Budapesta este un uriaș muzeu în aer liber în care arta în general, dar mai ales cea în stil baroc, se conservă de secole. Orașul, așezat pe ambele maluri ale Dunării – înscrise în patrimoniul cultural mondial UNESCO -, respiră istorie la fiecare colț de stradă. Specialiștii Agenției ”Coral Tour”, din Pitești, au pregătit un program special, de fapt o lecție intensivă de istorie predată la standardele cele mai înalte, turiștilor îndrăgostiți de artă, de frumos. Plimbări la pas pe faimoasele poduri care te poartă pe ambele maluri ale fluviului născut în Munții Pădurea Neagră, vizite la biserici, basilici, palate și castele cu rezonanță – printre care și cel al cuplului imperial şi regal Franz Josef şi Elisabeta, Sissi – sunt doar câteva dintre surprizele pe care agenția le-a pregătit turistului care va fi personaj în cele patru zile ale călătoriei de vis pe tărâmuri maghiare (14 – 18 septembrie 2022).
Lecție de istorie în aer liber
Prima filă a acestei minunate povești cu prinți, prințese, castele și palate se va scrie odată ce prietenii Agenției ”Coral Tour”, din Pitești, vor păși pe pe principalele bulevarde centrale ale Budapestei. Un tur panoramic în care privitorul va putea admira nu numai arhitectura străzilor, ci și pe cea a Pieței Eroilor – amenajată între anii 1896 şi 1906 cu ocazia sărbătorilor Mileniului -, a Basilicăi Sfântul Ştefan și a catedralei Budapestei – inaugurată de către împăratul Franz Josef la 1906, adevărată bijuterie de artă neorenascentistă. Impresionanta clădire a Parlamentului maghiar, care nu mai are nevoie de nici o prezentare, Citadela, construită în 1851 la ordinul lui Franz Josef, pentru întemniţarea revoluţionarilor maghiari de la 1848, de unde ni se oferă o spectaculoasă panoramă asupra capitalei maghiare şi a faimoaselor sale poduri peste Dunăre, sunt puncte de maxim interes ale călătoriei, o lecție de istorie în aer liber predată de Cătălin Eftene, specialistul agenției.
Sarmale, gulaș și un vin de Tokaj, într-o pimbare cu vaporașul pe Dunăre
Castelul Buda, eleganta Biserică Matyas – martor împietrit al furtunoase istorii a Budapestei -, dar şi frumosul bastion al Pescarilor – monument emblematic al capitalei maghiare -, vor întregi tabloul primelor două zile perfecte ce se pot încheia cu o croazieră pe Dunăre. O plimbare cu vaporașul pe fluviu unde turiștii vor putea degusta delicioasele sarmale tradiţionale ungurești, dar şi gustosul gulaş, mâncăruri ce vor fi stropite cu faimosul vin de Tokaj.
Acasă la prințesa Sisi, cel mai important castel baroc al Ungariei
Minunata călătorie pe pământ maghiar, pe tărâmul artei în stil baroc, va continua, așa cum a fost gândită de specialiștii Agenției ”Coral Tour”, cu vizitarea castelului regal Godollo care-și așteaptă musafirii cu parfumul epocilor de altădată. Un edificiu al istoriei ridicat la jumătatea secolului al XVIII-lea de către contele Antal Grassalkovich, prieten apropiat al Mariei Terezia şi unul dintre marii seniori maghiari, castel care a ajuns în proprietatea cuplului imperial şi regal Franz Josef şi Elisabeta, Sissi, cum este mult mai cunoscută Elisabeta, ca dar din partea statului maghiar. Vechea reşedinţă princiară, considerată a fi cel mai important castel baroc al Ungariei, are şapte aripi, iar apartamentele sale au fost restaurate cu mare grijă, respectându-se, întocmai, trecutul.
Eger, cândva sub turci
Fabuloasa poveste își va depăna firul în oraşului istoric Eger, aflat la peste 270 de kilometri de capitala Ungariei. Aici, într-unul dintre cele mai frumoase oraşe maghiare şi simbol al patriotismului ungar, barocul ne zâmbeşte seducător la fiecare pas.
