A aparut numarul pe iunie al revistei ,,Stilul tau”! ,,Cum sa ai o nunta de vis”, ,,Poezia, un mod de viata”, ,,Pictorial de nunta”, ,,Performanta si adrenalina”, ,,Numarul destinului” – sunt doar cateva dintre titlurile pe care le puteti citi nu doar cumparand revista de la tarabe (la doar 2,5 lei!), dar si dand click AICI, pentru a descarca revista in varianta pdf. Va invitam, mai jos, sa luati cunostinta cu Georgeta Gherghinoiu, vedeta de la prima pagina a revistei ,,Stilul tau”, o pictorita descoperita in cadrul unui interviu de Mariana Artarus, dar si de fotograful Catalin Irimia.
Trei surori si o singura dragoste – pictura
Oricine isi doreste tot ce este mai frumos, fie ca este vorba de o masina, de o femeie sau de o casa. Dar oare cati dintre noi, cei care ne consideram elevati si scoliti pe la tot felul de scoli, posesori a numeroase diplome si doctorate, stim sa apreciem si sa intelegem frumosul care razbate din operele artistilor plastici? Putini. Si sunt si mai putini cei care stiu ca in spatele lucrarilor sta intotdeauna un artist a carui bogatie se masoara in talent si multe, multe ore de munca. Georgeta Gherghinoiu este o tanara artista grafician care picteaza de la 5 ani si desi acum la cei 19 ani ai sai are numeroase lucrari si participari la concursuri si expozitii, considera ca mai are inca multe de invatat. De altfel modestia i-a caracterizat intotdeauna pe artisti, lasand intotdeauna publicul sa aprecieze adevarata lor valoare. Am vorbit cu Georgeta Gherghinoiu despre inceputuri, talent, cultura artistica si viitor.
Talentul tau la desen este mostenire de familie?
S-ar putea spune si asa: cele doua surori mai mari ale mele au urmat acelasi drum, al artei, fiind in prezent studente la Facultatea de Arte din Timisoara.
Cand le-ai spus parintilor ca vrei sa urmezi cursurile Liceului de Arta Dinu Lipatti, nu au incercat sa te indrume spre o meserie mai banoasa: doctor, avocat sau inginer etc.?
Inca de mica am inceput sa pictez si mama a fost intotdeauna multumita de ceea ce faceam. Cred ca e foarte important ca un parinte sa-si descopere copilul, sa-si dea seama de ceea ce ii place si sa-l inteleaga. Pe de alta parte, parintele, din grija sa pentru viitorul copilului, cauta sa-l indrume spre un domeniu profesional bun, care sa-i asigure independenta financiara, dar trebuie sa ia in considerare si nazuintele acestuia care inclina spre ceea ce ii place sau si-ar dori sa faca .
Cine te-a descoperit si te-a indrumat sa mergi pe acest drum?
Am inceput prin a merge la un cerc de pictura, din care faceau parte si surorile mele. Acolo am cunoscut-o pe doamna profesoara care, se pare ca a vazut in mine putin talent si m-a primit in continuare la cercul de pictura. Atunci am invatat notiunile fundamentale “ale meseriei”, si usor-usor, putinul talent s-a dezvoltat prin munca si perseverenta, ajungand acum sa ma pregatesc pentru admiterea la Facultatea de Arte din Bucuresti.
Cand erai mica, ce tema abordai frecvent in desenele tale? Ce iti placea sa desenezi cel mai mult? Dar acum?
Ca pentru orice copil, lumea basmului, a fanteziei, erau temele preferate. Lumea fantastica a zanelor in care curcubeul iti e prieten si soarele casa. Temele acestea, atat de copilaresti, ajuta foarte mult la dezvoltarea imaginatiei, lucru ce e util pentru fiecare dintre noi mai tarziu, mai ales pentru cei ce urmeaza drumul artelor. Acum temele sunt mai “pretentioase”. Am invatat ce inseamna sa desenezi, ce inseamna un studiu adevarat si ma axez pe asta.
Ce te inspira cel mai mult? Ai nevoie de o stare de spirit speciala pentru a crea?
In general, starea de spirit mi-o impun. Atunci cand stiu ca trebuie sa fac ceva, sa termin o lucrare intr-un interval de timp impus, pot sa ma concentrez si sa uit de oboseala. E adevarat ca apar si momente in care nu te poti mobiliza din anumite motive. De multe ori incep sa invat sau sa citesc, dar sfarsesc tot cu creionul de desen in mana fara sa-mi dau seama.
Care ar trebui sa fie starea de spirit a unui artist pentru a crea o opera valoroasa?
Starea de spirit ideala? Sa fie in concordanta cu tema lucrarii. Trebuie sa simti ceea ce pictezi sau desenezi, trebuie sa-ti placa, sa te inspire, pentru ca abia atunci cand vei pune parte din tine in lucrare, aceasta va capata viata. Nu trebuie neaparat sa radiezi de fericire sau sa fii extrem de nefericit ca sa faci un lucru minunat, esentiala e energia pe care o ai si ce vrei sa exprimi in momentul acela, sa poti sa te exteriorizezi prin tuse energice sau suave, sa fii capabil sa exprimi trairile tale in lucrare.
Lucrarile realizate pana acum ar avea loc intr-o expozitie? Alaturi de cine ti-ai dori sa expui?
