Aflati mai multe citind ,,Buletinul informativ al Orasului Stefanesti”, ziar pe care il puteti descarca de AICI, in format electronic.
Circa 50 de monumente istorice se pastreaza la nivelul orasului Stefanesti, semne ale oamenilor care au avut de spus ceva in istoria neamului, ale oamenilor care au decis soarta localitatii, care au dus mai departe renumele si faima, leaganul multor intelectuali ai vremurilor trecute. Conace, cruci de logofeti, lacase de sute de ani, creioneaza o fata a istoriei noastre pe care o stim doar din carti.
Dupa cum apreciaza primarul Mihail Dorin Barbuceanu, ,,Stefanestiul poate concura cu orice localitate din tara in ceea ce priveste istoria. Fosta comuna Golesti, fosta comuna Stefanesti si actualul oras pastreaza zeci de marturii ale evolutiei si trecerii pe aceste meeaguri a diversilor oameni de litere, carturari si voievozi. Detinem foarte multe obiective care fac parte din patrimoniul cultural.”
Doua asemene locuri de legenda, cunoscute la nivel judetean, sunt Vila Florica – leaganul Bratienilor si Muzeul Golesti – lacasul altor figuri ale istoriei neamului, familia Golesti. Cel mai vechi monument dateaza de la 1627. Obiectivele sunt aflate fie in administrarea Consiliului Local, iar bani de intretinere si reabilitare nu prea exista, fie in proprietatea unor persoane fizice, care au intrat in posesia lor pe sistemul revendicarilor, reglementat de Legea 10 sau prin cumparare de la vechii mostenitori, care le revendicasera. „La aceasta categorie intra Casa Sturdza Bulandra, Casa Donescu, fostul Muzeu Liviu Rebreanu si Casa Pillat. Cele care au intrat in posesia particularilor au fost, in mare parte, reabilitate, lungindu-le astfel durata de viata” ne-a marturisit edilul.
„Alte monumente de patrimoniu se gasesc in adminstrarea Consiliului Local, cum ar fi o serie intreaga de cruci, ruinele Brancovenesti, iar o alta categorie de imobile se mai afla inca in inventarul celor doua institute de cercetare, Maracineni si Viniviticol. O alta categorie sunt cele religioase, respectiv biserici si schituri, care apartin unitatilor de cult. Unele dintre ele au o vechime impresionanta, cum este Biserica Sf. Treime din Parohia Golesti cu turnul clopotnitei, ctitorita la 1646. Cea mai veche biserica dainuie din 1627, poarta hramul Taierii Capului Sf. Ioan si se prezinta intr-o stare foarte buna, meritul fiind al celor care au intretinut-o. De o mare valoare este si Biserica din lem de la Enculesti, care are si o cruce de piatra din 1741” a marturisit edilul.
Printre lacasurile de cult si obiectele de patrimoniu cu o varsta de sute de ani se mai pot enumera: Schitul Valea Mare Podgorie – 1685, Biserica Nasterii Maicii Domnului in Parohia Valea Mare – 1685, Crucea de piatra a Logofatului Andreiasi – 1717, Crucea de piatra a Slugerului Musat – 1629, se afla in Stefa nesti Vale, Crucea de piatra din Biserica Sf. Ioan, care dateaza din sec. XVIII, Crucea de piatra de la Biserica Enculesti, sat Valea mare, Crucea de langa scoala Valea Mare, veche din 1629.
Casa Donescu – vila de primari
Vila care a apartinut lui Alexandru Donescu, primarul Bucurestiului din perioada interbelica este pe lista monumentelor istorice din Arges. Fostul primar al Capitalei, liberalul Crin Halaicu a cumparat in 1996, cu un milion de euro, Conacul Donescu de la Izvorani. Acesta l-a refacut, pornind de la temelii si respectand tiparul initial. Cladirea a fost ridicata la sfarsitul secolului XIX, iar in 1947 a fost nationalizata. Cu toate ca nu a locuit in proprietatea sa de la Stefanesti, Halaicu a investit in imobil, intreprinzand unele lucrari de reparatii, extindere si modernizare. Conacul se remarca prin vechiul stil de arhitectura care nu i-a fost deteriorat in urma reabilitarii: usi sculptate, terasa, foisoare, parcul imens cu arbori valorosi. Domeniul are 6 hectare de teren, cu multa vie, pomi fructiferi si pomi ornamentali. in mijloc se afla conacul flancat de doi brazi Douglas. Vila este compartimentata pe demisol, parter si doua etaje si are o suprafata utila de 840 mp. in subsol e ascunsa crama, amenajata cu bolti de caramida si podita cu granit. La acestea se adauga si anexele: casa de administratie, care se intinde pe 120 mp, doua dormitoare, living, baie, bucatarie si garajul, construit pentru a primi patru masini. Parterul este foarte spatios, fiind format din hol intrare, biblioteca, living-room, sufragerie, sala de mic dejun, sala turn bucatarie si anexe. Primul etaj este pentru odihna. Are un living de vis, cu semineu, un apartament familial si doua dormitoare, toate fiind dotate cu baie proprie si dulap de haine in perete. Apartamentul are un hol, dormitor cu semineu, salon, camera de haine si o baie imensa cu jacuzzi si dus. La etajul doi, unde se ajunge pe o scara in spirala, se mai gasesc alte doua dormitoare cu o baie comuna, un hol si o debara mare. Si ca luxul sa intruneasca toate elementele, sub terasa, primarul Halaicu a amenajat si o piscina.
Stefanestiul – un oras de legenda
Circa 50 de monumente istorice se pastreaza la nivelul orasului Stefanesti, semne ale oamenilor care au avut de spus ceva in istroria neamului, ale oamenilor care au decis soarta localitatii, care au dus mai departe renumele si faima, leaganul multor intelectuali ai vremurilor trecute. Conace, cruci de logofeti, lacase de sute de ani, creioneaza o fata a istoriei noastre pe care o stim doar din carti. Biserica din lemn de la 1741 alaturi de crucea de piatra, langa care si-a trait secolele de viata Ruinele Brancovenesti.