In activitatiile ei militante, in 2007, PETA (People for the Ethical Treatment of Animals), a declarat ca va acorda un million de dolari cercetatorului care reuseste gasirea unei solutii de obtinere a carnii de pui in laborator.
PETA, cea mai faimoasa organizatie internationala care lupta pentru drepturile animalelor, vrea o solutie care sa asigure producerea de carne in cantitati industriale, astfel incat sa se renunte la exploatarea si uciderea animalelor vii.
Un alt avantaj al carnii de laborator este ca necesita mult mai putin spatiu si energie. Conform analizelor facute de cercetatori din Oxford si Amsterdam, daca s-ar produce carne in laborator pentru consumul populatiilor mari, s-ar folosi doar 1% din spatiul necesar si 4% din apa necesara metodelor conventionale. Termenul limita este fixat pentru 30 martie 2012 la o intalnire care ar putea schimba soarta alimentatiei omenirii.
In Olanda, echipe de cercetatori ai universitatiilor din Maastricht si din Utrecht lucreaza intens la un program de obtinere a carnii de vita cu ajutorul celulelor stem, in conditii de laborator. Vladimir Mironov, directorul centrului de cercetare al Universitatii Medicale din Carolina de Sud, a avut ceva succes cu generarea de tesuturi din celule musculare prelevate de la embrioni de curcan. Mironov a reusit sa creasca tesut muscular in mod artificial dar in cantitati foarte mici, relateaza The Guardian.