Teama de locurile aglomerate, rezervările cu mult timp înainte combinate cu incertitudinea în care ne aflăm au produs déjà modificări în comportamentul turistului român, dar și al antreprenorilor din turism. Denisa Dumitru, managerul Hotelului Ramada, vorbea despre șansa ca România să recupereze astfel din handicapul pe care îl are în raport cu alte țări. Unii antreprenori s-au readaptat rapid, precum cei de la pensiunea Casa Lăzăroiu, care au fructificat la maximum atuurile unui spațiu generos în mijlocul naturii. Mai nou, în zona de turism a revenit în actualitate termenul de glamping, desemnând un loc în care te poți bucura de natură și, în paralel, poți beneficia de condiții moderne de cazare, chiar dacă asta presupune cazarea la căsuțe sau corturi.
Cort cu șemineu și grup sanitar în interior
Marius Puiu este antreprenor de 25 de ani și deține Sunrise Glamping Retreat, în localitatea Brăduleţ, proiect dezvoltat în apropierea Cabanei Răsărit de Soare. Inițial, necesiatatea a constituit-o extinderea capacității de cazare. Astăzi, cele șapte corturi cu o capacitate de totală de 24 de locuri sunt ideale pentru o vacanță în grup restrâns. Investiția a fost de aproximativ 150.000 de euro.
,,Dintotdeauna am încercat să ne pliem după ceea ce ne oferă natura şi am făcut tot posibilul să nu intervenim în marea de verde. Astfel mi-a venit ideea de pontoane suspendate, pe care să amplasăm corturi cu un confort sporit. Ca noutate, vom deschide şi un punct gastronomic pentru a putea promova produsele autohtone. Proiectul Sunrise Glamping Retreat îşi doreşte să vină în întâmpinarea turiştilor cu un nou tip de cort, care dispune de încălzire cu şemineu, având inclusiv un grup sanitar în interior. Aceste corturi vor fi permanente şi se pot închiria inclusiv iarna.“ a declarat Marius Puiu.
Pe lângă cort, acesta le propune turiștilor trasee pentru pasionaţii de enduro bike sau trasee pentru cei care se încumetă la o urcare până pe vârful Moldoveanu.
„Turistul român va căuta sălbăticia, aventura, va dori să exploreze noi senzaţii, va căuta liniştea. Va fi o provocare constructivă şi o experienţă unică pentru fiecare turist cazat în glamping. Cu siguranţă turismul autentic, rural va avea de câştigat“ mai spune Marius Puiu.
Primul glamping resort din România s-a deschis în Argeș
În 2016, în Argeș, mai exact la Nucșoara, se deschidea primul resort de glamping din România – Ursa Mica Glamping Resort. Proprietarii intuiseră că orășenii marilor orașe, în special cei din zona de corporate, ar da orice pentru două zile de liniște în mijlocul naturii, dar la corturi amenajate ca o cameră de hotel.
Între timp, resortul s-a mutat în Comuna Dâmbovicioara, satul Ciocanu, din motive… birocratice și nu numai.
,,Săptămâna trecută am ridicat cele 12 "camere" cu vedere la Piatra Craiului, am dezinfectat întreaga locație și am implementat noile norme de prevenție conform legilor în vigoare. Glampingul ar putea salva vacanța de vară. Check-in online, room service și alte măsuri de distanțare socială, ne adaptăm la noua situație și ne pregătim de oaspeți.” informează proprietarii, Alina și Răzvan, doi visători care nu au renunțat la acest business în ciuda greutăților.
,,Ursa Mică Glamping Resort este rezultatul natural al călătoriilor noastre inedite, de-a lungul timpului, în toată lumea. Ne-am lăsat inspirați de conceptele noi pe care le-am experimentat în Elveția și Italia și am adăugat experiența noastră de business, acumulată în peste 20 de ani de activitate profesională în România, Elveția și Sud-Estul Europei pentru a crea un loc, în munți, în care să ai aproape tot confortul de acasă. După 3 ani de muncă și investiții 100% proprii, în 2016, am deschis primul resort de glamping din România, în Nucșoara, o zonă foarte dragă nouă. Am fost puși de către factorul uman potrivnic dezvoltarii și bunelor noastre intenții în situații de neimaginat și am trăit presiuni incredibile. Am avut perioade în care ne-am gândit foarte serios să renunțăm la proiect, sau să-l relocăm într-o țară mai pregătită, poate, pentru un asemenea concept… Am ales să continuăm. Fiind proiectul nostru de suflet, nu am renunțat la idee, dar am renunțat la terenul nostru de la Nucșoara și la presiunea umană, care împiedica dezvoltarea proiectului. Am luat-o din nou de la capăt, ne-am reapucat de construit, am reinvestit într-o altă locație în care am mutat toată investiția inițială și în care am așezat aceeași vibrație de entuziasm a inimilor noastre.” mai povestesc proprietarii care speră acum la un nou început.