Un tărâm în care călătorului i se așterne la picioare o lume fascinantă, a cărei respirație clocotitoare sau doar șoptită îl însoțește la tot pasul pe cel ce pășește dincolo de porțile-i larg deschise. O lume a sultanilor ce și-au clădit imperiile sub ascuțișul lamei iatagnelor. A dervișilor, dansatorii mistici prinși într-un măreț spectacol astral, ce simbolizează trecerea prin viață și moartea. Un loc încărcat de istorie, cu palate și grădini imperiale de unde, cândva, sultanii, sultanele, prinţii, vizirii şi pașalele conduceau destinele Sublimei Porţi, așa cum era denumit Imperiul Otoman. O țară care a oferit lumii vestita baclava, dar și plăcerea, ridicată la rang la artă, de a te târgui la cumpărături. Acesta este Turcia de astăzi. O nestemată care te invită să o descoperi, ba chiar să-i cucerești inima.
O aventură în Țara Semilunei, în care pașii te poartă prin cotloanele istoriei antice, poate fi la îndemâna oricărui călător avid de cultură. Agenția ”Coral Tour”, din Pitești, oferă programe speciale, la prețuri accesibile, de fapt adevărate lecții de istorie în aer liber, predate de experți în cultura și istoria marelui Imperiu Otoman. Zece zile la pas prin Turcia – singura țară întinsă pe două continente, Europa și Asia – este precum o întoarcere în timp. O experiență de neuitat, în care prezentul trepidant al orașelor învăluite în miresme orientale se împletește armonios, într-un singur fir, cu istoria care respiră în fiecare loc în care pașii te poartă.
La ora de rugăciune, la Moscheea Selimiye
În acest circuit istoric, gândit de specialiștii Agenției ”Coral Tour” din Pitești, Edirne, vechiul Adrianopol, este primul dintre orașele care își primește musafirii, oferindu-le posibilitatea de a pune piciorul în Moscheea Selimiye, ridicatată în doi ani (1572-1574) de Mimar Sinan, arhitectul preferat al lui Suleyman Magnificul, cel mai străclucit sultan al Impriului Otoman. Chiar dacă e timpul pentru rugăciune, ni se permite accesul în lăcașul de cult musulman, dar fără a face, din respect pentru credincioși, fotografii sau filmări.
Două continente despărțite de un drum de 20 de minute cu feribot-ul
Lăsăm în urmă orașul așezat în mica parte europeană a Turciei și pornim spre Çanakkale, poarta Orientului, a Asiei Mici, de care trecem după ce, timp de vreo 20-30 de minute, feribotul taie apele strâmtorii Dardanele, ce leagă Marea Egee de Marea Marmara. Tovarăși de drum ne sunt soarele amiezii și pescăruși ce plutesc pe cer, prinși în dansul vântului, deasupra noastră. Pe malul celălalt, ne întâmpină un oraș animat, ritmat, așezat de-a lungul falezei, unde orice preferință culinară orientală poate fi satisfăcută.
Zidurile ciclopice ale Troiei, legendara cetate antică cântată de Homer, ce-și socotește vârsta de mai bine de 4.000 de ani, ni se arată cu mândria bastionului de odinioară, în care s-au dus lupte în crâncenul război troian.
Cu telefericul spre teatrul suspendat
La Pergam ajungem după ce telefericul ne poartă spre acropolă, deasupra coastelor abrupte ale muntelui pe care a fost așezat unul dintre cele mai impunătoare orașe al antichității. Acesta este locul în care a fost inventat pergamentul și în care se afla a doua cea mai mare bibliotecă din vechime, după cea din Alexandria. Teatrul suspendat, așezat pe coastele abrupte de constructorii vremii, poate fi vizitat doar după ce turistul temerar trece printr-un tunel săpat în munte. Răsplată ne-a fost o panoramă de neuitat în care vedeta este orașul Bergama, aflat la poalele colinei.
Aceia dintre noi care au vrut să cumpere obiecte lucrate manual, făcute din onix, sau bijuterii cu monturi din zultanit (o piatră preţioasă ce-și schimbă culoarea în funcție de lumină) – s-au oprit la atelierul lui Hüsseyn. Meșteșugarul, celebru în Bergama, este unul dintre descendenţii puținilor greci creştini care au ales să trăiască în Turcia.
Cu fiecare pas pe care îl facem pe tărâm turcesc, noi lucruri ni se dezvăluie. Situl antic de la Efes, aflat la doar 20 de minute de mers cu mașina de stațiunea turistică Kuşadası, este un obiectiv care nu trebuie ratat. Cetatea, o splendoare în marmură, azi încremenită în timp, încă mai păstrează băile, chiar latrinele, templele, apeductele, teatrele și bibliotecile fostului oraș roman în care viața pulsa acum 2.000 de ani.
