Noul accesoriu al sezonului, o geantă tip sacoșă de piață, face furori printre consumatorii de modă. Geanta-sacoșă este prezentată de casa de modă Balenciaga. Ideile noului director de creație, Demna Gvasalia, au contrariat, fiind criticate și lăudate în același timp.
Ultimele sale creații au fost prezentate recent la Săptămâna Modei de la Paris. Gvasalia era cunoscut pentru obiceiul de a folosi logo-urile altor mărci în creațiile sale (logo-ul DHL pe tricouri). De data asta a împrumutat pentru noile genți-sac dungile curcubeu tradiționale thailandeze, cunoscute sub numele de "sac Sampheng". Departamentul de Proprietate Intelectuală al Thailandei a înăbușit zvonurile de plagiat anunțând: "Punga curcubeu a fost folosit în Thailanda pentru o lungă perioadă de timp. Nu este ilegal să fie produsă în Europa și nu este o imitație. Dacă cineva dorește să o reproducă, materialele, modelul, forma și culoarea ar trebui să fie la fel ca modelul tradițional"
Colecția de accesorii create de Gvasalia a fost numită, în mod justificat zicem și noi, “Bazar”. Cel mai mic model costă 1 195 euro pe site-ul web al producătorului, iar versiunea XXL, care seamănă și mai tare cu sacoșele chinezești vândute la piață, ajunge la 2 300 euro. E adevărat, spre deosebire de sacoșele chinezești, versiunea Deluxe este fabricație italiană și este făcută din piele de miel. Dar cel mai mult contează, desigur, logo-ul Balenciaga imprimat la vedere.
În octombrie 2006, Marc Jacobs a prezentat pe podiumul colecției de primăvară-vară 2007- Louis Vuitton, câteva genți care sunt identice cu cele "made in China" folosite la cumpărături în piață. Celebrul Logo a crescut exorbitant prețul acestei sacoșe prezentată ca accesoriu vestimantar haute-couture.
În ciuda criticilor, Gvasalia s-a dovedit un expert în a transforma creațiile lui în obiecte ale dorinței.
Între timp, rețelele sociale sunt inundate de tineri titulari de “genți originale” care își manifestă îngrijorarea că gențile lor scumpe ar putea fi confundate cu sacoșele de piață din țările sărace. În fond, e vorba doar despre un accesoriu vestimentar, de o inutilitate sublimă, fiind greu de crezut că persoanele care iși permit această fiță ar avea nevoie să folosească vreodată sacoșele, conform destinației gândite de umilii creatori anonimi asiatici…
sursa elpais.com