Reprezentanții Asociației Hotelurilor și Restaurantelor din Bulgaria au anunțat că un număr mare de hoteluri vor să renunțe la serviciile all-inclusive, de vara viitoare. Decizia a fost luată în urma creșterii prețurilor la alimente, iar serviciul nu mai este profitabil.
Chiar dacă majoritatea hotelurilor vor să renunțe la serviciul all-inclusive, experții din industrie susțin că pentru a se păstra competivitatea, hotelierii trebuie să păstreze această ofertă.
„Există o neînțelegere generală a ceea ce este și ce înseamnă all-inclusive. În Turcia, de exemplu, există multe hoteluri care preferă strategia all inclusive pentru că sunt situate în mijlocul pustietății. Nu există nimic în apropiere care să fie văzut ca punct de reper, așa că serviciile lor se concentrează pe menținerea turiștilor complet în complex. Grecia a respins all-inclusive în majoritatea locurilor, deoarece grecii își prețuiesc tavernele și au spus că vor să păstreze economia locală cu ajutorul acestora. Stațiunile noastre de la Marea Neagră au fost create pe baza all-inclusive, am numit-o pensiune completă, pentru că nu exista un loc unde oaspeții să mănânce în afara hotelului. All-inclusive există în Bulgaria de peste 60 de ani și va continua să existe, acolo unde serviciul funcționează în beneficiul hotelierilor. Ne aflăm într-o luptă competitivă acerbă în turism. Cine este mai bun și cine știe cum să o facă, câștigă vizitatorii. Concurența constă în faptul că raportul preț-calitate trebuie să fie foarte bun, iar publicitatea trebuie să meargă pe bază de cuvânt. Vizitatorii recomandă locul rudelor și prietenilor lor”, a declarat directorul Institutului de Analiză și Evaluare a Turismului, Rumen Draganov.
Deși în ultimii ani serviciile all-inclusive au fost într-o continuă creștere, acest lucru a fost direct proporțional cu majorarea costului vacanței sau majorarea bugetului de concediu. Pentru a avea în continuare un număr mare de turiști, dar și pentru a menține prețurile la un nivel scăzut, mulți hotelieri au anunțat că vor înlocui serviciul all-inclusive cu un sistem de cazare care să ofere doar micul dejun, sau micul dejun și cina.
„Anul acesta, prețurile au ajuns la 700 – 900 de leva pe cameră cu un pachet all-inclusive. Vrem să fim mai competitivi, vrem să le oferim turiștilor posibilitatea de a alege, pentru că sunt turiști care la prânz preferă să meargă într-o excursie, preferă să fie în afara complexului hotelier”, a declarat președintele Asociației hotelurilor și restaurantelor bulgare din Varna, Pavlin Kosev.
Experții în domeniu anunță faptul că marea majoritate a turiștilor preferă să își plătească integral și în avans concediile, astfel, majoritatea tind să graviteze spre oferte care, pe lângă trei mese pe zi, oferă și umbrelă și șezlong pe plaja privată a hotelului.
„Hotelurile care au peste 300, 400, 500 de paturi, de 4 stele, așa e în Grecia, așa e în Turcia, se bazează pe all inclusive, pentru că așa cere tour-operatorul, așa cere clientul. Deci concurența pune presiune pe noi și, cel puțin în viitorul apropiat, nu văd o renunțare în masă la all inclusive pe litoralul nostru de la Marea Neagră, pentru că vom rămâne fără turiști”, a spus Stoyan Marinov.
Potrivit experților din industrie, echilibrul dintre prețul și calitatea ofertelor all-inclusive este dificil. Din cauza creșterii prețurilor alimentelor, vacanța de vara viitoare va costa cu aproximativ 5-10% mai mult.