1,6K
Sambata, 14 decembrie 2013, la Mioveni va avea loc proiectia filmului romanesc ”Matei, copil miner”, in regia Alexandra Gulea.
Proiectia-eveniment este organizata de Consiliul Local, Primaria si Centrul Cultural Mioveni, in parteneriat cu Casa de Cultura a Sindicatelor Dacia.
Filmul se va incepe de la ora 14.30 pentru elevii claselor V-VIII si al claselor IX-XII, in sala mare a Casei de Cultura a Sindicatelor Dacia.
Filmul tematizeaza pierderea inocentei copilariei si confruntarea lui Matei cu responsabilitatile si provocarile adolescentei.
Prin acesta proiectie ne dorim ca tanara generatie sa constientizeze asupra valorilor filmului romanesc, recunoscute international prin prestatia cineastilor romani, ambasadori ai culturii cinematografice.
Lungmetrajul de debut al Alexandrei Gulea parca e facut de un strain: arata bine, dar arata lucrurile care i-ar sari in ochi cuiva care vine in Romania pentru prima oara. Senzatia apare de pe generic, atunci cand muzica de influenta populara se suprapune peste imaginea unor blocuri staliniste peste care pluteste ceata.
Alexandra Gulea s-a nascut, spune, putin in cinema, iar faptul ca tatal ei, Stere Gulea, e regizor, a facut-o sa se orienteze spre aceasta profesie. A studiat filmul in Franta (la Ecole Nationale Superieure des Beaux Arts din Paris) si Germania, si predat (sau mai preda inca) la Scoala de Film de la Munchen, si pana la "Matei, copil miner" a facut, nu fara ecou, film documentar, lucrand si ca monteur.
Acum cativa ani, cand filma ceva la Gara de Nord, a cunoscut un copil de 9-10 ani care fugise de acasa, din Valea Jiului. (Azi e in Italia.). Povestea a ramas cu ea si, cand a venit vremea debutului, a ales sa o spuna. Pentru Matei, eroul filmului, ca si pentru alti interpreti, regizoarea a facut casting in zona.
Alexandru Czuli, un copil care venise la probe pentru un rol episodic, a impresionat-o asa de mult incat l-a pastrat pentru rolul principal. Cu figura mai mult lipsita de expresie decat obstinata sau resemnata, Matei inainteaza, fara sa para motivat in vreun fel, prin peisajul poetic si dezolant al unui orasel de pe Valea Jiului, pustiu nu doar pentru ca e inceput de iarna, dar si pentru ca maturii muncesc in alte tari.
Ideea filmului dateaza de acum cinci ani, iar turnajul a avut loc in 2011. De atunci s-a mai vorbit si s-au mai facut filme care tratau macar razant drama copiilor ai caror parinti muncesc in strainatate.
Intrarea este libera!