Da, Paralia Katerini de la Marea Egee pare a fi și în această vară un litoral românesc. Nu în sensul că s-ar fi revărsat Egeea până la Mangalia, Costinești și Mamaia, nici că Marea Neagră ar fi inundat nordul Greciei, ci pentru că românii au inundat valuri-valuri Thassos, Lefkada, Riviera Olimpului cu Korinos, Katerini, Platamonas, Leptokaria, Neypori…
E adevărat că Buhnici nu găsește nici acolo ce dorește suflețelul lui, poate doar la domnișoarele grecoaice care te servesc la șezlong cu bere rece, cafea fierbinte, sucuri, apă de la gheață, domnișoarele cu trupuri bronzate de top model, trupuri ieșite din șorturile mulate pe coapse. Apropo, grecii au găsit de mai mulți ani un compromis reciproc avantajos pentru plata șezlongului: comanzi un suc, o cafea, o bere, un sandviș etc. și șezlongul e al tău până seara; pentru trei-patru euro.
Paralia Katerini a fost descoperită de românii cu bani mulți încă de la mijlocul anilor 90. Acum este un fel de stațiune a săracilor din România, Polonia, Ungaria, Serbia… Cel puțin, eu și familia mergem a cincea oară acolo din motiv că e mai ieftin decât pe litoralul românesc.
Ziceam că Paralia Keterini e un litoral românesc la Marea Egee? Putem exemplifica. Din cinci mașini din parcări, una e românească. Apoi, la orice oră din zi și din noapte, auzi pe străzi vorbă în română, fie nervoasă, fie cu bancuri porcoase. Vânzătorii de gogoși de pe plajă strigă și în limba noastră: „Ia gugoașa, neamule!” Unul zicea pe plajă că toată Grecia pute a țuică de Pitești. Pe urmă, românii află de la radiourile portabile tot ce se întâmplă în țară. De la aceleași radiouri, se aud vocea mâțâită a Irinei Rimes și cea miorlăită a lui Smiley. Într-un balcon, la etajul trei, vezi doi etnici români dansând și chiuind ca la nuntă pe manele de Adrian Copilu Minune.
La magazinele de suveniruri, de alimente, de blănuri și la restaurante, vânzătoarele și ospătărițele știu românește aproape perfect. E adevărat că unele dintre ele sunt chiar românce angajate aci. Când te aud vorbind românește pe faleză, ospătarii te invită în taverna lor. Lasă că meniurile sunt scrise (și) în românește. Ce mai, la Paralia Katerini de la Marea Egee cea prietenoasă (limpede, fără valuri și cu o temperatură de 28-29 de grade) te simți mai bine decât în România.
Agenții de turism sunt câte magazine. Oferta e de o excursie pe zi: la Meteore, cele mai spectaculoase cinci mănăstiri ortodoxe din lume, puse în vârful unor stânci înalte de peste 200 de metri, în Insula Skiatos, în Muntele Olimp. Apoi, poți merge pe cont propriu cu trenulețul până-n Olimpic Beach (patru kilometri) sau cu autobuzul în orașul Katerini de la poalele Muntelui Olimp (șapte kilometri). Peste tot, lumea e prietenoasă, Grecia supraviețuind 90 la sută din turism. Dacă consumi peste 20 de euro într-o tavernă, primești din partea casei desert: înghețată, prăjitură, pepene. Dacă lași ciubuc doi euro, de asemenea.
Eu am numit în cercul meu încă de acum cinci ani Paralia Katerini – „La săraci”. Simandicoșilor din România le pute Paralia Keterini. Mie, nu. E peste Mamaia noastră din toate punctele de vedere.