Cu bucurie, vă dăm de știre că, prin nu știm ce minune, la Corbii de Piatră va fi muzică de… piatră!
”Stonebird Festival”, așa cum a fost botezat, este un festival ROCK 100% care va avea loc pe dealurile de deasupra satului Corbii de Piatră, între 10 și 12 august. Dave Evans, primul solist AC/DC și celebrul tobar Mike Terrana, Partizan, Zob, Lupii & Alex Calancea, Uniforma, Black (Serbia), My Queen (cu Dan Helciug), Bucium vor fi protagoniștii evenimentului, în prezentarea lui Claudiu Cîrțînă de la RockFM. Așa cum se întâmplă la astfel de festivaluri, publicului așteptat din toată țara i se propune nu doar show-ul , ci și evadare în aer liber, interacțiune cu comunitatea locală, drumeție, bucătărie tradițională și campare.
Este o infuzie de adrenalină pentru peisajul cultural argeșean, care e tulburat, pe parcursul anului, doar de venerabilul festival Posada Rock, din Câmpulung, ce se zbate pentru supraviețuire. Captiv într-un agonizant ”lai-lai”cu care e bombardat la orice eveniment public de cei care au uitat și de ”Cenaclul Flacăra” de pe vremea lor, tineretul argeșean se distrează la lăutari și bagă manele, la greu.
O lipsă de opțiuni îngrozitoare pentru tânărul public argeșean și o blazare criminală au șters, de prea multă vreme, Argeșul de pe harta festivalurilor de anvergură din România. Cu mici excepții, zbaterile locale ce păreau să se dezvolte frumos, au fost descurajate și anihilate (vezi cazul 3Fest) sau se consumă fără succese notabile. Dacă e să ne uităm la ce se întâmplă în țară, vedem zeci de evenimente, cu adevărat importante, care atrag public din România și din străinătate, pentru că propun concepte moderne de show, cu superstaruri, personalități artistice ale momentului, pasionați cu viziuni proaspete, admirați atât la noi, cât și oriunde în lume. Am putea, măcar, compara Clujul cu Piteștiul?!
În ultimii cinci ani, în timp ce Argeșul a dormit legănat de doine și balade susținute cu sms-uri pe bani publici, în România festivalurile de muzică, teatru și film au devenit un fenomen social care adună, în unele cazuri, public cu zeci de mii de oameni, ce devine, la rândul lui, o comunitate legată de pasiuni comune și de acea bucurie contagioasă împărtășită cu cel de lângă tine, alături de care te încarci cu energia furnizată de scenă.
Așa cum mai spuneam, festivalurile animă orașele, atât cultural, cât și financiar. Și nu e vorba doar de orașe, sunt sate care au fost pur și simplu salvate de cei care au avut curajul să facă festivaluri acolo. Sunt afaceri de zeci de milioane de euro, la nivel național, care aduc bunăstare locală. Că sunt petreceri gigantice în aer liber, pe stradă, în săli de cinema, în castele și biserici, în vârf de munte, după dealuri, pe câmp, în Deltă, toate au numitor comun, emoția oferită participanților.
În spatele acestor festivaluri, devenite afaceri de succes, stau oameni care știu cum se face, specialiști în showbiz, care ar trebui invitați și la noi, cărora ar trebui doar să le fie puse la dispoziție spații și minime înlesniri oferite de administrațiile locale.
Ne dorim ca ”Stonebird Festival” să fie un succes, o invitație pentru organizarea cât mai multor festivaluri similare în Argeș.
PS Ar fi nedrept să nu menționăm ”Momente de Ogradă”, ”conferința” de la Merișani, creată după chipul chipul și asemănarea unui festival, în spiritul reînsuflețirii ulițelor copilăriei cu muzica generațiilor actuale, lansări de carte, ateliere de pictură, împletituri de răchită și de gătit.