparov incepe partida de sah cu supercomputerul IBM Deep Blue.
1997 – Semnarea, la Kiev, a Tratatului cu privire la relatiile de buna vecinatate si cooperare dintre Romania si Ucraina, de catre ministrii de externe.
1998 – Presedintele german, Roman Herzog, deschide ,,Anul Fontane” care marcheaza centenarul mortii scriitorului Theodor Fontane
S-au nascut astazi
1469 – Niccolo Machiavelli, scriitor, om politic si istoric italian, reprezentant ilustru al istoriografiei renascentiste
1713 – Alexis Clairaut, matematician francez
1761 – August von Kotzebue, dramaturg german
1849 – Bernhard von Bulow, om politic, cancelar al Reichului si prim-ministru al Prusiei
1885 – Mircea Ion Savul, geolog si geochimist; a initiat primele cercetari de petrologie structurala si de geotermometrie in Romania; membru al Academiei Romane
1892 – Sir George Paget Thomson, fizician englez, laureat al Premiului Nobel
1902 – Alfred Kastler, fizician francez, laureat al Premiului Nobel
1907 – Eugenia Cioculescu traducatoare, in colaborare cu Radu Cioculescu, a operei lui Marcel Proust, ,,In cautarea timpului pierdut”
1920 – Alexandru Pascanu, compozitor roman
1921 – Simion Alterescu, teatrolog roman, stabilit in Israel din 1987
1928 – Vasile Anestiadi, medic moldovean, patomorfologist
1933 – George Constantin, actor roman de teatru si film
1933 – Steven Weinberg, fizician american
1934 – Georges Moustaki, compozitor si cantaret francez de origine greaca
1936 – Vladimir Zamfirescu, pictor si desenator roman
1944 – Eusebiu Stefanescu, actor roman de teatru si film
1975 – Robert Turcescu, jurnalist roman
1976 – Vanda Hadarean, gimnasta romanca
Au murti astazi
1845 – Thomas Hood, poet englez
1856 – Adolphe Adam, compozitor si critic muzical francez
1950 – Mamed Said Orbubali, scriitor azer, fondator al romanului istoric in literatura azerbaidjana
1971 – Sidonia Dragusanu, scriitoare si publicista romanca
1998 – Erich Bergel, dirijor german nascut in Romania
2003 – Constantin Piliuta, pictor roman