Cercetatorii de la Universitatea de Stat din California de Nord au dezvoltat o noua tehnica de racire a dispozitivelor electronice. Concluziile lor sunt ca aceasta tehnica poate duce la o crestere a performantei, prin imbunatatirea ratei de schimb de caldura, de asemenea costurile de fabricatie fiind mai reduse.
Descoperirile oamenilor de stiinta ar putea duce la o noua generatie de dispozitive mai eficiente atat pentru caldura , precum si la racire pentru dispozitivele care genereaza foarte multa caldura, cum ar fi laserele sau dispozitivele de putere. Tehnica foloseste un “distribuitor de caldura”, realizat din compozit de cupru-grafen, care este atasat la dispozitivul electronic utilizand un film de indiu-grafen. Impreuna, materialele confera o conductivitate termica mult mai mare decat cuprul obisnuit folosit pentru racirea dispozitivelor electronice.
Cercetatorii au subliniat faptul ca, acest compozit din cupru-grafen este mai ieftin si mai usor de produs, folosind un proces electrochimic de depunere. Dr. Jaguar Kasichainula a declarat: ”Atat cuprul, indiul cat si grafenul au o conductivitate termica mai mare, care permite aparatului sa se raceasca eficient”. Conductivitatea termica este proprietatea care conduce un material de caldura. De fapt, prof. Kasichainula a constatat ca conductivitatea peliculei din cupru-grafen permite sa se raceasca cu 25% mai repede decat cuprul pur. Cuprul este scump, inlocuind astfel o parte din cupru cu grafen, scade costul total.
Sursa:NCSU