Eger, situat la adăpostul pantelor blânde ale munţilor Bukk şi Matra, cu un climat favorabil viţei de vie, a fost cea mai nordică posesiune a Imperiului Otoman în Europa, martor al acelor timpuri fiind un minaret foarte bine conservat, pe care turiştii se grăbesc să-l fotografieze. Oraşul, una din perlele barocului maghiar, este străjuit de o impozantă fortăreaţă medievală, astăzi un muzeu foarte interesant, cu tuneluri subterane, unde, acum aproape 500 de ani, eroicul căpitan Istvan Dobo a s-a opus turcilor într-o luptă epică, la care au participat şi femeile oraşului.
Biserica Franciscană, ridicată din resturile unei moschei
Basilica Eger, construită la 1836, Lyceum, una dintre cele mai vechi şcoli din Ungaria, din secolul XVIII, Palatul Arhiepiscopal, devenit muzeu în care sunt expuse magnifice exponate ecleziastice, precum potire, picturi valoroase şi veşminte vechi de secole, Casa Comitatului, Biserica Minoriţilor, un frumos exemplu de artă barocă, în care se găseşte, deasupra altarului, un superb tablou reprezentând pe Sfânta Fecioară şi Sfântul Anton de Padova, Biserica Franciscană, construită din resturile unei moschei, şi Palatul Marelui Prepozit, sunt de asemenea, încântătoare realizări ale barocului maghiar cae se vor așeza la picioarele turistului însetat de istorie.
Parte din poveste, orăşelele istorice Szentendre şi Vişegrad
Orăşelele istorice Szentendre şi Vişegrad ar putea oferi călătorului avid de cunoaștere o inedită pagină de istorie dacă prietenii Agenției ”Coral Tour”, din Pitești, ar opta pentru o mini-excursie organizată pe durata câtorva ore. Szentendre, adevărat muzeu în aer liber, aşezare cosmopolită, locuită, la mijlocul anilor 1700, de unguri, sârbi, greci şi dalmaţi, cu aerul său romantic, dat de casele şi bisericile în stil baroc, dar şi de îngustele străduţe pitoreşti, a devenit, de la sfârşitul secolului XIX, un refugiu boem al artiştilor budapestani, plecaţi din vuietul şi agitaţia metropolei.
Vişegrad, fostă capitală a regatului ungar şi reşedinţă de vară a lui Matei Corvin, una dintre cele mai populare figuri ale istoriei maghiare, orăşel vegheat de impunătoarele ruine ale fortăreţei cu acelaşi nume. În bătrâna cetate, care a adăpostit, pentru o perioadă de timp, coroana şi bijuteriile regale, s-au adunat, la 1335, regii Ungariei, Boemiei şi Poloniei, pentru a se alia împotriva Austriei. Tot aici, turiștii se vor putea delecta urmârund un spectacol de lupte cu săbii grele şi buzdugane, dar şi de tras cu arcul pus în scenă de un grup de profesionişti ai reconstituirilor istorice. Ziua se va încheia într-un restaurant care servește meniuri medievale.
O excursie pentru iubitorii de artă, istorie și frumos
Pentru a putea fi personaj în această minunată poveste cu iz medieval ce se va scrie pe durata a patru zile (14-18 septembrie 2022), turistul își poate rezerva locul pentru 220 de euro.
”Ungaria este o destinație ideală pentru iubitorii de frumos, cultură, istorie și civilizație. Pentru cei care nu vor să se aventureze prea departe pentru a-și ”încărca bateriile”, dar și pentru aceia care vor să se regaleze cu faimoasa gastronomie maghiară. Transportul și cazarea se ridică la standardele cu care, de-a lungul anilor, ne-am obișnuit prietenii agenției”, ne-a declarat Sorina Coman, patroana Agenției ”Coral Tour”, din Pitești.