Depinde de sala, cat poate sa cuprinda. Am participat la multe expozitii de grup in tara dar si in strainatate. Am expus alaturi de colegii mei, ultima expozitie fiind cea de la Rectoratul Universitar din Pitesti unde am participat cu 3 lucrari. E normal sa nu ma simt destul de pregatita, destul de buna ca sa expun alaturi de mari nume ale artei contemporane, si nici nu doresc lucrul asta. Mai am multe de invatat pana ma voi putea considera un artist complet, si apoi multe de invatat ca artist.
Esti in zodia Berbecului, asadar ambitia este un element definitoriu al caracterului tau, care sunt telurile tale si in ce galerie de arta din lume ti-ai dori sa expui propriile lucrari?
Mi se spune ca sunt ambitioasa. Eu nu ma consider chiar asa de ambitioasa, ci doar dornica sa-mi indeplinesc dorintele. Si pentru asta, indiferent de drumul pe care il alegi, trebuie sa muncesti. Nu pot sa spun ca imi doresc sa expun intr-o anumita galerie, lucrurile vor veni de la sine, si voi vedea ce se va intampla.
Care sunt pictorii celebri a caror opera te fascineaza?
De la fiecare artist ai ce invata. Pana si de la colegi, care sunt tot la inceput de drum ca si tine, inveti enorm, pentru ca, in afara de profesorul de atelier, colegii sunt forte importanti. Imi plac in mod deosebit artistii rusi ca Valentin Serov sau Mihail Vrubel. Imi plac pentru desen, pentru tehnica si compozitie, aceasta din urma fiind telul oricarui artist. Poti sa desenezi excelent sau sa ai o cromatica superba, dar daca nu stii sa compui spatiul, sa te joci cu suprafata, sa dozezi bine cantitatile de inchis-deschis, de greu-usor, sa intelegi compozitia si asa mai departe, nu poti spune ca ai ajuns in acel punct crucial al dezvoltarii tale plastice. Fiecare artist s-a inspirat din opera inaintasilor, pentru ca lucrarile sunt ca niste profesori, te invata sa privesti plastic, mereu altfel, intr-un alt mod de exprimare prin aceleasi elemente fundamentale: linie, punct, pata. E important sa deschizi un album de arta, sa vezi o expozitie, toate aceste lucruri te influenteaza si te dezvolta.
De ce crezi ca majoritatea marilor artisti plastici devin mult mai apreciati dupa trecerea lor in nefiinta?
E adevarat ca multi mari artisti la timpul lor au fost considerati neinsemnati, dar sunt bineinteles si exceptii. Poate una din cauze ar fi curajul in exprimare, profunzimea in gandire si abstractizare, care poate nu au fost intelese la momentul respectiv de ceilalti asa cum ar fi trebuit. Multi au fost criticati atunci si acum sunt considerati modele de urmat. Nu stiu de ce se intampla asa, care este adevarata cauza.
La fel se intampla si in zilele noastre sau oamenii s-au schimbat?
Lumea nu se schimba, evolueaza sau involueaza, depinde cum privim lucrurile. De fapt totul e la fel, numai ca la un alt nivel. Oamenii au ramas aceeasi, doritori de inovatie, si de aceea cauta mereu ceva nou. in lumea artistilor totul tine de sansa, de noroc. Poti fi extraordinar, dar ramas in anonimat, sau poti avea un nume sonor, o identitate indiferent de capacitati. E trist, dar adevarat.
Crezi ca oamenii apreciaza arta mai mult in prezent decat in trecut?
Sunt multe aspecte pe care trebuie sa le avem in vedere la o astfel de intrebare. Din pacate gradul de cultura este din ce in ce mai scazut. Nu poti intelege mai mult decat concretul daca nu esti pregatit sa privesti altfel, dintr-o alta perspectiva mult mai profunda. In arta orice poate fi altceva, poate sa se metamorfozeze, sa se schimbe. Concretul devine abstract, iar daca privitorul nu e capabil sa inteleaga, nu va aprecia ceea ce vede in mod sigur. Capacitatea aceasta vine prin formarea unei culturi, ce trebuie sa cuprinda
toate domeniile.
Expozitii in strainatate:
»2002 – Los Angeles – California–USA
»2003 – Porsmuth –Masachuttes -USA
»2004 – Porsmuth –Masachuttes – USA
»2005 – Chicago – USA
»2005 – Nevers – Franta
»2007 – Atalnta – Illinois – USA
»2008 – Atlanta – Illinois – USA
Expozitii in tara:
»Muzeul Judetean Pitesti
»Casa de Cultura – Curtea de Arges
»Rectoratul Universitar Pitesti
»,,Simfonia lalelelor”- Casa Cartii
»Hotel Mariott – Bucuresti
Premii:
»Medalie argint – India
»Medalie argint – Slovenia
»Premiul 1 la Olimpiada Nationala de Arte Vizuale – sectia grafica – Targu -Jiu 2009
»Premiul 2 la Olimpiada Nationala de Arte Vizuale – sectia grafica – Bacau 2008
»Premiul 1 ,,Camil Ressu” – Galati
»Premiul 1 ,,George Bacovia”- Bacau
»Premiul 1 ,,Gotic” – Sibiu
»Premiul 2 ,,O sansa Dunarii albastre”- Tulcea
»Premiul 3 ,,Patru Curti domnesti”