4,3K
In ciuda caniculei de afara, zeci si zeci de musceleni, majoritatea persoane in varsta, au ocupat miercuri, aproape integral, fotoliile salii mari a primariei Campulung, pentru a lua parte la un dublu eveniment editorial: este vorba despre lansarea celui de-al doilea volum din ciclul „Istorii Neconventionale din Muscel”, autor jurnalistul Sterian Pricope, si de prezentarea, in avanpremiera, a albumului „Povestile strazilor din Campulung”, realizat de catre inginerul Gheorghe Chita.
Prima carte continua seria de intamplari fabuloase avand in prim-plan personaje din Muscel, si de aceasta data cititorii avand ocazii sa descopere evenimente uitate si amanunte istorice in premiera. Astel, printre multe altele, este prezentata povestea campulungeanului Iorgu Dumitrescu, un negustor care si-a cheltuit averea-i imensa zidind zeci biserici, oferind gratuit sute de mii de carti crestine si ajutandu-i pe saraci, dupa ce a aflat ca fusese casatorit, fara voie, cu propria lui sora. De asemenea, este dezvaluit cum un muscelean a castigat Raliul Monte-Carlo, este relatata impresionanta lucrare a lui Dumnezeu prin care, dupa jertfe si incercari, a fost recunoscut si canonizat Sfantul Ioanichie cel Nou de la Muscel, este povestit destinul tragic al musceleanului care s-a nascut intr-un palat blestemat sau cum s-a ajuns ca mosnenii campulungeni sa ii ofere gratuit familiei regale loc de constructie si terenuri de vanatoare, asta dupa ce, in ciuda ofertei financiare generoase, refuzasera initial ridicarea aici a castelului regelui Carol I.
In ceea ce priveste cea de-a doua carte, acesta reprezinta o invitatie la o plimbare, din perspectiva istorica, prin Campulung, fiecare strada fiind catagrafiata mentionandu-se date despre personalitatile al caror nume il poarta, prezentandu-se principalele cladiri, denumirile vechi, s.a.m.d. Albumul cuprinde circa 400 de fotografii alb-negru si color, inclusiv ilustratii de epoca din Campulungul de altadata.
Prezent la acest adevarat eveniment editorial local, I.P.S. Calinic, Arhiepiscop al Argesului si Muscelului, membru al Uniunii Scriitorilor, a avut calde aprecieri la adresa celor doua carti, indemnandu-i pe cei doi autori sa isi continue demersurile si sfatuind administratia publica locala sa ii sustina. De remarcat este faptul ca atat Sterian Pricope, cat si Gheorghe Chita, nu sunt musceleni de vatra, primul fiind de loc din municipiul Barlad, iar cel de-al doilea fiind nascut la Bucuresti si copilarind in comuna Pietrari, din judetul Dambovita!
Cele doua volume pot fi procurate de la galeria Arta, din Campulung.