Si asa plina de orgolii, ambitii prostesti si invidie, breasla scriitorilor si a scriitorasilor argeseni s-a dat in stamba la modul cel mai jenant cu putinta. Cei 100 de milioane de lei vechi oferiti de catre Consiliul Judetean Arges pentru premiantii din acest an ai Uniunii Scriitorilor Pitesti le-a luat mintile unora. Spre exemplu, poetului Virgil Diaconu, care s-a dezlantuit furibund, acuzand conducerea USR si juriul ca si-ar fi insusit o parte din bani si declarandu-se nemultumit ca valoarea premiilor a fost impartita inegal intre cei patru castigatori. Cum poetul Florian Silisteanu a fost acuzat ca nu ar fi meritat sa primeasca un premiu de 25 de milioane de lei vechi, acesta i-a raspuns, in scris, colegului Diaconu: ,,Ce-ai facut, Virgile, pentru orasul tau, pentru prieteni, pentru colegii tai? NIMIC! Esti un pui de curvulita…” Dar s-o luam cu inceputul!
Asa cum era normal, ,,Cartea anului” a fost premiata mai consistent
Filiala Pitesti a Uniunii Scriitorilor din Romania a premiat luna aceasta cele mai bune carti editate de membrii filialei, in anul 2008. Juriul compus din Nicolae Oprea, presedinte, poetul Mircea Barsila, istoricul literar Petru Pistol, prozatorul Sergiu I. Nicolaescu si directorul Filarmonicii din Pitesti, Jean Dumitrascu, au decis urmatoarele:
»Premiul Special al Consiliului Judetean – poetul Virgil Diaconu, pentru volumul „Destinul poeziei moderne”;
»Premiul special al Arhiepiscopiei Argesului si Muscelului – Dumitru Ungureanu, pentru cartea „Alambicotheca”
»Cartile anului 2008 – „Pamant nicaieri”, scrisa de poetul Florian Silisteanu si „Romania exilata – George si Alexandru Cioranescu”, scrisa de istoricul literar Stefan Ion Ghilimescu.
Pentru a nu da prilejul la discutii reutacioase sau a genera interpretari de tot felul, Dumitru Augustin Doman, secretarul general al filialei Pitesti a USR, a refuzat sa-si depuna cartea „Moartea noastra cea de toate zilele”, pe masa juriului pentru a primi un premiu, cu toate ca volumul sau a avut cea mai buna receptie in presa critica.
Virgil Diaconu se considera nedreptatit
Sponsorii principali ai evenimentului, Consiliul Judetean Arges si Arhiepiscopia Argesului si Muscelului, au pus la bataie 100 de milioane lei vechi ca fond de premiere. Din aceasta suma, 70 de milioane au revenit castigatorilor, in timp ce restul de 30 de milioane au fost folositi pentru a remunera juriul, pentru cheltuielile organizatorice si materialele promotionale.
Fara a se informa in prealabil, Virgil Diaconu s-a apucat sa tipe, la o gazeta locala, ca cele 30 de milioane de lei au fost… subtilizate. In plus, s-a declarat nedreptatit ca, in timp ce el a fost premiat cu 15 milioane, Florian Silisteanu a primit 25 de milioane, cu toate ca importanta premiilor este indiscutabila. Una este sa primesti un premiu special din partea unei institutii (eventual pe post de… consolare) si alta este sa primesti un premiu pentru ,,Cartea anului”. Nici macar nu sufera comparatie importanta fiecaruia dintre premii! Dar asta nu l-a impiedicat pe Diaconu sa declare ca… ,,Valoarea totala a premiilor, mai mare ca oricand, a fost de 10.000 lei. Cei din prima categorie au primit cate 2.500 lei, cei din a doua, cate 1.500. Drept consecinta, Florian Silisteanu, care are o singura cronica publicata in revista Argesul, a primit 2.500 lei, iar Virgil Diaconu, care are zece cronici, scrise de critici consacrati, a fost premiat cu 1.500 lei. Valoarea totala a contributiei Consiliului Judetean este de 100 de milioane vechi, pentru cei patru premianti. Insa niciodata, 15, plus 15, plus 25, plus 25 nu este egal cu 100” scrie Diaconu.
Silisteanu: ,,Cu mine iti merge, dar ca sa te urinezi tu pe toata lumea, asta nu admit!“
Declaratiile lui Virgil Diaconu l-au deranjat la culme pe poetul Florian Silisteanu, care l-a atacat destul de dur pe colegul de versificatie: ,,Virgil Diaconu a luat, trei ani la rand, premii. Nu-i contest valoarea, dar nici nu i-o pun in rama… Spune el in Sagetator despre el (ce lipsa de modestie!) ca premiile au fost mincinoase. Pai, Virgil Diaconu e o cutra si atat. Umbla cu bilete de revolutionar prin poezia tarii… Poti, ma, sa te uiti in ochii cuiva? Virgil Diaconu sare la gatul confratilor din Uniune, ca un misel… Ce-ai facut, Virgile, pentru orasul tau, pentru prieteni, pentru colegii tai? NIMIC! Esti un pui de curvulita… Nu spun ca nu esti talentat. Esti, pe alocuri… Dar dumneata ai uitat ca, inainte de a deveni poet, trebuie sa devii om. Nu este nici cazul meu, fireste, dar tare mi-este teama ca am un pas inainte… Cu mine iti merge, dar ca sa te urinezi tu pe toata lumea, asta nu admit!“