1,7K
,,Bucurestiul este asemanator cu Washington-ul sau New Orleans” se scria in celebrul ziar New York Times, intr-un articol extrem de flatant la adresa Romaniei. Din nefericire, nu este vorba de Romania de astazi, ci de Romania de acum cateva zeci de ani.
Romania prin ochii celor de peste ocean a impresionat atat prin modul de viata cat si prin implicarile politice si militare. Romania nu a fost intotdeauna tara spre care marile puteri se uita cu dispret sau mila, ci a fost un puternic jucator pe tabla de sah a fortelor lumii, un adversar redutabil, dar si un aliat de nadejde. Inainte de Marea Unire, pe meleagurile noastre au ajuns jurnalistii de la New York Times, acestia realizand un material si un fotoreportaj cu imagini de pe la noi. Cum era atmosfera in Bucuresti, dar si la resedinta de vara a conducatorilor tarii – la Peles -, sau cum traiau taranii romani in satele din tara noastra – aceste fotografii i-au uimit pe americani.
,,Bucurestiul cel vesel a devenit Bucurestiul mormant. Sunt doua epitete care sunt admirabil alese. Pe de o parte, Bucurestiul care are o populatie de 350.000 de oameni (la vremea aceea) se aseamana atat cu Washington D.C., cat si cu New Orleans. Si are elemente din ambele orase americane: cu Washingtonul merge pe aceeasi linie diplomatica, legislativa, iar cu New Orleansul se aseamana in ceea ce priveste traditia aristocratica si afinitatile sale pentru "frantuzisme”. Romania pe care o vedem astazi este un taram mutilat, un fragment al Romaniei adevarate, spre care toate inimile copiilor tanjesc. Din cele sase impartiri ale Romaniei, doar doua – Valahia si Moldova – sunt deocamdata incorporate in patria mama. Aceste doua principate, care au avut parte de destine diferite in Evul Mediu, au fost unite abia in 1859, cand in ambele principate a fost ales acelasi conducator. Una din cele mai "dorite" provincii romanesti este Transilvania, care apartine acum Imperiului Austro-Ungar. Aceasta regiune este foarte fertila, si are in adancuri zacaminte pure de aur.
O alta provincie "ravnita" de Romania este Bucovina. Cu toate ca a fost mult timp parte a Romaniei, pana in 1777, a intrat in proprietatea Austriei, fiind un dar din partea sultanului Turciei. Este una din cele mai bogate zone din Moldova, din punct de vedere al resurselor, dar si al traditiilor. La Suceava, isi aveau tronul domnitorii din trecut, iar la manastirea Putna erau ingropati.” scria jurnalistul Charles Jhonston de la New York Times, in articolul despre Romania.