Casa Fecioarei Maria, locul în care Maica Domnului s-a retras cu Sfântul Evanghelist Ioan departe de agitația lumii, este un alt reper istoric ce atrage anual milioane de vizitatori.
De pe terasele de calcar, în piscina Cleopatrei
Pamukkale, cu ale sale strălucitoare terase de calcar și piscina în care se spune că s-a scăldat Cleopatra, regina Egiptului, este acum invadat de milioane de turiști, printre care și noi, ajunși în Turcia cu Agenția ”Coral Tour”. Cei mai temerari dintre noi încearcă să coboare ”muntele alb” pășind desculți (condiție obligatorie pentru a nu distruge cu încălțările opera înfăptuită în mii de ani de Mama Natură) pe coamele acoperite de calcar ale acestuia. Alții, însă, preferă să se bălăcească în bazinele naturale cu ape calde, de culoarea laptelui, ape care țâșnesc din măruntaiele pământului. Turistul care ajunge aici nu are cum să rateze vizita la orașul antic Hierapolis, la câţiva paşi de terasele ca de bumbac, locul unde bogătașii romani se desfătau la soare alături de morți.
Mausoleul lui Mevlâna, ce mai mare poet mistic musulman, părintele spiritual al dervișilor rotitori, este alt punct de interes major pe harta turismului istoric, pe care firește, l-am bifat și noi când am ajuns la Konya.
Biserici rupestre, cu picturi admirabil conservate – unele naive, altele realizate de artiști profesioniști aduși cu grea cheltuială de la Constantinopol, locuințe și chiar orașe subterane – toate săpate acum sute și mii de ani în tuf vulcanic – pot fi vizitate la Kapadokya.
Așezări sub pământ care, la acea vreme, aveau școli, biserici, grajduri, dormitoare, toate alimentate cu apă, în care localnicii se adăposteau, pentru perioade scurte, de frica invadatorilor. Lecția de istorie este completată cu o vizită la un atelier de ceramică, unde meșteșugari localnici ne introduc în tainele olăritului. Firește, fiecare turist are apoi posibilitatea să cumpere vase tradiționale chiar de la cei care le făuresc.
Istanbul, orașul care nu doarme niciodată
Circuitul istoric se închide cu vizitarea Istanbulului, capitala economică a Turciei. Este orașul care nu doarme niciodată. Catedrala Sfânta Sofia – cea mai mare biserică a creștinătății la momentul la care a fost construită de împăratul Iustinian -, Palatul Topkapı și Moscheea Albastră -, sunt cele mai importante repere istorice ale metropolei lățite pe două continente. Iar Biserica Sf. Paraschiva, locul de rugi și închinăciune al micii comunități de români din Turcia, este, la rându-i, un loc care trebuie vizitat neapărat.
Firește, din lecția de istorie predată de specialiștii Agenției ”Coral Tour”, din Pitești, nu lipsesc ședințele de cumpărături. Obiecte tradiționale lucrate manual, bijuterii din aur și argint, de-acum binecunoscuta baclava – regina dulciurilor -, rahatul turcesc și condimentele orientale, haine din piele, toate pot fi cumpărate în ”sesiuni” de negociere pur turcești, în fața unui pahar cu ceai. Fie din bazare, fie chiar de la magazinele celor care le produc. Mici obiecte cu valoare sentimentală sunt oferite turiștilor în dar, în semn de prietenie, pentru ca inima acestora să rămână alături de cea a Turciei, tărâmul de basm al sultanilor și al dervișilor.
Lecția de istorie pe pământ turcesc, aproximativ 400 de euro
Costurile unei asemenea fascinante povești, trăită pe meleagurile sultanilor, este la Agenția ”Coral Tour”, din Pitești, aproximativ 400 de euro, preț care include micul dejun și cinci mese de seară.
Magia Piețelor de Crăciun din Europa Centrală
”În permanență ne menținem la standarde ridicate, motiv pentru care le oferim turiștilor noștri cele mai bune condiții pentru o vacanță reușită. Hoteluri care respectă clasificările, autocare moderne, asistență de specialitate pe toată durata călătoriei și programe variate de tip circuit cultural sau sejur. În perioada următoare, Agenția ”Coral Tour” organizează două plecări externe. În Serbia, la Belgrad, între 18 și 20 octombrie, la prețul de 133 de euro de persoană și la piețele de Crăciun de la Budapesta, Viena, Praga, Dresda și Bratislava în perioada 2 – 7 decembrie la prețul de 325 de euro. În orasele respective se organează tradițional unele dintre cele mai frumoase piețe de Crăciun din Europa”, ne-a declarat Sorina Coman, patroana Agenției ”Coral Tour” din Pitești.
Rezervări se pot face prin telefon la numerele 0348.730.324 / 0720.314.842, folosind adresa de mail office@coraltourcarpat.ro sau la sediul Agenției ”Coral Tour” din strada Unirii nr.2, bloc 2, scara A, apartament 8, Pitești.