Filarmonica Pitești organizează joi, 14 noiembrie, de la ora 19.00, la Centrul Multifuncţional, un concert coral-simfonic, în care, alături de orchestra simfonică a Filarmonicii Pitești, dirijată de Bogdan Vodă și Andrei Stănculescu, va fi prezent, în premieră, corul BRD. Vor evolua, ca soliști, sopranele Cristina Fieraru și Daiana Ishak, mezzosopranele Victoria Burdea și Katolina Vlad, tenorul Andrei Petre, baritonul Marius Nine și basul Alexandru Matei. În program: Wolfgang Amadeus Mozart: Exultate, jubilate – motet pentru soprană și orchestră, Requiem și Missa Încoronării în Do major.
Compozitor, dirijor și profesor, Bogdan Vodă a studiat compoziție cu Tiberiu Olah și dirijat orchestră cu Ludovic Bács. Conferențiar universitar doctor la UNMB, predă Armonie, Forme muzicale, Orchestrație, Compoziție și îndrumă Orchestra Concerto. În prezent, este și director al Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic. A dirijat orchestra de tineret și orchestre ale filarmonicilor, participând la turneee și festivaluri internaționale în Franța, Marea Britanie, Polonia, Slovacia, Spania, Turcia. A colaborat cu soliști consacrați: Florin Croitoru, Viniciu Moroianu, Luiza Borac, Daniel Goiţi, Daniel Kientzy și cu tineri la început de carieră. A dirijat și înregistrat lucrări ale compozitorilor contemporani precum Dan Dediu, Violeta Dinescu, Costin Miereanu, Doina Rotaru, Cornel Ţăranu ș.a. Dintre lucrările simfonice și concertante amintim: „Ses voies incomprehensible”, „Voyageurs du Temps”, „Grosso modo Concerto”, „Concertul pentru vioară”, „Memoires”, „Requiem pour les vivants”, iar dintre camerale, „Trei crochiuri” (lieduri), „Vision parallele – trio”, „Temps Ottomans”, „3 cvartete de coarde”. Lucrările sale au fost interpretate în Franţa, SUA, Suedia (Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi Bucureşti).
Unul dintre cei mai talentați și performanți tineri dirijori din România (născut în 1995), Andrei Stănculescu este un muzician plurivalent, fiind, de asemenea violonist, artist liric, dar și compozitor. Este student al Universității Naționale de Muzică din Bucureștila, la clasa conf. univ. dr. Gabriel Popescu, specializarea dirijat de cor academic. A lucrat cu personalități ca Voicu Enăchescu, Cristian Mandeal, Bogdan Vodă sau Francois Xavier-Roth. Deși tânăr, are o vastă experiență corală, activând în peste zece formații corale din București și din țară, remarcându-se ca artist liric și dirijor asistent în Corul de Cameră Preludiu, dirijor al Corului Catedralei Romano-Catolice „Sf. Iosif” din București, dirijor și fondator al Corului Rubato, consultant artistic și dirijor coordonator în România al proiectului „Playing for Philharmonie”, desfășurat de BRD – Groupe Société Générale și dirijor colaborator al Corului Operei Naționale Române din Iași. a dirijat slujba papală cu ocazia vizitei Sanctității Sale Papa Francisc în România. Din aprilie 2018, Andrei Stănculescu este dirijor și director artistic al Corului Regal, aflat sub Înaltul Patronaj al Casei Regale a României.
Dacă Bogdan Vodă a mai dirijat orchestra simfonică, Andrei Stănculescu este în premieră la Filarmonica Pitești.
fewqfed