Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români – Cluj Napoca organizează sâmbătă, 21 aprilie 2018 al doilea pelerinaj pe jos din acest an, la mănăstirea Robaia din Judeţul Argeş.
Se va porni de la ora 3 dimineața de la Casa de Cultură a Studenților spre Pitești unde cei înscrişi în pelerinaj vor avea ocazia să participe la deschiderea Expoziției Permanente a Memorialului Închisoarea Pitești unde vor fi invitați Radu Preda, președinte executiv IICCMER, Alin Mureșan, director general IICCMER și Sergiu Rizescu, președinte AFDPR Argeș.
Alături de invitați vor fi prezenți foști deținuți politic și participanții la worskshop-ul Pledoarie pentru Muzee ale Comunismului în România, aflat la ediția a VII-a, organizat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, ce va avea loc la Memorial în aceeași perioadă.
Deschiderea expoziției permanente vine după câțiva ani de cercetare și planificare în care, alături de o echipă restrânsă, s-a încercat punerea în valoare a istoriei fostului penitenciar Pitești. Astfel, centrată pe tema Fenomenului Pitești, expoziția prezintă vizitatorului contextul în care s-a format generația ce s-a opus comunismului, dar și perioada târzie a dictaturii, în care aceeași generație a fost aruncată cu aripile frânte, după ani de detenție. Pentru prima dată, publicul va putea explora zone din fostul penitenciar închise până acum vizitării. Expoziția se va deschide cu scurte intervenții ale invitaților și va continua cu vizitarea expoziției.
Dupa ce vor vizita memorialul vor porni spre Mănăstirea Corbii de Piatră şi de aici pe jos spre Mănăstirea Robaia (numele de Robaia provine de la un atac al turcilor care au intrat în această biserică şi au luat oamenii robi în noaptea de Înviere). Mai multe detalii despre Mănăstirea Robaia puteţi găsi aici https://manastirearobaia.wordpress.com/.
În cadrul acestui pelerinaj, pelerinii vor avea ocazia să se bucure din plin de frumuseţea Mănăstirii Robaia şi unicitatea mănăstirii rupestre Corbii de Piatră. De asemenea, va fi luată în seamă şi frumuseţea munţilor înfloraţi de pe Valea Oltului, totodată cu sfinţenia locului Închisorii Piteşti unde au suferit martiric în timpul prigoanei comuniste, multe dintre personalităţile spirituale şi intelectuale ale neamului nostru.
Costul transportului este de 90 de lei.