3,5K
Manastirea Curtea de Arges, asa cum o stim noi astazi, si-a schimbat infatisarea de-a lungul timpului, fiind esential modificata la restaurare. Monumentul a trecut prin schimbari radicale atat la exterior cat si la interior, fresca actuala acoperind fostele picturi. O parte dintre frescele originale au fost decrapate si refacute, iar din aceasta primavara vor fi expuse la Bucuresti, in cadrul unei expozitii absolut iesite din comun.
Muzeul National de Arta va gazdui expozitia ,,Marturii. Frescele Manastirii Argesului”, deschisa pana in 26 mai 2013, din ea facand parte 31 de fragmente de fresca ce au impodobit odinioara peretii bisericii, restaurate timp de 20 de ani de un grup de specialisti coordonat de prof. univ. dr. Oliviu Boldura, prof. univ. dr. Dan Mohanu si lect. univ. dr. Romeo Gheorghita.
Frescele, atribuite zugravului Dobromir din Targoviste, au fost finalizate in 1526 si au impodobit zidurile manastirii pana catre sfarsitul secolului al XIX-lea, cand o noua restaurare a inceput, coordonata de arhitectul francez André Lecomte du Noüy. Restaurarea lui Lecomte du Noüy a presupus inlocuirea picturilor. Atunci, 35 de fragmente din vechea pictura au fost efectiv „cojite” de pe ziduri si transferate la Muzeul de Antichitati.
Majoritatea picturilor restaurate reprezinta, desigur, figuri de sfinti, dar si portretul votiv, prezentandu-l pe Neagoe Basarab, impreuna cu Doamna Despina si copiii lor, cel al domnitorului Mircea cel Batran, figurat in costum de cavaler occidental, cel al Radu Paisie cu fiul sau Marcu si cel al domnitei Ruxandra.